Από τα «ραβασάκια» του φόρου εισοδήματος στα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ ή απο το κακό στο χειρότερο

Οι αλλαγές που έγιναν στον ΕΦΝΙΑ του 2016 σε συνδυασμό με τη μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων αφορούν.....
Ολοκληρώθηκε χθες η ηλεκτρονική υποβολή των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας 18 Ιουλίου 2016, είχαν υποβληθεί στο ΤΑΧΙSNET 6.003.464 δηλώσεις.
Από αυτές 5.949.884 εκκαθαρίστηκαν αυτόματα (αμέσως μόλις ολοκληρώθηκε η ηλεκτρονική υποβολή), ενώ οι υπόλοιπες 53.580 παρεπέμφθησαν στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. για έλεγχο δικαιολογητικών.

Τα μέχρι χθες διαθέσιμα στοιχεία από την εκκαθάριση των 5.949.884 δηλώσεων δείχνουν ότι:

* 2.246.109 φορολογούμενοι (ποσοστό 37,75% του συνόλου) έλαβαν χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα και καλούνται να πληρώσουν συνολικά περίπου 3,5 δισ. ευρώ πρόσθετους φόρους (φόρο εισοδήματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος κ.λπ.). Σε κάθε χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα αντιστοιχεί κατά μέσο όρο επιπλέον φόρος προς καταβολή ύψους 1.561,90 ευρώ.
Οι φόροι πρέπει να εξοφληθούν σε 3 ισόποσες δόσεις.
Η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης λήγει στις 29 Ιουλίου, ενώ οι προθεσμίες για την εξόφληση των δύο άλλων δόσεων λήγουν στις 30 Σεπτεμβρίου και στις 30 Νοεμβρίου αντίστοιχα.

* 996.668 φορολογούμενοι (16,75% του συνόλου) έλαβαν πιστωτικά εκκαθαριστικά σημειώματα και δικαιούνται να λάβουν επιστροφές φόρων συνολικού ύψους 297,56 εκατ. ευρώ.

* 2.707.107 φορολογούμενοι (45,5% του συνόλου) έλαβαν μηδενικά εκκαθαριστικά σημειώματα.

Από δω και πέρα, οι υπηρεσίες της Γ.Γ.Δ.Ε. θα επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην έγκαιρη έκδοση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) του έτους 2016.
Στόχος είναι έως τις 31 Ιουλίου, να έχουν εκδοθεί και να έχουν αναρτηθεί στους λογαριασμούς των φορολογουμένων στο σύστημα ΤΑΧΙSNET, πάνω από 6.000.000 εκκαθαριστικά ΕΝ.Φ.Ι.Α., ώστε οι φορολογούμενοι να έχουν το δικαίωμα να εξοφλήσουν τα ποσά του ΕΝ.Φ.Ι.Α. σε πέντε μηνιαίες δόσεις, από τον Αύγουστο έως και τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους.
Σημειώνεται ότι για 600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων ο φετινός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ είναι πραγματική «κεραμίδα» αφού στον συμπληρωματικό φόρο εντάσσονται για πρώτη φορά όλα τα αγροτεμάχια ενώ το αφορολόγητο όριο μειώθηκε στις 200.000 ευρώ από 300.000 ευρώ και αυξήθηκαν οι συντελεστές υπολογισμού του φόρου.

 Οι αλλαγές που έγιναν στον ΕΦΝΙΑ του 2016 σε συνδυασμό με τη μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων αφορούν:

1.            Φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία  αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ.
Για πρώτη φορά περισσότεροι από 350.000 φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν εκτός από το βασικό φόρο και συμπληρωματικό φόρο για τα ακίνητά τους μετά το «κούρεμα» του αφορολόγητου ορίου. 
Στα φυσικά πρόσωπα με ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας πάνω από 200.000 ευρώ και μέχρι 300.000 ευρώ θα επιβάλλεται πλέον συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ με συντελεστές 0,1% - 0,15%. Την ίδια ώρα, αυξάνονται κατά 15% έως και 200%, από 0,1%-1% σε 0,3% έως 1,15% οι συντελεστές υπολογισμού του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ και αλλάζουν τα φορολογικά κλιμάκια για όσα φυσικά πρόσωπα έχουν ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 300.000 ευρώ.
Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ θα επιβαρύνει πλέον και τα αγροτεμάχια και τις λοιπές εδαφικές εκτάσεις εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, τα οποία μέχρι και το 2015 απαλλάσσονταν.
Με την προσθήκη και αυτών των ακινήτων η αξία της ακίνητης περιουσίας που θα συνυπολογίζεται στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ αυξάνεται περαιτέρω με συνέπεια ακόμη μεγαλύτερες επιβαρύνσεις.

2.            Ιδιοκτήτες οικοπέδων εντός σχεδίου ή οικισμού.
Η αύξηση κατά 23-25% των συντελεστών κύριου ΕΝΦΙΑ για όλα τα εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμού οικόπεδα της χώρας, ανεξάρτητα αν μειώθηκε ή όχι η αντικειμενική τους αξία σημαίνει ότι σε όσες περιοχές δεν μειώθηκαν οι αντικειμενικές αξίες ή μειώθηκαν ελάχιστα, η αύξηση του φορολογικού βάρους των ιδιοκτητών μπορεί να είναι διπλή: και από την αύξηση του συντελεστή φόρου επί του οικοπέδου, αλλά και από την αύξηση της κλίμακας του συμπληρωματικού φόρου.

3.            Ιδιοκτήτες κενών και μη ρευματοδοτούμενων ακινήτων.
Οι φορολογούμενοι αυτοί θα κληθούν φέτος να πληρώσουν μεγαλύτερα ποσά ΕΝΦΙΑ αφού καταργήθηκε η έκπτωση φόρου 20% που εφαρμόστηκε το 2014 και το 2015.

4.            Φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους μια ή το πολύ δυο κατοικίες.
Η μη μεταβολή των συντελεστών υπολογισμού του βασικού φόρου για τα κτίσματα, σε συνδυασμό με την μείωση των αντικειμενικών αξιών σε πολλές περιοχές της χώρας θα έχει ως συνέπεια ο ΕΝΦΙΑ να μειωθεί έως και 25% σε ορισμένες περιπτώσεις ιδιοκτητών, οι οποίοι, υπολογίζονται περίπου στο 15%  των φορολογουμένων που κατέχουν κατοικίες και λοιπά κτίσματα. Στη συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών κτισμάτων, παρά τη μη μεταβολή των συντελεστών του κύριου ΕΝΦΙΑ και τη μείωση των αντικειμενικών αξιών, δεν θα υπάρξει μείωση του ΕΝΦΙΑ. 
Αυτό θα συμβεί επειδή ο κύριος ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με συντελεστές βασικού φόρου ανά τετραγωνικού μέτρου που αντιστοιχούν σε κλιμάκια με μεγάλο εύρος αντικειμενικών τιμών ζώνης ανά τ.μ.. 
Έτσι, σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και μετά τη μείωση των αντικειμενικών τιμών, πολλοί ιδιοκτήτες θα παραμείνουν στα ίδια κλιμάκια υπολογισμού του φόρου και θα πληρώσουν τον ίδιο φόρο που είχαν καταβάλει το 2015.
 
Μ. Χριστοδούλου
ΠΗΓΗ : www.bankingnews.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΚΔΟΣΗΣ ΜΗΝΙΑΙΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΥ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΥ ΜΕΣΩ TAXISNET! (ΟΔΗΓΙΕΣ - ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ - ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ Ε.Σ.)