Πρόταση Καμμένου για βάση του ΝΑΤΟ στην Ικαρία!

 Τι περιλαμβάνει η ατζέντα του υπουργού Εθνικής Άμυνας για το ταξίδι στην Ουάσιγκτον
 Ο στρατηγός Φραγκούλης Φράγκος ως Α/ΓΕΣ είχε αναδείξει τη στρατηγική σημασία της Ικαρίας

Φωτιές άναψε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος για τα όσα θα συζητήσει στις ΗΠΑ, πριν καν προσγειωθεί στην Ουάσιγκτον. Ο υπουργός αποκάλυψε ότι... θα προτείνει στον Αμερικανό ομόλογό του Άστον Κάρτερ, με τον οποίο θα συναντηθεί την Πέμπτη στο Πεντάγωνο, να κατασκευάσει το ΝΑΤΟ αεροπορική βάση σε ελληνικό νησί του Αιγαίου!

Ο Π. Καμμένος αποκάλυψε την ιδέα του από το βήμα του συνεδρίου του Economist χωρίς να πει ποιο νησί έχει στο μυαλό του. Είπε, μάλιστα, ότι υπάρχει μελέτη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας που συνυπολογίζει τη βάση της Σούδας και τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και πρόσθεσε: «Δεν θέλω να πω το νησί -στο οποίο θα λειτουργήσει η βάση- τώρα».

Ωστόσο, έδωσε ένα γεωγραφικό στίγμα λέγοντας ότι «όσο πιο ανατολικά και νότια, τόσο καλύτερη εικόνα θα υπάρχει και θα βοηθήσει στην επίλυση προβλημάτων - με την Τουρκία».

Το σκεπτικό του Π. Καμμένου είναι ότι η παρουσία νατοϊκών δυνάμεων και στρατιωτικών στελεχών στην προτεινόμενη βάση θα βοηθήσει στο να έχει π Συμμαχία πλήρη εικόνα της συμπεριφοράς της Τουρκίας.

Από τα όσα είπε ο Π. Καμμένος, αποκλείεται η Λήμνος, που πρώτη ήρθε στο μυαλό όλων. Δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να τεθεί τέτοιο θέμα, αφού οι ΗΠΑ παίζουν από το 1974 το παιχνίδι των Τούρκων που επιμένουν να ζητούν αποστρατιωτικοποίηση της Λήμνου.

Ποιο θα μπορούσε να είναι το νησί που στρατηγικά θα «βόλευε»; Κοιτώντας τον χάρτη, όσοι γνωρίζουν πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις καταλήγουν ότι η Ικαρία θα μπορούσε να φιλοξενήσει τη βάση που οραματίζεται ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Βρίσκεται σε ένα σημείο του Αιγαίου από το οποίο εύκολα μπορούν να ελεγχθούν περιμετρικά πολύ μεγάλες περιοχές και έχει τις δυνατότητες να «φιλοξενήσει» στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Ο στρατηγός Φραγκούλης Φράγκος ως Α/ΓΕΣ είχε αναδείξει τη στρατηγική σημασία της Ικαρίας και ήθελε να εγκαταστήσει εκεί ειδικές δυνάμεις που θα μπορούσαν εύκολα και γρήγορα να μεταφερθούν παντού στο Αιγαίο. Βόρεια, νότια και ανατολικά.

Ο Π. Καμμένος πάντως ποντάρει πολλά στο ταξίδι που θα κάνει στις ΗΠΑ. Έχει έτοιμη ατζέντα με θέματα που θέλει να θέσει στον Αμερικανό ομόλογό του. Οι ΗΠΑ έχουν δείξει τη διάθεση να βοηθήσουν με παροχή μεταχειρισμένων οπλικών συστημάτων. Και η Ελλάδα έχει «μαύρες τρύπες» που θέλει να κλείσει. Σε προτεραιότητα στη λίστα των αιτημάτων είναι η παραχώρηση μεταφορικών ελικοπτέρων CHΙΝΟΟΚ και ελικοπτέρων Black Hawk, τα οποία μπορούν εύκολα να μετατραπούν και σε επιθετικά ελικόπτερα.

Οι Αμερικανοί από την πλευρά τους έχουν αποκαλύψει τι θέλουν και τι τους ενδιαφέρει.

Αεροπορική βάση στην Κρήτη -Σούδα ή Καστέλι- για τη μεταστάθμευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Στο «εμπορικό» κομμάτι, έχοντας ολοκληρώσει τη συμφωνία για την ανακατασκευή αεροσκαφών του Π.Ν., οι ΗΠΑ δείχνουν ενδιαφέρον και για το πρόγραμμα αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών F-16 της ελληνικής Π.Α. Ο Π. Καμμένος είναι προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει τις «γκρίνιες» όχι μόνο για την υπόθεση του νομοσχεδίου για τον Σάββα Ξηρό, που «τραυμάτισε» τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις αλλά και για τα «ρωσικά ανοίγματα» της Αθήνας που έχουν προκαλέσει δυσαρέσκεια στην Ουάσιγκτον.

(REAL NEWS 17/05/2015 – ΠΑΡΙΣ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ - p.karvounopoulos@realnews.gr)
http://staratalogia.blogspot.gr/2015/05/blog-post_62.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις