Ασφαλιστικό: Μπλέκουν στις κόκκινες γραμμές - σενάρια για περικοπές σε όλες τις συντάξεις και επιβολή πλαφόν

Ασφαλιστικό: Μπλέκουν στις κόκκινες γραμμές - σενάρια για περικοπές σε όλες τις συντάξεις και επιβολή πλαφόν
Ξεθωριάζουν σιγά σιγά οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, την ώρα που το ίδιο το Μαξίμου επιβεβαιώνει ότι εξετάζεται το σενάριο της περικοπής των συντάξεων πάνω από τα 1.200 ευρώ και της επιβολής πλαφόν στις υψηλές συντάξεις. 
Και όπως φαίνεται από τις δηλώσεις των ίδιων των κυβερνητικών στελεχών, ο μόνος λόγος που η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη ανακοινώσει το ψαλίδισμα των μεγάλων συντάξεων σχετίζεται με τη διαπίστωση ότι ο αριθμός τους είναι τόσο μικρός που οι όποιες περικοπές θα έχουν πολύ μικρό δημοσιονομικό όφελος.
Κοινώς, εφόσον η κυβέρνηση αποφασίσει να τις περιορίσει, ουσιαστικά θα έχει πετύχει μια τρύπα στο νερό αφού, σύμφωνα με τους υπολογισμούς που ήδη έχουν γίνει, αφενός ο δημοσιονομικός στόχος δεν θα έχει επιτευχθεί και αφετέρου θα χρειαστεί να ληφθούν και πρόσθετα μέτρα.
Το Μαξίμου έχει κατανοήσει κάτι που επιβεβαιώνει και κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης, πως «εάν δεν μπει μαχαίρι στις μεσαίες και μικρές συντάξεις, να κοπούν εικοσάρικα» δεν μπορεί το μέτρο της μείωσης να λειτουργήσει καθώς η συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων ανήκει στην κατηγορία που λαμβάνει μεταξύ 700 και 1.000 ευρώ.
   
ΟΡΟΦΗ. Στη συνέντευξή του στο Star ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε εμμέσως πλην σαφώς για το όριο των 1.200 ευρώ (μεικτά) προαναγγέλλοντας ότι για την κυβέρνηση εκεί είναι η οροφή της προστασίας. Σημειώνεται ότι μια περικοπή σε αυτό το ύψος θα αφορά 700.000 συνταξιούχους.
Γι' αυτό και το πρωθυπουργικό επιτελείο ελπίζει πως οι απαιτήσεις των δανειστών - με αιχμή το ΔΝΤ - για μείωση των συντάξεων θα περιοριστούν λόγω της δυσμενούς θέσης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα και λόγω Προσφυγικού.
Η κυβέρνηση αποφεύγει να συνδέσει τις δύο κρίσεις, μάλιστα ούτε καν στις Συνόδους Κορυφής βάζει ανοιχτά τέτοιο θέμα, πιστεύει όμως ότι οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται εφόσον συνεκτιμώνται όλα τα δεδομένα.

Και αυτά ανάμεσα σε άλλα είναι η τραγική κατάσταση της Ελλάδας μετά την όξυνση του Μεταναστευτικού και η απογοητευτική διαπίστωση πως το ΔΝΤ δεν προτίθεται να επιστρέψει, έτσι απλά, μπλοκάροντας με αυτόν τον τρόπο την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.
Στην παραδοχή ότι θα μπορούσε να μπει πλαφόν στις σημερινές υψηλές συντάξεις προχώρησε και ο Αλέξης Τσίπρας στην πρόσφατη συνέντευξή του στο Star, λέγοντας πως «δεν το αποκλείουμε, αλλά είναι πολύ λίγες». Πράγματι, το οικονομικό επιτελείο τις τελευταίες εβδομάδες έκανε λογαριασμούς για το ποιο θα ήταν το όφελος από μια περικοπή στους υψηλοσυνταξιούχους και διαπίστωσε ότι τα χρήματα που θα εξοικονομούνταν θα ήταν ψίχουλα - για την ακρίβεια, μερικά εκατομμύρια ευρώ - μπροστά στον στόχο των 600 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», εφόσον η κυβέρνηση αποφασίσει να βάλει πλαφόν στις υψηλές συντάξεις, τότε ένας συνταξιούχος δεν θα πρέπει να λαμβάνει σε μηνιαία βάση περισσότερα από 3.000 ευρώ από το σύνολο των συντάξεων που εισπράττει.
Το Μαξίμου εξακολουθεί να κινείται στη λογική πως «δεν πρέπει να περικοπεί καμία σύνταξη» και προς το παρόν επιμένει στην πρόταση που κατέθεσε προς τους δανειστές, πρόταση που προστατεύει τους συνταξιούχους μέσω της γνωστής αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών. «Οι μειώσεις των συντάξεων είναι πιο υφεσιακό μέτρο από την αύξηση των εισφορών» δήλωσε στη συνέντευξή του ο Αλέξης Τσίπρας.
   
«ΔΕΣΜΕΥΣΗ». Λίγες ώρες αργότερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη επαναλάμβανε πως η μη περικοπή κύριων συντάξεων είναι δέσμευση της κυβέρνησης και πως όλος ο σχεδιασμός της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης έγινε ακριβώς για να μην υπάρξουν οριζόντιες μειώσεις, με δεδομένη τη συμφωνία που απαιτεί μείωση του ασφαλιστικού κόστους 1,8 δισ.

Πρόσθεσε συνεχίζοντας τη συλλογιστική του Πρωθυπουργού, πως εάν γινόταν μια μικρή μείωση σε κάποιες μεγάλες συντάξεις, ίσως να μην ήταν μεγάλο το κοινωνικό βάρος, για να συμπληρώσει πως ο αριθμός των μεγάλων συντάξεων είναι πολύ μικρός. «Δεν προσφέρει στ' αλήθεια κάτι, πλην συμβολικού χαρακτήρα» είπε χαρακτηριστικά.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ TANEA

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις