ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ: Ο στρατός "σφράγισε" τον Έβρο! Ποια ήταν η αποστολή του για τον φράχτη

Image
Έτοιμος στην θέση του και με διορθωμένα τα σημεία στα οποία είχε ζημιές από τις πλημμύρες ειναι ο φράκτης μήκους 12,5 χιλμ. που είχε κατασκευαστεί από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη/ Ελληνική Αστυνομία στον Έβρο προ ετών για την παρεμπόδιση της εισόδου παρανομων μεταναστών από την πλευρά της Τουρκίας.
Η επιδιόρθωση έγινε από το Μηχανικό του Δ' Σώματος Στρατού της Θράκης εδώ και περίπου 10 ημέρες και όπως μας είπε αρμόδια πηγή του ΓΕΣ δεν ευσταθούν δημοσιεύματα ότι δήθεν ο φράκτης έχει καταρρεύσει και ότι είναι σήμερα όπως ήταν όταν κατασκευάστηκε! 


Διάδοση μέσω Facebook 

Η εξέλιξη αυτή συμπίπτει με την δια του Facebook καθοδηγούμενη προσπάθεια να στραφούν τώρα οι Σύριοι πρόσφυγες και άλλοι παράνομοι μετανάστες προς την Ελλάδα δια ξηράς , δηλαδή από τον Εβρο. Ήδη όπως  το OnAlert ανέδειξε  από την πρώτη στιγμή , στην περιοχή κοντά στην Ανδριανούπολη, στην Τουρκία, βρίσκονται εκατοντάδες πρόσφυγες και η ΕΛΑΣ έχει λάβει μέτρα - ενώ επικουρικό ρόλο θα έχει, στους τομείς ευθύνης του, και ο στρατός.
Το γενικό στίγμα έδωσε ο υπηρεσιακός Υπουργός Αμυνας κ.Ι. Γιάγκος,  επιδίδοντας την πλακέτα του Υπουργείου νέο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ  ναύαρχο Αποστολάκη κατά την τελετή παράδοσης καθηκόντων στον νέο Α/ΓΕΝ: «Το πρόβλημα των μεταναστών είναι μείζον εθνικό θέμα, αλλά και μείζον θέμα για την Ευρώπη. Βεβαίως αρμόδια υπουργεία είναι της Μετανάστευσης, της Προστασίας του Πολίτη και το Ναυτιλίας. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και οι Ένοπλες Δυνάμεις λόγω δυνατοτήτων δεν θα μπορούσαν να μη συνεισφέρουν, χωρίς όμως να επηρεάζεται το υπηρεσιακό τους έργο. Σε καμία περίπτωση οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα εμπλακούν σε μέτρα τάξης που είναι αρμοδιότητες της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος» (parapolitika.gr).

Η Αθήνα πέραν των πληροφοριών που έχουν συγκεντρώσει για το κυμα οι δικές της υπηρεσίες, ροή ειδήσεων υπάρχει και από την ΕΕ τον ΟΗΕ κλπ . Οπως γράφει η τουρκική ιστοσελίδα Haberler.com.οι αξιωματούχοι της ελληνικής αστυνομίας ενημερώθηκαν πριν από 4 ημέρες από την Ε.Ε. και τα Η.Ε. ότι ενδέχεται να υπάρξει μαζικό κύμα προσφύγων προς την Ελλάδα.

Χιλιάδες έρχονται πεζοί

Για το κύμα των Σύριων προσφύγων που κατευθύνεται (από την Κωνσταντινούπολη) στην Ανδριανούπολη με τελικό προορισμό τα ελληνικά σύνορα, κάνουν λόγο από χθες τα τουρκικά ΜΜΕ. Πέραν των 250 Σύριων προσφύγων που περιμένουν από χθες στον λεωφορειακό σταθμό της Ανδριανούπολης, άλλα 800 άτομα ξεκίνησαν σήμερα το πρωί πεζή για την Ανδριανούπολη, πλην, όμως, η Τουρκική αστυνομία και η Στρατοχωροφυλακή, γράφουν, φέρεται να διέκοψε την  πορεία τους στον αυτοκινητόδρομο ΤΕΜ.
Οι τουρκικές Αρχές έχουν αναπτύξει μπλόκα στον οδικό άξονα που συνδέει την Κωνσταντινούπολη με την Αδριανούπολη (τελευταία τουρκική πόλη πρις τις Καστανιές) για να ανακόψουν, όπως μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ, τους χιλιάδες παράνομους μετανάστες που βρίσκονται στην Τουρκία και έχουν πάρει το δρόμο από την Κωνσταντινούπολη για τα σύνορα εκτός από  της Ελλάδας και της Βουλγαρίας .Οι αστυνομικοί για να τους στείλουν πίσω επικαλούνται το νόμο που προβλέπει ότι, ακόμη κι αν διαθέτουν άδεια παραμονής, απαγορεύεται στους πρόσφυγες να ταξιδεύουν μεταξύ διαφορετικών νομών της Τουρκίας.

Όπως μεταδίδεται αρκετοί πέρασαν τη νύχτα προς Τετάρτη σε σκηνές σε διάφορα σημεία δίπλα στο δρόμο. Σύμφωνα με φωτογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ορισμένοι πρόκειται να προσπαθήσουν να περάσουν τα σύνορα μέσα από χωράφια.

Λίγοι γύρισαν πίσω


Στο σταθμό υπεραστικών λεωφορείων της  Κωνσταντινούπολης,είχε αρχίσει από ημέρες να γίνεται σημείο συγκέντρωσης προσφύγων που προσπαθούσαν να αγοράσουν εισιτήρια για τα δυτικά. Το βράδυ της Τρίτης, οι τουρκικές Αρχές έπεισαν περίπου 100 από τους πρόσφυγες που κατάφεραν να μπουν στην Αδριανούπολη να επιστρέψουν με λεωφορεία στην Κωνσταντινούπολη, ενώ παρέμεναν άλλοι 150 στο σταθμό λεωφορείων.

Πως και γιατί προκλήθηκε το κύμα προς Εβρο

Η ''στροφή'' προς τον Εβρο για Ελλάδα και Βουλγαρία καλλιεργήθηκε  μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και φημών ότι η Ελλάδα θα τους αφήσει να περάσουν.  Η πίεση αυξάνεται καθώς πλησιάζει το φθινόπωρο, και κυκλοφορούν μεταξύ των προσφύγων οι πληροφορίες για  τα ναυάγια ακόμη και στη σχετικά σύντομη θαλάσσια διαδρομή μεταξύ τουρκικών παραλίων και ελληνικών νησιών, αλλά και η εκμετάλλευση τους από τους Τούρκους διακινητές . Έτσι και καθώς στην Τουρκία βρίσκονται περίπου δύο εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία,η χερσαία διαδρομή μοιάζει ασφαλέστερη σε πολλούς από αυτούς..

Δηλώσεις για τους πρόσφυγες που κατευθύνονται στα σύνορα της Ευρώπης έκανε χθες  ο Αντιπρόεδρος του κόμματος AKP και πρώην Υπουργός Εξωτερικών κ. Mevlut Cavusoglu.

Επισημαίνοντας ότι το τουρκικό Υπουργείο Εσωτερικών και οι δυνάμεις ασφαλείας προέβησαν στις απαιτούμενες ενέργειες, ο κ. Cavusoglu σχολίασε ότι πρόκειται περί έκτακτης κατάστασης και συνέχισε λέγοντας: «Δεν τίθεται θέμα να ελεγχθεί εάν οι άνθρωποι αυτοί έχουν θεώρηση ή τηρούν τις λοιπές προϋποθέσεις. Στην Ουγγαρία επί μέρες προσπάθησαν να κρατήσουν τους ανθρώπους, αλλά δεν τα κατάφεραν. Σ΄ αυτό που θα πρέπει να εστιάσουμε είναι πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους αυτούς. Δεν πρέπει να παραμελήσουμε την ανθρώπινη διάσταση του ζητήματος».

Οι Τούρκοι τον χαβά τους για Συρία

Στη συνέχεια, υπενθυμίζοντας ότι συνεχίζονται εδώ και 5 έτη ο πόλεμος στη Συρία και η αστάθεια στο Ιράκ, ο Αντιπρόεδρος του AKP άσκησε κριτική στη στάση της Δύσης στο ζήτημα της τρομοκρατίας και στο μεταναστευτικό, προσπαθώντας μέσω του μεταναστευτικού να προωθήσει ''εθνικούς στόχους'' της Τουρκίας όπως η δημιουργία ζωνών ασφαλείας μέσα στην Συρία, με πραγματικό στόχο τους Κουρδους και μετά τον Ασαντ...λέγοντας τα εξής:
«Στις κατασκηνώσεις (προσφύγων) μας ζούνε περισσότερα από 250.000 άτομα, είπε. Οι όροι διαβίωσης σ’ αυτές θα αποτελέσουν παγκόσμιο παράδειγμα. Δεν υπάρχει μια αποτελεσματική στρατηγική στο ζήτημα του Ιράκ και της Συρίας. Εδώ και 2 έτη κάνουμε λόγο για «ζώνη ασφαλείας» στη Συρία. Σε περιοχή, όπου δεν υπάρχει ασφάλεια, πώς να ζήσουν οι άνθρωποι? Ποιο θα είναι το μέλλον των ανθρώπων αυτών? Στην Τουρκία μπορούμε να παράσχουμε εκπαίδευση στο 1/3 των Σύριων. Οι υπόλοιποι τι θα απογίνουν?  (..) Εμείς λέμε να τους εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον. Έχουμε δαπανήσει περίπου 6 δις δολάρια. Η διεθνής χρηματοδοτική βοήθεια ήταν γύρω στα 450 εκ. δολάρια. (..) Εάν δεν ‘εξολοθρεύετε’ την τρομοκρατική οργάνωση’ στον τόπο όπου βρίσκεται, η οργάνωση θα έλθει σ’ εσάς''.

Και απειλή

Ενδιαφέρον έχει η ''απειλή'' προς την Ευρώπη και την Δύση γενικότερα :
''Εάν δεν επιλύετε το ζήτημα στον τόπο του οι άνθρωποι αυτοί θα έλθουν σ’ εσάς. Αυτή είναι η κατάσταση με την οποία είναι σήμερα αντιμέτωπη η Δύση», κατέληξε. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις