Συναντήσεις Τσίπρα με Νταβούτογλου, Ερντογάν για το προσφυγικό

Συναντήσεις Τσίπρα με Νταβούτογλου, Ερντογάν για το προσφυγικό
Κωνσταντινούπολη
Υπό το βάρος των νέων συνθηκών που δημιουργεί το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι και λίγο μετά τη συνάντηση κορυφής των ηγετών του G20 στην Αττάλεια για το προσφυγικό, ο πρωθυπουργός θα έχει σήμερα, Τετάρτη, επαφές με την τουρκική ηγεσία. Ο Αλέξης Τσίπρας πρόκειται να θέσει το ζήτημα της δημιουργίας hot spots στην Τουρκία και να ζητήσει τη συμβολή της Αγκυρας στην εξάρθρωση των κυκλωμάτων των διακινητών.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, μετά την πρωινή συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στο Φανάρι, θα αναχωρήσει για την Αγκυρα, όπου στις 12:00 θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Στις 13:00 θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας και διευρυένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπιών, ενώ έχει προγραμματιστεί συνέντευξη Τύπου στις 14:30.

Η συνάντηση με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τους αρχηγούς των κομμάτων θα πραγματοποιηθούν αργότερα μέσα στην ημέρα.

Λίγο πριν να αναχωρήσει για την Κωνσταντινούπολη, ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Ανγκελα Μέρκελ, η οποία συμμετείχε στη σύνοδο του G20, στη διάρκεια της οποίας σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου η καγκελάριος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις επαφές της με την τουρκική ηγεσία, ενώ αντάλλαξαν απόψεις και για το ταξίδι του Τσίπρα στη γειτονική χώρα.
Όπως σημειώνουν Τα Νέα, η επίσκεψη του πρωθυπουργού πραγματοποιείται λίγο πριν από την προγραμματισμένη ευρωτουρκική Σύνοδο Κορυφής στις 29 Νοεμβρίου, την ώρα που η σκοπιμότητα για την πραγματοποίησή της τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή έχει αμφισβητηθεί και από κύκλους του υπουργείου των Εξωτερικών. Στον αντίποδα, ωστόσο, το Μέγαρο Μαξίμου πιστεύει ότι μετά το χτύπημα των τρομοκρατών στο Παρίσι καθίσταται επιτακτική η αναγκαιότητα άμεσης συνεννόησης και συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας με αιχμή το Προσφυγικό.

Ο Αλέξης Τσίπρας -όπως αναφέρει και σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην τουρκική «Σαμπάχ»- βλέπει την πρόσκληση του Αχμέτ Νταβούτογλου για το ταξίδι ως μια σημαντική ευκαιρία για την αναζωογόνηση των σχέσεων των δύο χωρών ειδικά προς την κατεύθυνση της ενισχυόμενης προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης.

Στις σημερινές επαφές του με τους Ταγίπ Ερντογάν και Αχμέτ Νταβούτογλου αναμένεται να επαναλάβει πως «είναι επιτακτική ανάγκη να εργαστούμε από κοινού στο πώς μπορούμε να διαχειριστούμε αυτές τις ροές με έναν ανθρώπινο και αποτελεσματικό τρόπο» και να τονίσει ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε μια ουσιαστική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας για τη διαχείριση αυτών των ρευμάτων στο εσωτερικό της χώρας, για την υποστήριξη των προσφύγων, καθώς και για έναν ισχυρό μηχανισμό επανεγκατάστασης για τη νόμιμη είσοδό τους σε τρίτες χώρες.

Εκ παραλλήλου, ο Πρωθυπουργός θα θέσει και το θέμα της εφαρμογής της διμερούς συμφωνίας για επανεισδοχή και για το πώς θα συντονίζονται καλύτερα οι δύο χώρες σε θέματα μετανάστευσης, αστυνόμευσης και ακτοφυλακής.
Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις