Τα προβλήματα από την ένταξη των Στρατιωτικών στο ΙΚΑ

ΑΓΝΩΣΤΟ ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

Τα σοβαρά προβλήματα που έχουν ανακύψει από την υποχρεωτική και αυτοδίκαιη ένταξη των στρατιωτικών που προσλαμβάνονται στις Ένοπλες Δυνάμεις από τις αρχές του 2011 και μετά, στον κλάδο κύριας σύνταξης του IKΑ επιβεβαιώθηκαν... στη συνάντηση που είχαν τα μέλη του προεδρείου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών με τον διοικητή του Ταμείου, Ροβέρτο Σπυρόπουλο. Τα προβλήματα αυτά, αξίζει να σημειωθεί, πως έχουν επισημανθεί και από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο, με έγγραφό του προς το υπουργείο Εργασίας, έχει ζητήσει την επαναφορά του πρότερου καθεστώτος για τους στρατιωτικούς.

Η αντιπροσωπία της ΠΟΕΣ μετέφερε στην ηγεσία του ΙΚΑ την ανησυχία της για τους νεοκατατασσόμενους συναδέλφους (ήδη οι πρώτοι που εντάχθηκαν στο ΙΚΑ ήταν οι απόφοιτοι από τα ΑΣΣΥ το καλοκαίρι του 2013, και ακολουθούν οι απόφοιτοι των ΑΣΕΙ τους επόμενους μήνες) αναφορικά με την παντελή άγνοιά τους και τη μη ενημέρωσή τους για τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους, όπως αυτά διαμορφώνονται με τους νέους νόμους 3863/2010 και 3865/2010 (ύψος ασφαλιστικών εισφορών, διαδικασία χρήσεως ηλεκτρονικών εφαρμογών παρακολούθησης ασφαλιστικού ιστορικού ενός εκάστου ασφαλισμένου κ.λπ.), όπως επίσης και το τι πρόκειται να αντιμετωπίσουν ασφαλιστικά με τη συμπλήρωση της 40ετούς πραγματικής υπηρεσίας τους.

ΟΙ ΕΙΣΦΟΡΕΣ

Έγινε ιδιαίτερη μνεία και εκτενής συζήτηση για τους στρατιωτικούς που εντάσσονται ή θα ενταχθούν εφεξής στις ειδικές κατηγορίες των Ενόπλων Δυνάμεων (ιπτάμενοι, ναρκαλιευτές, αλεξιπτωτιστές, υποβρύχιοι καταστροφείς, υπηρετούντες στα υποβρύχια κ.λπ.) σχετικά με τη μη ύπαρξη αναλόγου ασφαλιστικής εισφοράς στο ΙΚΑ ελλείψει τέτοιων κατηγοριών στον Οργανισμό. Αφορμή στάθηκε παρόμοια περίπτωση του παρελθόντος, όταν σε ΕΜΘ οι οποίοι κατά την κατάταξή τους στις Ένοπλες Δυνάμεις εντάχθηκαν για μία πενταετία ασφαλιστικά στο ΙΚΑ, προκλήθηκαν τεράστια προβλήματα όταν αποφάσισαν να αποστρατευτούν με τη συμπλήρωση του απαιτούμενου χρόνου της 20ετίας.

Από την πλευρά της διοίκησης του ΙΚΑ εκφράστηκε επίσης ο έντονος προβληματισμός που δημιουργήθηκε με τον σχετικό νόμο όσον αφορά στο ασφαλιστικό των στρατιωτικών, και αναφέρθηκε ότι το αμέσως προσεχές διάστημα, και μέχρι τα μέσα Ιουνίου, θα εκδοθεί εγκύκλιος διαταγή με επικαιροποίηση όλων εκείνων των σημείων που πρέπει να γνωρίζουν οι ασφαλισμένοι στρατιωτικοί, ώστε οι ίδιοι να παρακολουθούν ηλεκτρονικά πότε καταβλήθηκαν οι εισφορές τους, το ύψος των εισφορών τους και γενικά κάθε αναγκαίο ασφαλιστικό στοιχείο που τους ενδιαφέρει και χρειάζεται να γνωρίζουν, για να μπορούν οι ίδιοι να ελέγξουν και να καταγγείλουν τυχόν έλλειψή του.

Ο διοικητής του ΙΚΑ διαβεβαίωσε δε τα μέλη του προεδρείου της ΠΟΕΣ πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν συσκέψεις με την παρουσία όλων των εμπλεκόμενων μερών, προκειμένου να τεθούν στο τραπέζι της συζήτησης όλα τα προβλήματα και οι προβληματισμοί, να αναδειχθούν οι ιδιαιτερότητες του λειτουργήματος του στρατιωτικού, και να δοθούν οι λύσεις όπου απαιτούνται. Να σημειωθεί ότι οι πρώτοι στρατιωτικοί θα λάβουν σύνταξη από το ΙΚΑ από το 2036 και μετά.

(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 29/05/2015 – Σ.Λ.)

http://staratalogia.blogspot.gr/2015/05/blog-post_96.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΚΔΟΣΗΣ ΜΗΝΙΑΙΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΥ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΥ ΜΕΣΩ TAXISNET! (ΟΔΗΓΙΕΣ - ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ - ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ Ε.Σ.)