Τι ποσό δικαιούνται τα στελέχη μετατίθενται για τη μετακίνηση και την εγκατάσταση τους

Τα έξοδα μετάθεσης διακρίνονται σε έξοδα μετακίνησης και έξοδα εγκατάστασης. Όσον αφορά στα πρώτα, προκύπτουν από τον πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού (είναι 56,84 ευρώ για τους έγγαμους και 37,87 ευρώ για τους άγαμους)...
επί το άθροισμα των συντελεστών του βαθμού του στρατιωτικού (ανώτατοι 4, ανώτεροι 3, ανθυπασπιστές και κατώτεροι 2, και υπαξιωματικοί 1), των μελών της οικογένειάς του που μετακινείται και της χιλιομετρικής απόστασης. Όσον αφορά στη χιλιομετρική απόσταση, ο αρχικός συντελεστής είναι 5 και αυξάνεται κατά μία μονάδα ανά 100 χιλιόμετρα και μέχρι τα 600 χιλιόμετρα, από δύο μονάδες ανά 100άδα χιλιομέτρων κατά τα 601 έως τα 800, και κατά τρεις μονάδες ανά 100άδα χιλιομέτρων από τα 801 και πάνω. Σε περίπτωση που η μετακίνηση περιλαμβάνει και θαλάσσια διαδρομή, ο συνολικός εξαγόμενος συντελεστής προσαυξάνεται κατά δύο μονάδες ανά 100άδα χιλιομέτρων.
Τα έξοδα εγκατάστασης καθορίζονται για τους έγγαμους στα 2/3 των συντάξιμων αποδοχών και για τους άγαμους στο 1/2 των συντάξιμων αποδοχών. Οι συντάξιμες αποδοχές για τους παλαιούς ασφαλισμένους προκύπτουν από τον βασικό μισθό, συν το επίδομα θέσης υψηλής ευθύνης (για τους ανώτατους αξιωματικούς, ή 176 ευρώ για λοιπούς μέχρι τον διοικητικό βαθμό του συνταγματάρχη), συν το επίδομα χρόνου υπηρεσίας, συν το επίδομα οικογενειακών βαρών. Για τους νέους ασφαλισμένους (από την 1η Ιανουαρίου 1993 και μετά), οι συντάξιμες αποδοχές ισούνται με το σύνολο των αποδοχών τους. Να σημειωθεί ότι για τα ποσά αυτά υπάρχουν και κρατήσεις 5% υπέρ του ΕΛΟΑΣ και του ΕΚΟΕΜΣ.
Οι προϋποθέσεις δικαιολόγησης των οδοιπορικών εξόδων είναι η απόσταση μεταξύ της πόλης ή του χωριού όπου είναι η έδρα της μονάδας στην οποία ανήκει ο στρατιωτικός, και της πόλης ή του χωριού όπου βρίσκεται η έδρα της μονάδας στην οποία μετατίθεται πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 15 χιλιόμετρα, οι περιοχές της παλαιάς και της νέας μονάδας αντίστοιχα να μη συνδέονται με αστική συγκοινωνία, και να υφίσταται πραγματική μετεγκατάσταση του ιδίου και της οικογένειάς του.
Ειδικές περιπτώσεις συνιστούν οι μετακινήσεις σε περιπτώσεις οριστικής μεταστάθμευσης της μονάδας, λόγω απόστασης ή προσωρινής μεταστάθμευσης της μονάδας για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών και στις δύο περιπτώσεις, λόγω εκπαίδευσης στο εσωτερικό σε βασικά σχολεία και κέντρα εκπαιδεύσεως για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών στη ΣΕΘΑ ή στη Σχολή Πολέμου για 12 μήνες, λόγω αποστρατείας, και λόγω θανάτου στρατιωτικού.
Παραδείγμα:
1. Από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη. Συνταγματάρχης έγγαμος με δύο τέκνα, χρονοεπίδομα 60% και βασικός μισθός πλήρης υποστρατήγου (1.523 ευρώ) για απόσταση 515 χιλιομέτρων θα λάβει ποσό 2,751,26 ευρώ (συντάξιμες αποδοχές 1.523 + (1.523×60%) + 176 + 70 + 68,46).
2. Από Πειραιά προς Ρόδο. Αρχιλοχίας άγαμος, χρονοεπίδομα 48% και βασικός μισθός πλήρης υπολοχαγού (941 ευρώ), για απόσταση 250 ναυτικών μιλίων, ή 463 χιλιομέτρων, θα λάβει 1.637,14 ευρώ (συντάξιμες αποδοχές 941 + (941×48%) + 176 + 68,46).
Επίσης υπενθυμίζεται ότι τα στελέχη των Ε.Δ. τα οποία μετατίθενται μπορούν να αιτηθούν πριν την μετακίνηση τους για τη νέα Μονάδα να τους χορηγηθεί η προκαταβολή, για την αντιμετώπιση των εξόδων μετάθεσης (πχ, πληρωμή των εταιρειών που θα μεταφέρουν της οικοσκευής, τυχόν προκαταβολή ενοικίων, πληρωμή εισιτηρίων μεταφορικών μέσων κ.λ.π.)
Η προκαταβολή αυτή συμψηφίζεται κατά την εξόφληση των σχετικών δικαιωμάτων στη νέα Μονάδα που μετατίθεται ο στρατιωτικός μετά τον σχετικό προέλεγχο του υπομνήματος οδοιπορικών εξόδων.
http://kranosgr.blogspot.gr/2015/07/blog-post_811.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις