Γάλλοι κομάντος σε μυστικές επιχειρήσεις κατά του ΙΚ στη Λιβύη

Γάλλοι κομάντος σε μυστικές επιχειρήσεις κατά του ΙΚ στη Λιβύη
Άνδρες των γαλλικών ειδικών δυνάμεων και κομάντο των υπηρεσιών πληροφοριών μετέχουν σε μυστικές επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Λιβύη, σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία, υποστηρίζει σε δημοσίευμά της την Τετάρτη, η γαλλική εφημερίδα Le Monde.


Με αφορμή το ρεπορτάζ της εφημερίδας ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν διέταξε τη διεξαγωγή "έρευνας για διαρροή" στρατιωτικού απορρήτου, όπως έγινε γνωστό από πηγές του περιβάλλοντός του. Επισήμως πάντως το υπουργείο Άμυνας δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για το θέμα.

Ο "Μυστικός πόλεμος της Γαλλίας στη Λιβύη", όπως τον αποκαλεί η Monde, περιλαμβάνει περιστασιακά στοχευμένα πλήγματα εναντίον ηγετικών στελεχών της οργάνωσης, προκειμένου να επιβραδυνθεί ο ρυθμός ανάπτυξής της στη χώρα αυτή. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ενέκρινε την "ανεπίσημη στρατιωτική δράση" μιας ομάδας των ειδικών δυνάμεων καθώς και μιας μονάδας της Γενικής Διεύθυνσης Εξωτερικής Ασφάλειας (DGSE).

Η αεροπορική επίθεση που έγινε τον περασμένο Νοέμβριο με στόχο τον Ιρακινό Άμπου Νάμπιλ, το πιο υψηλόβαθμο στέλεχος του ΙΚ στη Λιβύη, "σχεδιάστηκε από το Παρίσι", διαβεβαιώνει η εφημερίδα στο ρεπορτάζ της. "Η Γαλλία είναι επίσης παρούσα στον ουρανό της Λιβύης, με συμβατικά μέσα για τα οποία το υπουργείο Άμυνας δεν κάνει ανακοινώσεις", συνεχίζει το δημοσίευμα. 

Ο πρόεδρος Ολάντ είχε ανακοινώσει ότι η Γαλλία βρίσκεται σε πόλεμο με το Ισλαμικό Κράτος μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Παρισιού, στις 13 Νοεμβρίου 2015, όπου σκοτώθηκαν 130 άνθρωποι. 

Το γαλλικό υπουργείο Άμυνας είχε επιβεβαίωσει πρόσφατα ότι γαλλικά μαχητικά πραγματοποίησαν αναγνωριστικές πτήσεις στη Λιβύη και ότι η Γαλλία έχει κατασκευάσει μια προκεχωρημένη στρατιωτική βάση στον βόρειο Νίγηρα, στα σύνορα με τη Λιβύη. 

"Η έρευνα θα καθορίσει αν στο δημοσίευμα αποκαλύφθηκαν στοιχεία που συνιστούν στρατιωτικό απόρρητο", είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας συνεργάτης του Λε Ντριάν, επιβεβαιώνοντας μια πληροφορία που είχε αναφέρει πρώτο το περιοδικό Le Point. Χωρίς να σχολιάσει το περιεχόμενο του άρθρου της Monde, το περιβάλλον του υπουργού εκτιμά πως "όταν γίνονται απόρρητες επιχειρήσεις, ο σκοπός είναι να μην αποκαλυφθούν, για την ασφάλεια των ανδρών και των επιχειρήσεων".

tanea

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις