Και η Βουλγαρία της κρίσης κονδύλια για μαχητικά-φρεγάτες…

Ο υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας αποκάλυψε την περασμένη Παρασκευή, ότι το υπουργείο προέβλεψε κονδύλια για την αναβάθμιση των επιχειρησιακών ικανοτήτων των βουλγαρικών ενόπλων δυνάμεων, προγράμματα που θα υλοποιηθούν σε βάθος χρόνου.

Συγκεκριμένα, προβλέπονται κονδύλια για δόσεις του προγράμματος για την προμήθεια νέων μαχητικών πολλαπλών ρόλων για την Αεροπορία της χώρας, αλλά και για την προμήθεια φρεγατών για το Ναυτικό. Η απόφαση ιδίως για τα μαχητικά, αποτελεί αλλαγή στάσης για την κυβέρνηση, αφού μέχρι πρόσφατα δηλωνόταν, ότι δεν υπάρχει περιθώριο δαπανών λόγω της οικονομικής κατάστασης.
Οι δηλώσεις έγιναν μετά την ολοκλήρωση έκτακτης σύσκεψης του υπουργικού συμβουλίου, για το ζήτημα της κατάθεσης του προϋπολογισμού του κράτους. Όπως προέκυψε, οι Βούλγαροι, λόγω οικονομικής στενότητας θα προχωρήσουν στην προμήθεια μισής μοίρας μαχητικών αεροσκαφών σε πρώτη φάση, ενώ σχεδίαζαν αρχικά την προμήθεια ολόκληρης.
Υπενθυμίζεται, ότι το βουλγαρικό υπουργείο Άμυνας καλείται να επιλέξει ανάμεσα σε καινούργια (ενδεχομένως και μεταχειρισμένα όμως…) Gripen της σουηδικής Saab, EF-2000 Typhoon πιο γνωστά ως Eurofighter, που λόγω κόστους και πολιτικών υπολογισμών θεωρείται ως η πιο απίθανη επιλογή και τέλος, των F-16, κατά πάσα πιθανότητα μεταχειρισμένων (τα πορτογαλικά θεωρούνταν σχεδόν δεδομένα).
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η αλλαγή στάσης της κυβέρνησης έρχεται μετά την υποβολή παραίτησης εκ μέρους του Βούλγαρου αρχηγού της Αεροπορίας, ταξίαρχου Ρούμεν Ράντεβ, που διατύπωσε ανοικτά και σε έντονο ύφος τις ενστάσεις του για την κατάσταση των μέσων που αξιοποιεί ο Κλάδος των βουλγαρικών ενόπλων δυνάμεων.
Παρέμεινε δε στη θέση του, μόνο αφού έλαβε διαβεβαιώσεις ότι η Αεροπορία θα λάβει πρόσθετους πόρους στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.
http://www.defence-point.gr/news/?p=140423

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις