FT: Σχέδιο της ΕΕ για αποστολή συνοριοφυλάκων στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ

FT: Σχέδιο της ΕΕ για αποστολή συνοριοφυλάκων στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ
Λεπτομέρειες για το σχέδιο αποστολής συνοριοφυλάκων και στρατιωτών στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα, σε μία προσπάθεια να μειωθεί η ροή των προσφύγων που εισέρχονται στη βόρεια Ευρώπη παρουσιάστηκαν το Σάββατο. Όπως σημειώνουν οι Financial Times, το σχέδιο έχει αποκτήσει δυναμική σε Βρυξέλλες και Βερολίνο, ωστόσο συναντά την αντίδραση της Ελλάδας. 


Περισσότεροι από 67.000 πρόσφυγες έχουν εισέλθει στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας και διπλωμάτες ανησυχούν ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, εξαιτίας του γεγονότος ότι η κατάσταση στη Συρία χειροτερεύει. 

Αξιωματούχοι από διάφορες χώρες έχουν αναφερθεί στην πιθανότητα να στείλουν κράτη-μέλη της ΕΕ στρατιώτες στην σκοπιανή πλευρά των συνόρων, προκειμένου να ελέγξουν ή ακόμα και να «κλείσουν ερμητικά» τα σύνορα με την Ελλάδα, αναφέρουν οι Financial Times, επικαλούμενοι διπλωμάτες.

Οι Financial Times χαρακτηρίζουν το σχέδιο είναι αμφιλεγόμενο, καθώς φαίνεται ότι κράτη μέλη της ΕΕ είναι έτοιμα να δείξουν τη στήριξή τους στην ΠΓΔΜ που δεν είναι κράτος-μέλος της ΕΕ, έναντι της Ελλάδας που είναι κράτος-μέλος της ΕΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Στσιτζάρτο είπε: «Αυτό που πιστεύουμε είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ανυπεράσπιστη από τα νότια».

«Εάν η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη ή ικανή να προστατεύσει την ζώνη Σένγκεν και εάν δεν δεχτεί βοήθεια ή συνδρομή από την ΕΕ, τότε χρειαζόμαστε μία άλλη γραμμή άμυνας» πρόσθεσε αναφερόμενος στην ΠΓΔΜ και την Βουλγαρία. 

Οι Financial Times σημειώνουν ότι «διπλωμάτες στη βόρεια Ευρώπη βλέπουν θετικά την ιδέα να γίνει η Ελλάδα ένας de facto προσφυγικός καταυλισμός για την υπόλοιπη Ένωση, με τις αφίξεις να μοιράζονται στη συνέχεια στα κράτη - μέλη».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας που έχει την προεδρία της ΕΕ για αυτό το εξάμηνο, προειδοποίησε ότι η προσφυγική κρίση δημιουργεί εντάσεις μεταξύ των κρατών των Βαλκανίων. Σημείωσε ότι υπάρχει μία αλληλουχία πράξεων, κατά τις οποίες διαφορετικά κράτη λαμβάνουν διαφορετικές αποφάσεις. «Τώρα πρέπει να εργαστούμε μαζί» σημειώνει.

ταΝεα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις