Παραδίδονται από την Κύπρο στην Ελλάδα λείψανα ελλήνων πεσόντων

Παραδίδονται από την Κύπρο στην Ελλάδα λείψανα ελλήνων πεσόντων
Σε ειδική τελετή, η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Δευτέρα, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα, η κυπριακή κυβέρνηση θα παραδώσει λείψανα πεσόντων από την Ελλάδα, που υπηρετούσαν στην Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) κατά την περίοδο 1963-1965 και την τουρκική εισβολή του 1974 και θεωρούνταν αγνοούμενοι.


Τα λείψανα, τα οποία βρέθηκαν κατά τη διάρκεια εκταφών στις ελεύθερες και τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA και σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι των: Συγκαρόπουλου Νικόλαου, Λουκάκη Θεοφάνη, Τσιγκαρόπουλου Νικόλαου (ΕΛΔΥΚ), οι οποίοι χάθηκαν στις μάχες του 1974, και του καταδρομέα Καυροχωριανού Νικόλαου, που σκοτώθηκε το 1974 από φίλια πυρά, λόγω λάθους.

Επίσης, θα παραδοθούν τα λείψανα του Ηλία Σπηλιωτόπουλου, του Δημήτριου Τσούκα και του Ζαχαρία Καρδάρα, οι οποίοι χάθηκαν στις δικοινοτικές συγκρούσεις της περιόδου 1963-1965.

Στην Κύπρο βρίσκονται συγγενείς των αγνοουμένων-πεσόντων για να παραστούν στην τελετή παράδοσης των λειψάνων, τα οποία αύριο θα μεταφερθούν στην Αθήνα με μεταγωγικό αεροσκάφος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας θα πραγματοποιηθεί τιμητική τελετή και στη συνέχεια τα λείψανα θα παραδοθούν στους συγγενείς για ενταφιασμό.

Η πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, Μαρία Καλπουρτζή, δήλωσε ότι η τύχη των μισών και πλέον Ελλήνων αγνοουμένων- πεσόντων δεν έχει μέχρι τώρα διακριβωθεί (υπολογίζονται σε 73). Επίσης, ανέφερε ότι σύντομα θα υπάρξει επαναπατρισμός λειψάνων στην Ελλάδα, τα οποία από λάθος είχαν ταφεί στην Κύπρο με άλλη ταυτότητα.

Ο υπεύθυνος κλιμακίου ΓΕΣ για πεσόντες και αγνοουμένους 1964-1974, Γιάννης Τσολάκης, σημείωσε πως «αποτελεί θλιβερή στιγμή, αλλά απολύτως αναγκαία και πολύ τιμητική για τις οικογένειες των ηρώων». Ακόμη, εξέφρασε τις ευχαριστίες του ΓΕΣ προς την κυπριακή κυβέρνηση για τη συνεργασία, η οποία, όπως είπε, θα συνεχιστεί.

Ο Κύπριος υπουργός Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαϊδης, ύστερα από πρόσκληση του Έλληνα ομολόγου του, Πάνου Καμμένου, βρίσκεται από σήμερα στην Αθήνα, όπου θα πραγματοποιηθούν διαβουλεύσεις μεταξύ αντιπροσωπειών των δύο υπουργείων στο ΓΕΕΘΑ.

Ο κ. Φωκαϊδης θα έχει και κατ' ιδίαν συνάντηση με τον κ. Καμμένο και τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση. Επίσης, θα είναι ο κύριος ομιλητής σε εκδήλωση, η οποία διοργανώνεται για απόδοση τιμών στους ηρωικούς πεσόντες της ακταιωρού «Φαέθων» του 1964.

Αύριο, ο Κύπριος υπουργός θα παραστεί και θα μιλήσει στην τελετή της υποδοχής των λειψάνων Ελλήνων πεσόντων, που συμπεριλαμβάνονταν στον κατάλογο των αγνοουμένων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΚΔΟΣΗΣ ΜΗΝΙΑΙΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΥ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΥ ΜΕΣΩ TAXISNET! (ΟΔΗΓΙΕΣ - ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ - ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ Ε.Σ.)