ΠΓΔΜ: Δεν θα πάει στις συνομιλίες των Βρυξελλών ο ηγέτης της αντιπολίτευσης

ΠΓΔΜ: Δεν θα πάει στις συνομιλίες των Βρυξελλών ο ηγέτης της αντιπολίτευσης
Σκόπια, ΠΓΔΜ
Στον «αέρα» βρίσκεται η προγραμματισμένη για την Τετάρτη συνάντηση στις Βρυξέλλες, μεταξύ των αρχηγών των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ και του επιτρόπου, αρμόδιου για τη Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) Γιοχάνες Χαν, μετά την ανακοίνωση του ηγέτη του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης ότι δεν θα συμμετάσχει σε αυτές.

Στόχος της συνάντησης ήταν η επικύρωση της προκαταρκτικής συμφωνίας για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών μέχρι τον Απρίλιο του 2016, συμφωνία που θα βοηθούσε στην επίλυση της πολιτικής κρίσης που ταλανίζει τη χώρα.
Ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM), Ζόραν Ζάεβ ανήγγειλε, το απόγευμα, ότι δεν πρόκειται να μεταβεί στις Βρυξέλλες μετά τις σημερινές δηλώσεις του κ. Χαν, από την Ουάσιγκτον, ότι σύμφωνα με την έκθεση του ΟΑΣΕ, οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στην ΠΓΔΜ τον Απρίλιο του 2014, σε γενικές γραμμές, διεξήχθησαν σε «δημοκρατικό κλίμα».
«Προκαλεί έκπληξη η εκτίμηση του επιτρόπου κ. Χαν για θετική, σε γενικές γραμμές, έκθεση της αποστολής των παρατηρητών του ΟΑΣΕ όσον αφορά τις τελευταίες εκλογές στη χώρα. Ούτε ο ΟΑΣΕ ούτε η ΕΕ, μέχρι στιγμής, έχουν κάνει λόγο για "θετική" έκθεση σχετικά με τις τελευταίες εκλογές», δήλωσε ο κ. Ζάεβ, αναγγέλλοντας την απόφασή του να μην μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη συνάντηση.
Ο κ. Ζάεβ μάλιστα χαρακτήρισε ως προκατειλημμένες τις δηλώσεις του κ.Χαν.
Μία ημέρα νωρίτερα, ο κ. Ζάεβ έθεσε ως όρο την παραίτηση της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι και τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης, για την οριστικοποίηση της προκαταρκτικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε στις 2 Ιουνίου μεταξύ των πολιτικών παραγόντων της ΠΓΔΜ, με τη διαμεσολάβηση της ΕΕ και του επιτρόπου Γιοχάνες Χαν, σχετικά με τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών μέχρι τον Απρίλιο του 2016.
Ο κ. Ζάεβ είχε σημειώσει ότι η «εγκληματική και διεφθαρμένη», όπως τη χαρακτήρισε, κυβέρνηση του Ν. Γκρούεφσκι δεν νομιμοποιείται να παραμείνει στην εξουσία και να διοργανώσει τις πρόωρες εκλογές και ζήτησε τον σχηματισμό μίας μεταβατικής κυβέρνησης, είτε πολιτικών είτε τεχνοκρατών, η οποία θα οριστεί το επόμενο διάστημα και θα διοργανώσει τις πρόωρες εκλογές.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΚΔΟΣΗΣ ΜΗΝΙΑΙΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΥ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΥ ΜΕΣΩ TAXISNET! (ΟΔΗΓΙΕΣ - ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ - ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ Ε.Σ.)