Η Τουρκία υπέγραψε συμφωνίες με τη Κίνα αξίας 4,3 δις δολαρίων



Ο Κινέζος αναπληρωτής πρωθυπουργός Ξι Ντζινπινγκ, δήλωσε σήμερα στο τουρκο-κινεζικό  επιχειρηματικό φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη ότι οι κινεζικές και τουρκικές εταιρείες έχουν υπογράψει οικονομικές και εμπορικές συμβάσεις αξίας 4,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Ξι Ντζινπινγκ σημείωσε ότι η Τουρκία έχει καταστεί μία από τις πιο ελκυστικές χώρες του κόσμου και πρόσθεσε ότι το εμπόριο μεταξύ της Τουρκίας και της Κίνας αυξήθηκε σημαντικά.

«Η Κίνα δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον στις τουρκικές πρώτες ύλες για τη βιομηχανία χημικών και γεωργικών προϊόντων», είπε ο Κινέζος πολιτικός.
Υπογράμμισε ότι οι δύο χώρες θα ενισχύσουν περαιτέρω τη στρατηγική συνεργασία τους και δήλωσε ότι φέτος η Κίνα θα πρέπει να γιορτάσει το ‘έτος Τουρκίας’, ενώ τη επόμενη χρονιά  θα γιορταστεί στην Τουρκία, το ‘έτος Κίνας’.

Ο Κινέζος αναπληρωτής πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον κάλεσε να επισκεφθεί το Πεκίνο τον ερχόμενο Απρίλιο, ως ένδειξη της αυξανόμενης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες στο παρελθόν  είχαν αντικρουόμενα συμφέροντα στην Κεντρική Ασία.

Η Τουρκία προσπαθεί να αναπτύξει την πυρηνική ενέργεια και να μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου και κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ένα  από τα θέματα της επίσκεψης του Ερντογάν στο Πεκίνο, όπως δημοσίευσαν οι τουρκικές εφημερίδες.


Πηγή: www.defencenet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις