Εξελίξεις-«ΒΟΜΒΑ» για το εφάπαξ Στρατιωτικών


Και «κουρεμένο» και στα 35 χρόνια η πληρωμή του!

Τα πάνω κάτω έρχονται στη χορήγηση του εφάπαξ στους στρατιωτικούς. Με έγγραφό του, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προτείνει στα... υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών την αναστολή των διατάξεων του Ν. 4281/14 (άρθρο 220) για τους ειδικούς λογαριασμούς (ΕΛΟΑΣ - ΕΛΟΑΝ - ΕΛΟΑΑ - ΤΕΑΠΑΣΑ - ΤΑΛΣ) τουλάχιστον έως την 30/06/2016, προκειμένου καταστεί εφικτό οι εν λόγω λογαριασμοί - Ταμεία να χορηγούν εφάπαξ βοηθήματα στους δικαιούχους έγκαιρα, χωρίς τη δημιουργία ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.

Ωστόσο, βάζει και μια σειρά άλλων παραμέτρων που έχουν παγώσει τους στρατιωτικούς:

Πρώτον, να αυξηθεί ο ελάχιστος χρόνος μετοχικής σχέσης που απαιτείται, προκειμένου να δικαιούται κανείς εφάπαξ. Ο χρόνος φτάνει τα 20 χρόνια.
Δεύτερον, το εφάπαξ να χορηγείται έως και έναν χρόνο (από τρεις μήνες) μετά την κατάθεση των δικαιολογητικών, «ώστε σε περίπτωση συγκυριακής αύξησης των αποστρατειών να μη δημιουργηθούν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις για το Ταμείο».
Τρίτον, και σημαντικότερο, να υπάρχει «πρόβλεψη της καταβολής εφάπαξ βοηθήματος με βάση τη συμπλήρωση τριάντα πέντε (35) ετών συντάξιμης υπηρεσίας από τον χρόνο έναρξης της μετοχικής σχέσης, ανεξάρτητα από την ημερομηνία αποστρατείας, με σκοπό να αντιμετωπιστεί τυχόν αυξημένος αριθμός αιτήσεων εφάπαξ που θα υποβληθούν στο μεσοπρόθεσμο διάστημα».

Τι σημαίνει αυτό; Ότι όλοι θα περιμένουν να συμπληρώσουν 35 χρόνια (!), κάτι που, όπως λένε οι στρατιωτικοί, σημαίνει πως αν έφυγες με 25 χρόνια υπηρεσίας θα περιμένεις δέκα χρόνια!

Στο σχετικό έγγραφο προβλέπεται και «κούρεμα» στο εφάπαξ, αφού ξεκάθαρα γίνεται λόγος για «αναπροσαρμογή (περιορισμός) του χορηγούμενου εφάπαξ βοηθήματος, εάν απαιτηθεί, σύμφωνα με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο».

Οι στρατιωτικοί, μετά τη γνωστοποίηση του σχετικού εγγράφου (Φ. 950/178/137293), είναι σε κατάσταση σοκ, αφού η κυβέρνηση όχι μόνο δεν βελτιώνει τις υπάρχουσες συνθήκες, αλλά τις κάνει ριζικά χειρότερες.

Το ΥΠΕΘΑ, από την άλλη, με σκοπό τη διασφάλιση της εύρυθμης οικονομικής λειτουργίας των Ειδικών Λογαριασμών - Ταμείων και της απρόσκοπτης χορήγησης εφάπαξ, προτείνει και την ετήσια υποβολή αναλογιστικών μελετών στις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες του οικείου υπουργείου (ΓΔΟΣΥ-ΓΔΟΥ) και στην Εθνική Αναλογιστική Αρχή, έτσι ώστε έγκαιρα να προβαίνουν σε μέτρα είτε αυτορρύθμισης είτε προτεινόμενης νομοθετικής ρύθμισης, προκειμένου να μην υπάρχουν ελλείμματα και να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητά τους.

Ταυτόχρονα, θα υποβληθεί άμεσα Πράξη Νομοθετικής Ρύθμισης από το ΥΠΕΘΑ προς τα συναρμόδια υπουργεία.

(ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 28/11/2015 – ΚΩΣΤΑΣ ΑΤΤΙΑΣ)
http://staratalogia.blogspot.gr/2015/11/blog-post_28.html

Σχόλια

  1. Στις 14 Αυγ 2015 ψηφίστηκε ο Νόμος 4336/2015 ΦΕΚ 94 και στο Αρθρο 1 παράγραφος 7 εγραφε :
    « 4. α. Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δεν θα υποχρεούνται σε αποχώρηση από την υπηρεσία, όπως ειδικότερα θα ρυθμιστεί νομοθετικά, πριν από τη συμπλήρωση του 58ου έτους της ηλικίας τους.

    Ομως στις 17 Οκτωβρίου 2015 ψηφίστηκε ο Νόμος 4337/2015 (ΦΕΚ Α΄ 129/17-10-2015

    Οι διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου 1 του νόμου. 4336/2015 (Α΄94) καταργούνται από της ισχύος τους και από την ίδια ημερομηνία επανέρχονται σε ισχύ οι διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 20 του νόμου 3865/2010, όπως αυτές ίσχυαν.

    Επαναφέρεται πλήρως το συνταξιοδοτικό καθεστώς των Ελλήνων στρατιωτικών όπως αυτό διαμορφώθηκε με το νόμο 3865/2010 και απαλείφθηκε η διάταξη που αναφερόταν στο 58ο έτος της ηλικίας,
    Ο Πρωθυπουργός κ Αλέξης Τσίπρας και ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας κ Καμμένος ας σεβαστούν / προστατέψουν με την παρέμβαση τους τα πολλά στελέχη που επιθυμούν την παραμονή τους και έκαναν το λάθος να έχουν οικογένεια με παιδιά .Ειμαστε πολλα στελεχη σε μονάδες εκστρατείας που επιθυμούμε την παραμονη μας εως την ηλικία 58 ετών.
    Ο αναθεωρημένος Νόμος 3883/2010 (διατηρητέος υπό προαγωγή) και η νομοθετική ρύθμιση για ΟΙΚΟΘΕΛΩΣ παραμονή των στελεχών εως την ηλικία των 58 χρόνων. τα επιλύει όλα.
    http://www.onalert.gr/userfiles/IERARXIA_PROAGOGES

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις