Το πρόβλημα της ονομασίας των Σκοπίων θα πρέπει να λυθεί φέτος, λέει ο επίτροπος για τη διεύρυνση της Ε.Ε.

 Φέτος θα πρέπει να επιλυθεί το πρόβλημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, υπόστήριξε ο αρμόδιος επίτροπος για τη Διεύρυνση της ΕΕ Στέφαν Φούλε, στη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για την πρόοδο που έχει επιτύχει η ΠΓΔΜ στον δρόμο για την πλήρη ένταξή της στην ΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι, η από κοινού συμφωνία Ελλάδας-Σκοπίων, για τον καθορισμό του ονόματος αυτής της χώρας, αποτελεί θέμα πολιτικού ρεαλισμού.

    Ο επίτροπος, έσπευσε να διευκρινίσει ότι, σαφή εντολή για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, γύρω από το όνομα της ΠΓΔΜ, έχει δώσει ο ΟΗΕ και εξέφρασε την ελπίδα ότι, μέχρι τέλος του έτους, θα υπάρξει ουσιαστικότερη πρόοδος και κατάληξη σε μία συμφωνία.



    Ο επίτροπος τάχθηκε υπερ της άμεσης έναρξης των προενταξιακών διαπραγματεύσεων, μεταξύ Σκοπίων και ΕΕ και γνωστοποίησε ότι, σήμερα κιόλας, αναχωρεί για τα Σκόπια, προκειμένου να εγκαινιάσει τον υψηλού επιπέδου προενταξιακό διάλογο.

    Περισσότερο διακριτικός ο εκπρόσωπος της δανικής Προεδρίας στην ΕΕ, Νικολάϊ Βάμμεν, άφησε για το τέλος της ομιλίας του την αναφορά για το πρόβλημα της ονομασίας των Σκοπίων, διευκρνίζοντας ότι, η τελική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας- ΠΓΔΜ για το όνομα, θα πρέπει να προκύψει μέσα από τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο ΟΗΕ.

    Στο θέμα της προόδου που έχει επιτύχει η ΠΓΔΜ για την πλήρη ένταξή της στην ΕΕ, πάντως, και οι δύο αξιωματούχοι υπογράμμισαν ότι, στη γειτονική χώρα θα πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά, στον τομέα των μεταρρυθμίσεων στην έννομη τάξη, στη διεξαγωγή των εκλογών, στην ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης, στην προστασία των μειονοτήτων και στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Η σχετική έκθεση θα τεθεί προς ψηφοφορία το απόγευμα.
Πηγή: www.OnAlert.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις