Τον ουρανό… με τ’ άστρα ζήτησε και πήρε το Ισραήλ από ΗΠΑ

Μια νέα μοίρα μαχητικών F-15, αεροσκάφη κλίνοντος στροφείου V-22, έξυπνα όπλα και επαρκή χρηματοδότηση για το πρόγραμμα του αντιβαλλιστικού συστήματος Arrow 3 είναι κάποιες μόνο από τις απαιτήσεις του Ισραήλ από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο του ετήσιου πακέτου βοήθειας, ύψους 3,1 δισ. δολαρίων των Αμερικανών προς το Ισραήλ.

Ο συγκεκριμένος κατάλογος αιτημάτων παρουσιάστηκε σε κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματούχων των δύο χωρών και οριστικοποιήθηκε κατά την συνάντηση των υπουργών Άμυνας ΗΠΑ και Ισραήλ, Άστον Κάρτερ και Μοσέ Γιααλόν, αντίστοιχα, στην Ουάσινγκτον, την περασμένη εβδομάδα. Το συγκεκριμένο πακέτο θα βοηθήσει το Ισραήλ να διατηρήσει την τεχνολογική έναντι των αντιπάλων του υπεροχή τα επόμενα χρόνια.
Ο κατάλογος παρουσιάστηκε και στον πρόεδρο Ομπάμα, προ της προγραμματισμένης επίσκεψης του Ισραηλινού πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, την ερχόμενη εβδομάδα. Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας είχε δηλώσει κατά την συνάντησή του με τον Ισραηλινό ομόλογό του, ότι το Ισραήλ θα είναι η μόνη χώρα της Μέσης Ανατολής που θα εξοπλιστεί με το φουτουριστικό F-35.
Ωστόσο, οι Ισραηλινοί ζήτησαν και τα… μη φουτουριστικά, αλλά αξιόπιστα και αξιόμαχα F-15, τα οποία θα εξοπλιστούν με ηλεκτρονικά τεχνολογίας αιχμής της ισραηλινής αμυντικής βιομηχανίας, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις και επιμέρους τομείς, όπως ο ηλεκτρονικός πόλεμος (EW: Electronic Warfare), θεωρούνται υπέρτερα ακόμα και αυτών που χρησιμοποιεί η αμερικανική Αεροπορία…
Οι ΗΠΑ πρόσφατα ενέκριναν την πώληση V-22 Osprey στο Ισραήλ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν από τις ειδικές δυνάμεις της χώρας, σε αποστολές διείσδυσης και ταχείας απαγκίστρωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα V-22 διαθέτουν την απαραίτητη ακτίνα ενεργείας για να φτάσουν στο Ιράν.
Παράλληλα, ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι εισηγήθηκαν στον Λευκό Οίκο και την πώληση ειδικών βομβών καταστροφής υπογείων καταφυγίων, οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε ενδεχόμενη προσβολή των ιρανικών, υπόγειων, πυρηνικών εγκαταστάσεων.
Ωστόσο φαίνεται πως, για την ώρα, η πώλησή τους τίθεται σε αναμονή. Αντίθετα, ή μάλλον εναλλακτικά, οι Αμερικανοί φαίνονται πρόθυμοι να ενισχύσουν το Ισραήλ όσον αφορά το πρόγραμμα ανάπτυξης του πολλά υποσχόμενου αντιβαλλιστικού συστήματος Arrow 3.
Τέλος, Κάρτερ και Γιααλόν, στη συνάντησή τους, ανέφεραν ότι αναζητούν πάντοτε τρόπους ενίσχυσης της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών, μεταξύ άλλων και στο πεδίο της κυβερνοτεχνολογίας και των προηγμένων οπλικών συστημάτων.
Ο Αμερικανός υπουργός τόνισε πως η σχέση μεταξύ των δύο χωρών είναι αμφίδρομη, εστιάζοντας στις εξαιρετικές ικανότητες των Ισραηλινών στον κυβερνοπόλεμο και την τεχνολογία.
http://www.defence-point.gr/news/?p=140508

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις