Άρση του casus belli ζήτησε ο Τσίπρας από τον “μπαγασάκο” Νταβούτογλου! Τι απάντησε

tsipras_davutoglou_xeirapsia

 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τη Σμύρνη την άρση της απειλής πολέμου κατά της Ελλάδας, την οποία χαρακτήρισε «κατάλοιπο άλλης εποχής». Του casus belli όπως έχει καθιερωθεί να το λέμε. Τι απάντησε ο Νταβούτογλου που τον άκουσε;
 Ότι η Τουρκία με την απειλή πολέμου της τουρκικής εθνοσυνέλευσης το 1996 απάντησε σε απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου!
Ο Τσίπρας είπε ότι έθεσε  στον Νταβούτογλου τα θέματα των παραβιάσεων του εθνικού εναερίου χώρου και την αύξηση των εμπλοκών.Πρόσθεσε  ότι η στάση της ‘Αγκυρας δεν συνάδει με το κλίμα φιλίας και συνεργασίας που οικοδομείται μεταξύ των δύο χωρών.
Δεν γνωρίζουμε σε ποιο κλίμα “φιλίας και συνεργασίας” αναφερόταν ο πρωθυπουργός, ο Νταβούτογλου πάντως απάντησε κυνικά ότι  οι Τούρκοι στρατιωτικοί θεωρούν εθνικό εναέριο χώρο αυτό που οι Έλληνες θεωρούν ελληνικό, εννοώντας προφανώς τον χώρο μεταξύ 6 και 10 μιλίων.Ο “μπαγασάκος” Νταβούτογλου πήγε να ρίξει το “μπαλάκι” στους στρατιωτικούς ανακυκλώνοντας το διαχρονικό “παραμύθι” των “κακών” στρατιωτικών που δεν μπορούν να τους ελέγξουν.Ήταν μέχρι κάποια χρονική περίοδο πολύ αγαπημένος μύθος και στην Ελλάδα. 
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΠΕ σε τηλεγράφημά του από τη Σμύρνη:
“Στην εισαγωγική δήλωσή του ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκίνησε με μια συναισθηματικού όσο και ιστορικού τύπου τοποθέτηση με επίκεντρο την Σμύρνη, τονίζοντας ότι αισθάνεται το ιστορικό βάρος καθώς η πόλη θυμίζει τον ξεριζωμό, την προσφυγιά, αλλά και την συνύπαρξη σημειώνοντας ότι και σήμερα έχουμε αυτές τις εικόνες με εκατομμύρια ανθρώπους που ξεριζώνονται από τα σπίτια τους εξαιτίας πολέμων, όπως και παλιά.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι ανάγκη η Ελλάδα και η Τουρκία να δηλώσουν από κοινού ότι δεν θα λύσουν ένα πρόβλημα με ένα σχέδιο που θα τους επιβληθεί από τρίτα μέρη, αλλά ότι θα το λύσουν μέσα από την μεταξύ τους συνεργασία . Ζήτησε να τηρηθεί η κατάπαυση πυρός στην Συρία, να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία και να καταβληθεί κοινή προσπάθεια να χτυπηθούν τα δίκτυα των διακινητών.
Υπάρχει η βούληση να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα από κοινού, είπε ο κ. Τσίπρας σημειώνοντας ότι η Ελλάδα και η Τουρκία δεν είναι οι αιτίες του προβλήματος , φιλοξενούν εκατομμύρια πρόσφυγες και θα συνεχίσουν να παρέχουν ανθρωπιά και φιλοξενία , όμως , τόνισε, δεν θα είναι οι χώρες που θα δεχθούν την μόνιμη παραμονή όλων αυτών των ανθρώπων.
Γι αυτό και στο πλαίσιο της ΕΕ, είπε ο πρωθυπουργός προωθούμε από κοινού έναν μηχανισμό μόνιμης οδού των προσφύγων που δικαιούνται προστασίας, μια μόνιμη ροή προς την Ευρώπη και παίρνοντας μέτρα για την καταπολέμηση των διακινητών. Ταυτόχρονα, είπε ο κ. Τσίπρας, θέλω να επισημάνω ότι η περαιτέρω εφαρμογή του πρωτοκόλου επανεισδοχής, δίνει σαφές μήνυμα προς μετανάστες από μη εμπόλεμες περιοχές, ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να περάσουν στην Ευρώπη και οφείλουμε να τους το πούμε με ειλικρίνεια , ώστε να μειωθεί η ροή.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι συζήτησε με τον Τούρκο ομόλογο του και το Κυπριακό και ότι είναι ανάγκη να λυθεί με βάση της αποφάσεις του ΟΗΕ και το κοινοτικό κεκτημένο , να κατοχυρώνει την ασφάλεια όλου του λαού και των μειονοτήτων.
Με αφορμή ερώτηση για την στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο οι κύριοι Τσίπρας και Νταβούτογλου αναφέρθηκαν αναλυτικά στις θέσεις τους, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να ζητά ανοιχτά την άρση της απειλής πολέμου κατά της Ελλάδας , σημειώνοντας μάλιστα ότι θα προσπαθήσει να πείσει και προσωπικά τον κ. Νταβούτογλου προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο κ. Νταβούτογλου απαντώντας πρώτος, είπε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν περάσει σε άλλη φάση, έχουν αλλάξει φύση και ότι στην Σμύρνη σήμερα 22 υπουργοί κάθισαν σε ένα τραπέζι σαν να ήταν εθνική κυβέρνηση.
Πρόσθεσε ότι οι σημαντικές αποφάσεις που έχουμε λάβει και η σημαντικότερη είναι να επιχειρεί το ΝΑΤΟ στα χωρικά μας ύδατα, ο τρόπος αντιμετώπισης της επιχείρησης έδειξε την ωριμότητα προσέγγισης των δύο χωρών . Το θέμα είναι το ανθρώπινο στοιχείο , το προσφυγικό και βάζουμε τα διμερή προβλήματα σε παρένθεση είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι ούτε η Ελλάδα παραιτείται από τα δικά της αιτήματα, ούτε η Τουρκία. Οι διαφορές, σημείωσε αφορούν τον θαλάσσιο και εναέριο χώρο , αυτό δεν είναι μυστικό, όμως καταλαβαίνουμε ότι η αύξηση των εντάσεων δεν ωφελεί κανέναν.
Για τις διερευνητικές συνομιλίες ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι έχει διανυθεί σημαντική απόσταση , άρα το θέμα , πρόσθεσε, είναι να προσεγγίσουμε τις ένοπλες δυνάμεις να δώσουμε οδηγίες , ώστε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα καθώς οι πολλές εμπλοκές μπορεί να οδηγήσουν σε δυστυχήματα και πρέπει να το έχουμε υπόψη μας και να προσπαθήσουμε να ελαχιστοποιήσουμε τις εμπλοκές.
Ο κ. Νταβούτογλου είπε επίσης ότι η Τουρκία δεν έχει καμία φιλοδοξία να αλλάξει το status quo στο Αιγαίο και επικαλέστηκε την συνεργασία Ατατούρκ -Βενιζέλου για να τονίσει την ανάγκη συνεργασίας των δύο χωρών, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα και η Τουρκία μπορούν να γίνουν πρότυπο συνεργασίας στην Μεσόγειο όπως οι σκανδιναβικές χώρες στο βορρά.
Απαντώντας ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι τα δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο απορρέουν από το διεθνές δίκαιο , ενώ ως προς τις συνομιλίες για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας τόνισε ότι είναι απόφαση το θέμα να επιλυθεί με διπλωματικό τρόπο, μέσω συνομιλιών .

militaire.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις