Το προσφυγικό στο επίκεντρο της συνόδου ΥΠΕΞ της ΕΕ

Image 
Στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, πραγματοποιείται σήμερα άτυπη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ,
με βασικό θέμα την Τουρκία, τόσο σε ό,τι αφορά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου, όσο και σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της ευρωτουρκικής συμφωνίας για την κοινή διαχείριση του προσφυγικού. Στην αυριανή δεύτερη ημέρα της συνόδου των 28 ΥΠΕΞ, παρών θα είναι και ο Τούρκος ομόλογός τους, Ομέρ Τσελίκ, στον απόηχο των παραπόνων από διάφορα μέλη της τουρκικής κυβέρνησης και τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο ότι τα ευρωπαϊκά κράτη δεν έδειξαν την αναμενόμενη αλληλεγγύη στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

«Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, αντί να έρθουμε πιο κοντά με την Τουρκία, υπήρξε μία αμοιβαία απογοήτευση», δήλωσε, προσερχόμενος ο Σλοβάκος υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύων του συμβουλίου, Μίροσλαβ Λάιτσακ, προσθέτοντας πως είναι αναγκαίο να «ξεκαθαριστούν» τα όποια θέματα κατά την αυριανή συνάντηση. «Δεν πιστεύω ότι πρέπει να διακοπεί η ενταξιακή διαδικασία» υπογράμμισε ο ίδιος, ενώ αναφέρθηκε και στο βασικό «αγκάθι» για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων (βίζα) για τους Τούρκους πολίτες, που είναι η αντιτρομοκρατική νομοθεσία στην Τουρκία.

Από την πλευρά της, η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, προσερχόμενη στο συμβούλιο σημείωσε πως η αυριανή συνάντηση θα είναι μία ευκαιρία για τους 28 Ευρωπαίους ΥΠΕΞ να στείλουν «κοινά ευρωπαϊκά μηνύματα» στον Τούρκο ομόλογό τους, σε σχέση με τη μελλοντική συνεργασία της ΕΕ με τη χώρα.

Σημειώνεται, ότι Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας με τον επίτροπο Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, θα ταξιδέψουν στην Άγκυρα, όπου θα προεδρεύσουν στον επόμενο γύρο πολιτικού διαλόγου ΕΕ-Τουρκίας.

Επιπλέον «Εποικοδομητικές» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, τις χθεσινές επαφές του επιτρόπου Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλου, στην Τουρκία, με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ.
Ο κ. Σχοινάς επανέλαβε τη βούληση της ευρωπαϊκής πλευράς να ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις της, όπως προκύπτουν από την ευρωτουρκική συμφωνία της 18ης Μαρτίου, καθώς και την προσδοκία της ότι το ίδιο θα κάνει και η τουρκική πλευρά. Ωστόσο, τόνισε: «Υπάρχει πρόοδος αλλά ακόμα δεν είμαστε εκεί».

Τέλος, επαφές στην Άγκυρα είχε χθες και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος σε δήλωσή του μετά το πέρας των συναντήσεων επανέλαβε ότι το Ευρωκοινοβούλιο παραμένει «προσηλωμένο» στους όρους της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, της 18ης Μαρτίου, συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης του καθεστώτος θεωρήσεων, «υπό την προϋπόθεση ότι έχουν εκπληρωθεί όλα τα κριτήρια».
 

ΠΗΓΗ : http://www.onalert.gr/stories/to-prosfygiko-epikentro-synodou-ype3-ee/51787

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις