Νέα έκρηξη σε στρατιωτικό κομβόι στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας - έξι νεκροί

Νέα έκρηξη σε στρατιωτικό κομβόι στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας - έξι νεκροί
Δεύτερο πλήγμα με στόχο τον τουρκικό στρατό μέσα σε λιγότερο από 24ωρο: Έκρηξη έπληξε στρατιωτικό κονβόι στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, στοιχίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον έξι μέλη των δυνάμεων ασφαλείας. Παράλληλα, τουρκικά μαχητικά έπληξαν θέσεις του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ.

Η Άγκυρα είναι ακόμη σοκαρισμένη από την επίθεση στην καρδιά της τουρκικής πρωτεύουσας με στόχο τον στρατό, με την κυβέρνηση να έχει προαναγγείλει αντίποινα - ενώ ήδη τις προηγούμενες ημέρες έπληττε θέσεις Κούρδων στη Συρία.

Ο τουρκικός στρατός επιβεβαίωσε επίσημα πως έξι μέλη του σκοτώθηκαν και ένας στρατιώτης τραυματίστηκε σοβαρά σε έκρηξη στα νοτιοανατολικά. 

Η επίσημη στρατιωτική ανακοίνωση μιλούσε για αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό που πυροδοτήθηκε εξ αποστάσεως. 

Την ίδια στιγμή, γνωστοποιήθηκε ότι τουρκικά μαχητικά έπληξαν θέσεις του PKK στο βόρειο Ιράκ σκοτώνοντας «περίπου 60 μέλη» της οργάνωσης. Την αναφορά μετέδωσε αρχικά το CNN Turk και στη συνέχεια την επιβεβαίωσε ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.

Σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται τουρκικές πηγές ασφαλείας, το πρωί της Πέμπτης έκρηξη έπληξε στρατιωτικό κονβόι στην εθνική που συνδέει το Ντιγιάρμπακιρ με την περιφέρεια του Λιτζέ. 


Να σημειωθεί ότι στην νοτιοανατολική Τουρκία διεξάγονται μάχες ανάμεσα στον τουρκικό στρατό και το PPK.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε πως τα στοιχεία που έχει η Τουρκία δείχνουν ότι το Κόμμα Δημοκρατικής Ενωσης (PYD) και το PKK βρίσκονται πίσω από την επίθεση στην Αγκυρα, συνεπικουρώντας με τον τρόπο αυτό τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και απορρίπτοντας τις κατηγορηματικές διαψεύσεις του μεγαλύτερου κουρδικού κόμματος της Συρίας, αλλά και του PKK. 

«Ακόμη και αν οι ηγεσίες του PYD και του PKK ισχυρίζονται ότι δεν έχουν σχέση με αυτό, βάσει των πληροφοριών που έχουμε από τον υπουργό μας των Εσωτερικών και τις υπηρεσίες Πληροφοριών μας, έχει στοιχειοθετηθεί ότι έγινε από αυτούς», είπε.

Η Αγκυρα προσπαθεί να νομιμοποιήσει την επιχείρηση του τουρκικού πυροβολικού στη βόρεια Συρία , που πλήττει καθημερινά και συστηματικά θέσεις των μαχητών των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), της στρατιωτικής πτέρυγας του PYD. 

Ο Ερντογάν είναι εξοργισμένος με την αμερικανική ανεκτική στάση απέναντι στην προέλαση των κούρδων μαχητών στη βόρεια Συρία και εγκαλεί την Ουάσινγκτον για την άρνησή της να χαρακτηρίσει το PYD και τις YPG τρομοκρατικές οργανώσεις.

ταΝεα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις