Το πλάνο για περικοπές των συντάξεων

Το πλάνο για περικοπές των συντάξεων
Εθνική σύνταξη 384 ευρώ για είκοσι έτη ασφάλισης και 345,6 ευρώ στα 15 έτη. Μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, που ξεκινούν από το 2% και φθάνουν ως και το 40% του ποσού μόνο της επικουρικής, όταν το άθροισμα κύριας και επικουρικής ξεπερνά τα 1.400 ευρώ. Αλλαγές στο ποσοστό αναπλήρωσης υπολογισμού της αναλογικής σύνταξης με μειώσεις για τα λίγα έτη ασφάλισης και αυξήσεις των ποσοστών από τα 28 έτη και άνω. 

Σύμφωνα  με ρεπορτάζ του Βήματος της Κυριακής η καθιέρωση της χαμηλότερης "εθνικής σύνταξης για ασφάλιση κάτω των 20 ετών" έχει ήδη συμφωνηθεί. Για 20 και άνω έτη ασφάλισης η εθνική σύνταξη θα διατηρηθεί στα 384 που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης. Ωστόσο το ποσό αυτό θα μειώνεται συνολικά κατά 10% για συντάξεις με 15 έτη ασφάλισης, δηλαδή στα 345,6 ευρώ. Η μείωση προσδιορίζεται στο 2% για κάθε έτος που υπολείπεται από το όριο των 20 ετών, οπότε δίδεται το σύνολο της εθνικής σύνταξης. Έτσι, από τα 15 έως τα 19 έτη ασφάλιση το ποσό της σύνταξης διαμορφώνεται ανάλογα. 
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προτείνει χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης από το σχέδιο Κατρούγκαλου για το διάστημα έως τα 24 έτη ασφάλισης. Οι δύο προτάσεις του ΔΝΤ ξεκινούν με ποσοστά αναπλήρωσης 0,45$% και 0,60 αντί του 0,8 της κυβέρνησης. Αντιστοίχως προτείνουν εθνική σύνταξη 384 και 320 ευρώ κα οδηγούν σε ετήσιες περικοπές της συνολικής συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 3 δισ. ευρώ. 
Οι πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα κάνουν λόγο για συζητήσεις και εναλλακτική πρόταση των δανειστών, σύμφωνα με την οποία το ποσοστό αναπλήρωσης αυξάνεται από 1,29% σε 1,31% μεταξύ 25 και 27 ετών, ενώ διατηρείται στο 9,9% στα 18 χρόνια και 1,04 στα 21 χρόνια. Ως κίνητρο για παραμονή στην εργασία το 2% που προβλεπόταν στο αρχικό σχέδιο για τα 40 έτη ασφάλισης αυξάνεται και διαμορφώνεται σε 2,2%. 
Σε ό,τι αφορά στις επικουρικές συντάξεις ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να γίνει τελικά αποδεκτή η κυβερνητική πρόταση για αύξηση των εισφορών στις επικουρικές. Η κυβέρνηση έχει προτείνει αύξηση 1,5% συνολικά σε εργοδοτικές και εργατικές εισφορές. Ωστόσο το ΔΝΤ αντιδρά θεωρώντας την αύξηση αντικίνητρο για επενδύσεις. Πάντως, στην τελευταία συνάντηση υπήρξε στροφή των δανειστών που άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποδεχθούν ένα μικρότερο ποσοστό αύξησης των εισφορών. Από το μέτρο αυτό η κυβέρνηση προσδοκά επιπλέον έσοδα της τάξεως των 550 εκατομμυρίων ευρώ.
Μάλιστα, θεωρείται βέβαια η μείωση των επικουρικών συντάξεων, ειδικότερα όταν το άθροισμά της με την κύρια σύνταξη ξεπερνά τα 1.400 ευρώ. Τότε θα μειώνεται μόνο το ποσό της επικουρικής, προκειμένου η κυβέρνηση να μην φαίνεται ανακόλουθη με τη θέση της ότι δεν μειώνονται οι κύριες συντάξεις. Η μείωση αναμένεται να επηρεάσει τις συντάξεις από 170 ευρώ και άνω και θα ξεκινά από ποσοστό 2% και θα φθάνει έως και 40%. Η λύση αναμένεται να φέρει εξοικονόμηση 150.000.000 ευρώ. Βέβαιη θεωρείται επίσης η μείωση του ανώτατου πλαφόν κύριας σύνταξεις από τα 2.773 ευρώ που είναι σήμερα. Στο σχέδιο Κατρούγκαλου περιλαμβάνεται η διαμόρφωση του πλαφόν  στο εξαπλάσιο της εθνικής σύνταξης, δηλαδή ευρώ με εθνική σύνταξη στα 384. Μείωση αναμένεται και στις πολλαπλές συντάξεις πο δεν θα ξεπερνούν τα 3.072 ευρώ από 3.680 ευρώ που είναι σήμερα.

news.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις