Επαναπατρισμός από την Ελβετία αρχαίου ελληνικού νομίσματος

Επαναπατρισμός από την Ελβετία αρχαίου ελληνικού νομίσματος
Επαναπατρισμός από την Ελβετία σημαντικού, αρχαίου ελληνικού, αργυρού νομίσματος, που υπήρξε προϊόν λαθρανασκαφής.

Μετά τις συστηματικές προσπάθειες των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού, το ελβετικό Ομοσπονδιακό Ποινικό Δικαστήριο ικανοποίησε οριστικά το ελληνικό αίτημα δικαστικής συνδρομής περί κατάσχεσης ενός ιδιαίτερα σημαντικού νομίσματος υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου και επαναπατρισμού του στην Ελλάδα. 

Πρόκειται για αρχαίο ελληνικό νόμισμα, αργυρό οκτάδραχμο, το οποίο χρονολογείται στα τέλη του 6ου – αρχές του 5ου αι. αι. π.Χ. και αποδίδεται στον βασιλέα Βισαλτίας Μώσση. Εντοπίστηκε δε τον Σεπτέμβριο του 2009 από την τότε νεοσυσταθείσα Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών σε ιστοσελίδα οίκου δημοπρασιών.

Η αρχαία Βισαλτία (όπου εκόπη το νόμισμα) κατελάμβανε την περιοχή δυτικά του Στρυμόνα, στα όρια της σημερινής επαρχίας Νιγρίτας, ν. Σερρών. Στον εμπροσθότυπο εικονίζεται πετασοφόρος ανδρικής μορφής, που κρατάει δόρυ, δίπλα σε άλογο, ενώ στον οπισθότυπο υπάρχει η επιγραφή ΜΟΣΣΕΩ[Σ], που διατάσσεται περιμετρικά του εγκοίλου τετραγώνου. Πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντικό νόμισμα καθώς μέχρι σήμερα, στα δημοσιευμένα νομίσματα του παραπάνω βασιλέα απαντούν μόνο αργυρές δραχμές.

Μετά τον εντοπισμό του νομίσματος, οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού προέβησαν στις δέουσες ενέργειες για την επιστημονική τεκμηρίωση και διεκδίκησή του. Αφού εξασφαλίστηκαν αδιάσειστα στοιχεία, ενημερώθηκε η Πρεσβεία της Ελλάδας στη Βέρνη και προχώρησε άμεσα ο ορισμός, δια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, πληρεξούσιου δικηγόρου ( κ. Ηλία Μπίσια) του Υπουργείου Πολιτισμού. Κλιμάκιο ειδικών επιστημόνων του ΥΠΟΠΑΙΘ μετέβη στην Ζυρίχη για τον έλεγχο και την περαιτέρω τεκμηρίωσή του.

Μετά τις προσπάθειες που έγιναν από την ελληνική πλευρά, το ελβετικό Ομοσπονδιακό Ποινικό Δικαστήριο ικανοποίησε οριστικά το ελληνικό αίτημα δικαστικής συνδρομής περί κατάσχεσης του νομίσματος υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου και επαναπατρισμού του στην Ελλάδα, ενώ απεφάνθη υπέρ της ελληνικής προέλευσης του επίδικου νομίσματος, επιβεβαιώνοντας ότι αυτό αποτελεί προϊόν εγκλήματος (λαθρανασκαφής, παράνομης διακίνησης – εξαγωγής κ.ά.). 

Παράλληλα, εξεταζόταν η υπόθεση και ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων, όπου κατά την πρόσφατη εκδίκασή της στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες, μετά από διαπραγματεύσεις, προχώρησαν στην εξώδικη και ανεπιφύλακτη παράδοση του νομίσματος στο Ελληνικό Δημόσιο. 

Κατόπιν αυτών η Εισαγγελία Ζυρίχης απεφάνθη υπέρ της ελληνικής προέλευσης του επίδικου νομίσματος, καθώς και ότι αυτό αποτελεί προϊόν εγκλήματος (λαθρανασκαφής, παράνομης διακίνησης – εξαγωγής κ.ά.). Διέταξε δε την απόδοση του νομίσματος στο Ελληνικό Δημόσιο, ανεπιφύλακτα και άνευ όρων, δίνοντας θετική έκβαση σε μια υπόθεση διεκδίκησης που ξεκίνησε έξι χρόνια πριν. Ο επαναπατρισμός αυτού του σπάνιου πολιτιστικού αγαθού θα δρομολογηθεί εντός του Σεπτεμβρίου.

tanea

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις