Ναυάγησε στα «ρηχά» ο διαγωνισμός για τα πετρέλαια - μόνο μια ξένη κοινοπραξία

Ναυάγησε στα «ρηχά» ο διαγωνισμός για τα πετρέλαια -  μόνο μια ξένη κοινοπραξία
Μόνο ως αποτυχία μπορεί να «διαβαστεί» το αποτέλεσμα του χθεσινού πολυδιαφημισμένου διαγωνισμού για τις έρευνες υδρογονανθράκων σε 20 θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, εμφανίστηκε μόνο μια ξένη κοινοπραξία στην οποία ηγείται η γαλλική Total και ακολουθεί η ιταλική Edison και τα ΕΛΠΕ, και η οποία κατέθεσε προσφορά για το οικόπεδο «2» το οποίο βρίσκεται στα ανοικτά της Κέρκυρας. 

Από εκεί και πέρα, και σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, τα ΕΛΠΕ κατέθεσαν μόνα τους προσφορές για το οικόπεδο «1» στο ΒΔ Ιόνιο για το οποίο εγείρονται αμφισβητήσεις από την Αλβανία, και για το «10» στον Κυπαρισσιακό Κόλπο (Κατάκολο).

Αναφορικά με την Κρήτη δεν υπήρξε το παραμικρό ενδιαφέρον. 

Ειδικά όσον αφορά το οικόπεδο «1», η πρόθεση ότι τα ΕΛΠΕ θα καταθέσουν προσφορά είχε γίνει ήδη γνωστή τον Ιούνιο από τον επικεφαλής του ομίλου, τονίζοντας τότε ότι θα το κάνει αποκλειστικά για εθνικούς λόγους, παρότι όπως είχε πει, δεν είναι και το πιο ενδιαφέρον ενεργειακά και ενώ είχε προηγηθεί συνεννόηση με το υπουργείο Εξωτερικών λόγω των αλβανικών διεκδικήσεων. 

Υπό αυτές πάντως τις συνθήκες, και εφόσον επιβεβαιωθεί η πληροφορία για μία μόνο κοινοπραξία, αποδεικνύεται ότι ο θησαυρός του διαγωνισμού για το μεγάλο γύρο παραχωρήσεων ήταν μάλλον «άνθρακες». Πόσο μάλλον όταν επιχειρήθηκε να διασωθεί με «κρατική» βοήθεια.

Διότι η παρουσία μίας μόνο ξένης κοινοπραξίας σε ένα διαγωνισμό για τον οποίο παλαιότερα είχαν καλλιεργηθεί τόσες πολλές προσδοκίες, φυσικά και δεν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχία.

Πίσω από το ναυάγιο βρίσκονται αφενός οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου που κινείται κάτω από τα 60 δολάρια και καθιστά ασύμφορες τις έρευνες σε βαθιά και αχαρτογράφητα νερά σαν τα ελληνικά, καθώς και η αξιοπιστία της χώρας που φυσικά βρίσκεται στα τάρταρα.

Παρά τις εισηγήσεις που είχε δεχτεί να δώσει μια ακόμη παράταση στο διαγωνισμό, για το φθινόπωρο ή τις αρχές του 2016, ο αρμόδιος υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης δεν το έκανε.

Αλλωστε αποτελεί κοινό μυστικό σε όσους παρακολουθούν από κοντά τα ενεργειακά, ότι ο Π. Λαφαζανης εχει πάψει εδώ και καιρό να ασχολείται με το χαρτοφυλάκιο του, και δαπανά το χρόνο του στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ και σε άλλες παρεμφερείς δραστηριότητες.

Σε επίπεδο ανακοινώσεων, το αρμόδιο υπουργείο, εξέδωσε χθες δελτίο τύπου όπου επιχείρησε μάλλον να «θολώσει» τα νερά, μιλώντας για 3 προσφορές , χωρίς να διευκρινίζει αν προέρχονται από το ίδιο σχήμα ή από διαφορετικά.

Επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν όταν επισφραγίσουν οι προσφορές, άγνωστο πότε.

tanea

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις