Το «λίαν καλώς» θα μπλοκάρει τους Tαξιάρχους

Για όσους έχουν περάσει μεγάλο μέρος της ζωής τους σε επιτελικές θέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, ακόμη και σήμερα, οι τρεις κλάδοι περιγράφεται με μία λέξη: «υδροκεφαλισμός».

Αυτό το χαρακτηριστικό αφορά... πολλά στοιχεία της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων, σε σημαντικό βαθμό και τον συνωστισμό βαθμοφόρων σε επίπεδο ανώτατων αξιωματικών. Με τον τελευταίο νόμο («Ρύθμιση θεμάτων μεταθέσεων οπλιτών, μέριμνας προσωπικού και άλλες διατάξεις»), που καταρτίσθηκε με την ευθύνη του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας, Δ. Βίτσα, είναι εξαιρετικά πιθανό αυτό το χαρακτηριστικό να έχει εφαρμογή σε μία βαθμίδα, εκείνη των συνταγματαρχών, σμηνάρχων και πλοιάρχων που δεν προήχθησαν σε ταξιάρχους (ή αρχιπλοιάρχους, στην περίπτωση του Πολεμικού Ναυτικού) κατά την τετραετία ισχύος του προηγούμενου νόμου, μεταξύ 2011 και 2015. Στον Στρατό Ξηράς υπάρχουν σήμερα περί τους 35 ταξιάρχους, και, σύμφωνα με εκτιμήσεις, δημιουργούνται οι συνθήκες για πιθανή αύξησή τους, αν και αυτό αντίκειται στο οργανόγραμμα.

Με δεδομένο ότι ο κ. Βίτσας απέσυρε από τον νόμο την πρόβλεψη περί αναδρομικότητας (καθώς θα κρινόταν αντισυνταγματική), την κρίση για όσους παρέμειναν στάσιμοι θα αναλάβουν τα ενδεδειγμένα συμβούλια των γενικών επιτελείων. Το πρόβλημα, όπως είναι γνωστό, δημιουργείται από την αύξηση του εύρους της βαθμολογίας εντός της οποίας ένας αξιωματικός θεωρείται ότι έχει λάβει «λίαν καλώς». Για την τετραετία 2011-2015 το «λίαν καλώς» καθοριζόταν μεταξύ 17 και 18,99, πλέον μεταξύ 15 και 18,99. Υπάρχουν αρκετά παραδείγματα αξιωματικών που δεν προήχθησαν. Θεωρείται βέβαιο ότι πολλοί εξ αυτών θα επανακάμψουν, για να κερδίσουν τα χαμένα έτη στην εξέλιξή τους.

Στρατιωτικές πηγές ανέφεραν ότι ο αριθμός ανώτατων αξιωματικών είναι συγκεκριμένος. Στον Στρατό Ξηράς είναι λ.χ. περί τους 160, παρότι το όριο δεν τηρούνταν στο παρελθόν (είχαν φθάσει και τους 200). Στο ερώτημα τι θα γίνει αν κάποιοι από όσους έμειναν στάσιμοι την προηγούμενη τετραετία προσφύγουν στα συμβούλια κρίσεων, αναφέρουν ότι, πέρα από τον βαθμό που λαμβάνουν στις σχολές, οι αξιωματικοί κρίνονται με βάση και άλλα χαρακτηριστικά (χρόνος υπηρεσίας, μεταπτυχιακά, ξένες γλώσσες κ.ά.).

(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 24/01/2016 – ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ)
http://staratalogia.blogspot.gr/2016/01/t.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΚΔΟΣΗΣ ΜΗΝΙΑΙΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΥ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΥ ΜΕΣΩ TAXISNET! (ΟΔΗΓΙΕΣ - ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ - ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ Ε.Σ.)