Μισθολογικές ανισότητες στρατιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων για κλάματα

misthologio11

Και τώρα Ειδικό Μισθολόγιο! Ένα ακόμη ειδικό μισθολόγιο για τους στρατιωτικούς που όπως λέει η κυβέρνηση θα είναι έτοιμο προς εφαρμογή μέσα στον Ιούνιο. Για να μην κοροϊδευόμαστε κανείς δεν αιδιοδοξεί ότι αυτό το μισθολόγιο που έρχεται θα λύσει τα προβλήματα των στρατιωτικών. Αντιθέτως υπάρχει …επιφυλακή για τα όσα έρχονται.

Η ΠΟΕΣ επισημαίνει τις ανισότητες μεταξύ των στρατιωτικών και των δημοσίων υπαλλήλων. Είναι πολλές και σημαντικές. Δεν πρέπει όχι μόνο να τις ξεχνάμε ,αλλά πρέπει ειδικά αυτή τη περίοδο να τις επισημαίνουμε.
Γράφουν λοιπόν οι στρατιωτικοί της ΠΟΕΣ:
Δεν είναι λίγες οι φορές, που στο δημόσιο λόγο, το μισθολόγιο των στρατιωτικών προσδιορίζεται με εμφατικότητα ως ειδικό, όχι με σκοπό να καταδείξει την βαρύτητα του λειτουργήματος και τις ιδιαίτερες συνθήκες μέσα στις οποίες αυτό επιτελείται, αλλά για να προκαλέσει στη κοινή γνώμη την παραπλανητική εντύπωση μιας προνομιακής μισθολογικής μεταχείρισης του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, εις βάρος των λοιπών εργαζομένων στο Δημόσιο Τομέα, ενεργοποιώντας συχνά αντανακλαστικά κοινωνικού αυτοματισμού με στόχο την καθήλωση των αποδοχών τους και την υποβάθμιση της προσφοράς τους.
Το εγχείρημα αυτό προσκρούει στην πραγματικότητα των αριθμών, που καταδεικνύουν μια εντελώς αντίστροφη κατάσταση και η οποία συμπυκνώνεται στη διαπίστωση ότι οι αποδοχές των στρατιωτικών είναι τουλάχιστον 50% χαμηλότερες των λοιπών ειδικών μισθολογίων, ενώ υπολείπονται και των βασικών αποδοχών των υπαλλήλων που αμείβονται με το ενιαίο μισθολόγιο, λαμβάνοντας πάντα υπόψη την αντιστοιχία επιπέδου εκπαίδευσης, τον χρόνο υπηρεσίας και τη βαθμολογική εξέλιξη.
Οι μέσες μικτές μηνιαίες αποδοχές ενός βουλευτή είναι υπερπενταπλάσιες των αντιστοίχων αποδοχών των στρατιωτικών και διπλάσιες από αυτές των δικαστικών λειτουργών. Επιπλέον οι αποδοχές των δικαστικών λειτουργών είναι σχεδόν τριπλάσιες από αυτές των στρατιωτικών και διπλάσιες από αυτές των υπολοίπων κατηγοριών. Οι δε λοιπές κατηγορίες υπαλλήλων, λαμβάνουν κατά μέσο όρο 50% μεγαλύτερες αποδοχές από αυτές των στρατιωτικών.
Η θεσμοθέτηση ειδικού μισθολογίου για τους στρατιωτικούς φαίνεται πως λειτουργεί ως νομική συγκάλυψη, μιας διαχρονικής προσπάθειας της πολιτείας, να υποβαθμίσει τις υπηρεσίες που προσφέρει ο Έλληνας στρατιωτικός, επιβάλλοντας ένα άδικο μισθολόγιο, υποδεέστερο τόσο των λοιπών ειδικών μισθολογίων, όσο και του ενιαίου μισθολογίου των πολιτικών δημοσίων υπαλλήλων. Ένα μισθολόγιο που πέραν των χαμηλότατων βασικών μισθών, είναι το μοναδικό που δεν προβλέπει κανενός είδους αποζημίωση για την υπερωριακή εργασία, η οποία μάλιστα επιβάλλεται τόσο από τη ιδιάζουσα φύση της αποστολής των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και από το κανονιστικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο διεξάγεται εν γένει η στρατιωτική εκπαίδευση και η πολεμική προπαρασκευή.
Απογοήτευση προκαλεί το γεγονός, ότι οι αποδοχές των στρατιωτικών υστερούν ακόμα και έναντι των αποδοχών των υπηρετούντων στα Σώματα Ασφαλείας παρόλο που θεωρητικά μοιράζονται το ίδιο μισθολόγιο. Η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι οι στρατιωτικοί δε λαμβάνουν καμία αποζημίωση για την υπερωριακή τους εργασία αλλά και την εργασία που εκτελείται πέραν του πενθημέρου σε αντίθεση με τους αστυνομικούς, πυροσβέστες και λιμενικούς οι οποίοι αποζημιώνονται με 2,77 € για κάθε ώρα νυκτερινής εργασίας και με 46 € ημερησίως για την εργασία που παρέχουν πέραν του πενθημέρου.
Δείτε  ΕΔΩ  πίνακες και στοιχεία .

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις