«Τζιχαντιστής του ISIS» σκόρπισε τον θάνατο στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης

«Τζιχαντιστής του ISIS» σκόρπισε τον θάνατο στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης
Τουλάχιστον 10 άτομα σκοτώθηκαν και 15 τραυματίσθηκαν το πρωί της Τρίτης στην Κωνσταντινούπολη κατά την ισχυρή έκρηξη η οποία συγκλόνισε το ιστορικό κέντρο της πόλης, την πλατεία του Σουλτάναχμετ, δίπλα στην Αγία Σοφία και το Μπλε Τζαμί.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε το απόγευμα της Τρίτης ότι για την επίθεση ευθύνεται η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.


Η έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη οφείλεται σε «επίθεση αυτοκτονίας που διαπράχθηκε από Σύρο», είχε πει νωρίτερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

«Ενας καμικάζι συριακής καταγωγής διέπραξε αυτήν την  τρομοκρατική ενέργεια» είπε.

Το Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης ότι «σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες δεν υπάρχει Έλληνας/Ελληνίδα μεταξύ θυμάτων/τραυματιών της επίθεσης».

Η Τουρκία αποτελεί τον πρώτο στόχο όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων της περιοχής και η Τουρκία τις αντιμετωπίζει όλες ίσα, πρόσθεσε.

Ο τούρκος πρόεδρος διευκρίνισε ότι μεταξύ των νεκρών και των τραυματιών της σημερινής επίθεσης περιλαμβάνονται ξένοι και τούρκοι πολίτες.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς, οι αρχές αναγνώρισαν τον δράστη της επίθεσης αυτής, ο οποίος είναι ένας Σύρος πολίτης, γεννηθείς το 1988 και διερευνούν τις διασυνδέσεις του.

Ο Κουρτουλμούς κατέληξε σημειώνοντας ότι 2 από τους 15 τραυματίες είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Τουλάχιστον οι 9 από τους 10 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση αυτοκτονία ήταν γερμανοί υπήκοοι, ανέφερε ένας τούρκος αξιωματούχος μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου νωρίτερα μίλησε τηλεφωνικά με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ και της ανακοίνωσε ότι τα περισσότερα θύματα ήταν γερμανοί τουρίστες.

Ο Νταβούτογλου δήλωσε επίσης στη Μέρκελ κατά την ίδια τηλεφωνική επικοινωνία ότι οι γερμανοί αξιωματούχοι θα ενημερώνονται σχετικά με τις λεπτομέρειες από τη συνεχιζόμενη έρευνα όσον αφορά την επίθεση αυτή αυτοκτονίας, την οποία πιστεύεται ότι διέπραξε ένας Σύρος καμικάζι.


Η εξαιρετικά ισχυρή έκρηξη που έγινε αισθητή σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων σημειώθηκε στις 10.18 τοπική ώρα στο αρχαίο ιπποδρόμιο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στα μνημεία της Αγίας Σοφίας και του Μπλε Τζαμιού και είναι πόλος έλξης τουριστών.

Οι πρώτες φωτογραφίες από τον τόπο της έκρηξης δείχνουν διαμελισμένα σώματα να κείτονται στο έδαφος στη μεγάλη πλατεία.

Οι υπηρεσίες Πρώτων Βοηθειών έφθασαν αμέσως στον τόπο της έκρηξης, που αποκλείσθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Ανακοίνωση του γραφείου του κυβερνήτη της πόλης που μεταδόθηκε από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης έκανε λόγο για 10 νεκρούς και 15 τραυματίες, η κατάσταση των οποίων δεν διευκρινίσθηκε. «Διεξάγεται έρευνα για να προσδιορισθεί το αίτιο της έκρηξης, το είδος της και οι υπεύθυνοι», διευκρίνιζε η ανακοίνωση.

Ωστόσο, λίγα λεπτά αργότερα, κυβερνητικός αξιωματούχος έδινε την πληροφορία, επιβεβαιώνοντας σειρά μαρτυριών, ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας.

«Είδα τουλάχιστον δέκα τραυματίες, ένας από τους οποίους υποβοηθείτο από τουρίστες. Είμαι εκατό τοις εκατό σίγουρος ότι δεν πρόκειται για βόμβα, αλλά για επίθεση αυτοκτονίας», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.

«Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που σείστηκε το έδαφος», δήλωσε άλλος μάρτυρας, ενώ άλλες μαρτυρίες κάνουν λόγο για μία "γιγάντια μπάλα φωτιάς".


Στιγμιότυπο από τη στιγμή της έκρηξης

Γερμανοί και νορβηγοί τουρίστες περιλαμβάνονται στους τραυματίες, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τους γερμανούς πολίτες να αποφεύγουν τους τουριστικούς τόπους της Κωνσταντινούπολης μετά την αιματηρή έκρηξη, πιθανότατα τρομοκρατική επίθεση, στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

«Συνιστάται μετ΄επιτάσεως στους ταξιδιώτες που βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη  να αποφεύγουν προσωρινά πολυσύχναστες, τοποθεσίες, κυρίως  σε δημόσιους χώρους και γύρω από σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος», αναφέρεται στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Την ίδια ώρα πυρκαγιά ξέσπασε σε ξενοδοχείο στο Μάλτεπε, με τα ΜΜΕ να κάνουν αναφορές για εγκλωβισμένους.

Η πυρκαγιά ξέσπασε στους πάνω ορόφους του κτιρίου, ενώ λίγη ώρα αργότερα, το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε πως η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο.

tanea

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις