Τουρκικό ελικόπτερο παρεμποδίζει έρευνα και διάσωση για ναυαγό σε Χίο - Σάμο
Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ

 Σοβαρό επεισόδιο επιχειρεί να δημιουργήσει η Άγκυρα με αφορμή την επιχείρησης έρευνας και διάσωσης για ναυαγό στο Αιγαίο.

Με ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε σήμερα το μεσημέρι, δηλώνει πως έχει την αρμοδιότητα για την έρευνα και διάσωση στην περιοχή και καλεί όσους συμμετέχουν στην επιχείρηση να αναφέρουν στο Τουρκικό Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης. Παράλληλα τουρκικό ελικοπτερο μπήκε χωρίς άδεια στο FIR Αθηνών, στην περιοχή μεταξύ Χίου και Σάμου που γίνονταν οι έρευνες επιχειρώντας να δηλώσει το "παρόν" στην προσπάθεια για τον εντοπισμό του αγνοούμενου.

Πιο συγκεκριμένα, στο Αιγαίο έχει σημάνει συναγερμός για τον εντοπισμό ενός άνδρα ο οποίος επέβαινε σε ξύλινη βάρκα και έχει να δώσει σημεία ζωής από χθες.


Το Ελληνικό Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης συντονίζει τις έρευνες στην περιοχή που ο άνδρας έδωσε για τελευταία φορά σημεία ζωής.

Παράλληλα έχει εκδοθεί ΝΟΤΑΜ που ορίζει περιοχή ερευνών ανάμεσα στην Χίο και την Σάμο, όπως φαίνεται στον διαδραστικό χάρτη.

 
Η Τουρκία αμέσως μετά την ελληνική ΝΟΤΑΜ απάντησε με την δική της με αριθμό 4540/16 λέγοντας ότι η έρευνα γίνεται σε περιοχή με τουρκική δικαιοδοσία και πως θα πρέπει όλες οι δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης να συντονίζονται από τις τουρκικές Αρχές.
Άμεση ήταν η αντίδραση της Ελλάδας, η οποία με μια μακροσκελή ΝΟΤΑΜ παραθέτει όλους τους ισχύοντες διεθνείς κανόνες και κηρύσσει την τουρκική ΝΟΤΑΜ άκυρη.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΚΔΟΣΗΣ ΜΗΝΙΑΙΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΥ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΥ ΜΕΣΩ TAXISNET! (ΟΔΗΓΙΕΣ - ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ - ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ Ε.Σ.)