“Βροχή” τα χαστούκια από ΗΠΑ σε Τουρκία! Κόλαφος η έκθεση για τις θρησκευτικές ελευθερίες

Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ
Μετεξεταστέα η Τουρκία στην ετήσια ‘Εκθεση για τις θρησκευτικές ελευθερίες που συνέταξε το αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών.  Η Άγκυρα δέχθηκε δεύτερο χαστούκι μετά την έκθεση για την ελευθεροτυπία.

Στην Έκθεση τονίζεται ότι παρατηρείται παγκοσμίως μια οπισθοδρόμιση στις θρησκευτικές ελευθερίες ατόμων και κοινωνικών ομάδων τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη.
Στην επτασέλιδη αναφορά για την Τουρκία επισημαίνεται  ότι το κράτος ελέγχει πλήρως τις θρησκευτικές δραστηριότητες των κοινωνικών ομάδων, περιορίζει την δημιουργία θρησκευτικών χώρων και την εκπαίδευση θρησκευτικών λειτουργών.
Ανυσυχητικά θεωρούνται τα θέματα που αφορούν την υποχρεωτική διδασκαλία των θρησκευτικών στα Δημοτικά και τα Γυμνάσια, την αύξηση του αντισημιτισμού  και τις επιθέσεις εναντίον των θρησκευτικών μειονοτήτων.
Σημαντικό μέρος της έκθεσης αφορά  τους Αλεβήδες , τους οποίους το κράτος αντιμετωπίζει ως ετερόδοξους Μουσουλμάνους. Οι Αλεβήδες που αποτελούν το 15-25% του πληθυσμού στερούνται τις θρσκευτικές τους ελευθερίες, δέχονται πιέσεις και υπόκεινται σε διωγμούς.
Τέλος, στις υποδείξεις που αναφέρονται στην Έκθεση ζητείται η άμεση τήρηση των υποσχέσεων για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Ο κ. Ερντογάν έχοντας στα χέρια του μια τέτοια έκθεση τολμά να διεκδικεί το ρόλο του προστάτη των θρησκευτικών ελευθεριών όλων των Μουσουλμάνων. Ζητά επίσης από την Αθήνα να κατασκευάσει τέμενος για τους πιστούς του Μωάμεθ, τη στιγμή που ο ίδιος στερεί από τους Αλεβήδες το δικαίωμα να έχουν δικούς τους λατρευτικούς χώρους, τα τζεμ εβί. Ας πράξει λοιπόν πρώτα εκείνος αυτά που πρέπει για να δώσει το καλό παράδειγμα και στους άλλους.

Σχόλια

  1. ΦΥΣΙΚΑ ΛΕΙΠΕΙ Η ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΩΝ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΜΗ ΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΕΧΕΙ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΧΘΕΙ.
    ΦΥΣΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ ΤΗΣ ΜΙΣΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΟΥΤΕ ΛΕΞΗ.
    ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΩΣ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΕΝΘΑΡΡΥΝΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΟΥΝ ΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΩΣ ΚΡΑΤΟΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗ ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις