«Χωρίς εσάς, θα είχαμε πεθάνει»: Ήρωες στη Γαλλία οι αμερικανοί στρατιώτες

Παρίσι
Οι Άλεκ Σκαρλάτος, Σπένσερ Στόουν και Άντονι Σάντλερ, οι τρεις αμερικανοί στρατιώτες που έτυχε να ταξιδεύουν στο τρένο που πήγαινε στο Παρίσι και εξουδετέρωσαν τον ένοπλο που ήθελε να σπείρει το θάνατο, έχουν γίνει οι νέοι ήρωες της Γαλλίας: Τα γαλλικά ΜΜΕ παρουσιάζουν εκτενώς το παρελθόν τους ενώ αναμένονται στο γαλλικό προεδρικό μέγαρο για να τους υποδεχθεί ο Φρανσουά Ολάντ. 

Παρά την ανακούφιση όμως για το μακελειό που αποτράπηκε, οι ανησυχίες στη Γαλλία επανέρχονται και εξετάζονται τα ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας για τρένα που εκτελούν δρομολόγια εξωτερικού.

Μαζί με τους τρεις Αμερικανούς, η παρέμβαση άλλων δύο ατόμων στο τρένο που είχε ξεκινήσει από το Άμστερνταμ και ταξίδευε προς το Παρίσι την Παρασκευή συνέβαλε στο να αποτραπούν τα χειρότερα. Ένας 62χρονος βρετανός και ένας 28χρονος Γάλλος βοήθησαν στην εξουδετέρωση του ενόπλου, όμως οι τρεις νεαροί Αμερικανοί είναι εκείνοι στους οποίους αποδίδεται η ευτυχής κατάληξη.

Επιβάτες εκφράζουν στα γαλλικά ΜΜΕ την ευγνωμοσύνη τους για τους τρεις στρατιώτες: «Χωρίς εσάς θα είχαμε πεθάνει» λένε, όπως αναφέρει η Monde. Ειδικά για τον έναν από τους τρεις, τον 23χρονο Στόουν που όρμησε στον ένοπλο, ακόμη και οι υπόλοποι αναγνωρίζουν πως οι δικές του κινήσεις ήταν καθοριστικές.

«Αν δεν ήταν αυτός θα είχαμε σκοτωθεί» εξήγησε ο 62χρονος Βρετανός που βοήθησε στην ακινητοποίηση του ενόπλου.

Εξετάζονται ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας 

Η αποτροπή της επίθεσης ωστόσο έχει εντείνει τις ανησυχίες για τον κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων. Ο ένοπλος, που έχει ταυτοποιηθεί ως ο 26χρονος Αγιούμπ ελ Χαζανί, από το Μαρόκο, είχε ήδη χτυπήσει «καμπανάκι» στις αρχές τριών χωρών -της Ισπανίας, της Γερμανίας (μέσω της οποίας ταξίδευε) και της Γαλλίας.

Η ανησυχία δεν περιορίζεται στη Γαλλία. Το Βέλγιο -από το οποίο περνούν τα τρένα που συνδέουν Ολλανδία και Γαλλία- ανέφερε πως τις αμαξοστοιχίες θα ελέγχουν από κοινού γάλλοι και βέλγοι αστυνομικοί, όπως ανέφερε ο βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ.

Παράλληλα, η εταιρεία βελγικών σιδηροδρόμων (SNCB) ανέφερε πως θα ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας στα δρομολόγια που συνδέουν τις Βρυξέλλες με την Ολλανδία, τη Γερμανία και τη Γαλλία.
Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΚΔΟΣΗΣ ΜΗΝΙΑΙΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΥ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΥ ΜΕΣΩ TAXISNET! (ΟΔΗΓΙΕΣ - ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ - ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ Ε.Σ.)