Παυλόπουλος: «Oρισμένες απαιτήσεις αναφορικά με το κατοχικό δάνειο είναι πάντα νομικώς επιδιώξιμες

Παυλόπουλος: «Oρισμένες απαιτήσεις αναφορικά με το κατοχικό δάνειο είναι πάντα νομικώς επιδιώξιμες
Πολλαπλά μηνύματα για το χρέος, το προσφυγικό, αλλά και τις γερμανικές αποζημιώσεις έστειλε από το Βερολίνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την επίσημη υποδοχή του από τον Γερμανό ομόλογό του Γιόαχιμ Γκάουκ.


Ο κ. Παυλόπουλος έθεσε με σαφή, αλλά διπλωματικό τρόπο και το ζήτημα των αποζημιώσεων: «Ήταν γενναίο αυτό που πράξατε με βάση την αναγνώριση των εγκλημάτων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου» είπε προς τον κ. Γκάουκ και προσέθεσε πως «στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας εμείς θεωρούμε πως ορισμένες απαιτήσεις αναφορικά με το κατοχικό δάνειο είναι πάντα νομικώς επιδιώξιμες. Αλλά δεν θα γίνει μονομερώς» εκτιμώντας πως θα πρέπει να συζητηθεί σε διμερές επίπεδο.

Ακόμη χαρακτήρισε γενναία την «συγγνώμη» του Γερμανού προέδρου για τα εγκλήματα των ναζί στην Ελλάδα και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι οι θηριωδίες δεν εκφράζουν και δεν εξέφρασαν ποτέ τη γερμανική ψυχή. 

Ο Πρόεδρος ανέφερε επίσης πως επισκέπτεται τη Γερμανία για να τονίσει τη συμβολή της και τη συμβολή του προέδρου της προσωπικά στο να παραμείνει η Ελλάδα μου στην Ευρώπη και στην ευρωζώνη. «Συμβάλλατε τα μέγιστα, ώστε να εμπεδωθεί η άποψη πως η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη και πρέπει να παραμείνει στο ευρώ. Εδώ συνεχίζεται και μια άλλη μεγάλη παράδοση: του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Χέλμουτ Σμιτ: των ανθρώπων που οδήγησαν την Ελλάδα στην Ευρώπη, στις γραμμές που και σήμερα συνεχίζουμε. Δεν εχουμε ευρωπαϊκη. Προοπτική χωρίς να είμαστε μέσα στην ΕΕ και στη Ευρωζώνη. Δεν μπροούμε να φανταστούμε το μέλλον μας έξω από την Ευρώπη και την Ευρωζώνη» ανέφερε με νόημα ο κ. Παυλόπουλος. 

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν οι δηλώσεις του και μετά μετά την αρχική κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο της Γερμανίας στο προεδρικό ανάκτορο Bellevue: Η Ελλάδα βλέπει τη Γερμανία ως φίλη χώρα και ως δύναμη που μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στην πορεία της Ευρώπης, δήλωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε πως η Ελλάδα θα τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των εταίρων της, πλην όμως έδωσε και μήνυμα για παράλληλη εκπλήρωση των υποχρεώσεων των εταίρων, τόσο ως προς την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης όσο και ως προς το ζήτημα του χρέους «ώστε να μην ανακοπεί η ήδη διαφαινόμενη αναπτυξιακή πορεία της χώρας». 

Ως προς το προσφυγικό, ανέφερε ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και ευρωπαϊκά σύνορα, και η Ελλάδα καθορίζει τον τρόπο φύλαξής τους, αλλά είναι πολύ σημαντική και η συμβολή των εταίρων. Ο κ. Παυλόπουλος επαίνεσε τη στάση της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ. «Οι μεγάλοι ηγέτες αναδεικνύονται μέσα από μεγάλες αποφάσεις. Διαλέγονται με την ιστορία και όχι με την συγκυρία», είπε. Προσέθεσε ότι «οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε το προσφυγικό με βάση τις αξίες της Ευρώπης, του πολιτισμού και της δημοκρατίας», ενώ κάλεσε όλους τους εταίρους να σεβαστούν αυτές τις αρχές: «Ορισμένοι εταίροι μας πρέπει να αντιληφθούν ότι η πορεία τους στην ΕΕ εξαρτάται και από την ένταξή τους στον ευρωπαϊκό πολιτισμό».

Στη συνέχεια, ο κ. Παυλόπουλος θα δει την Καγκελάριο Μέρκελ, ενώ την ώρα που θα βρίσκεται στην καγκελαρία, ο Έλληνας πρόξενος στο Αμβούργο Γιώργος Αρναούτης θα καταθέτει στεφάνι εκ μέρους του στον τάφο του Χέλμουτ Σμιτ.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Βερολίνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συναντήσεις, μεταξύ άλλων με τον πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Νόρμπερτ Λάμερτ, με τον μητροπολίτη Γερμανίας Αυγουστίνο, με το διοικητικό συμβούλιο του γερμανο-ελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου, με εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων, με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Γερμανικών Συνδικάτων (DGB) Ράινερ Χόφμαν και με τον καθηγητή Βασίλειο Φθενάκη, διακεκριμένο επιστήμονα στους τομείς της εκπαίδευσης, της οικογένειας και της ανάπτυξης των παιδιών. 

Αύριο, Τρίτη, ο κ. Παυλόπουλος θα μεταβεί στη Φρανκφούρτη, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι


tanea

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΚΔΟΣΗΣ ΜΗΝΙΑΙΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΥ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΥ ΜΕΣΩ TAXISNET! (ΟΔΗΓΙΕΣ - ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ - ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ Ε.Σ.)