Νέο κύμα συλλήψεων Τούρκων αποστράτων για το πραξικόπημα του 1997


Η κυβέρνηση Ερντογάν συνεχίζει εδώ και μήνες την ερευνα για τις δραστηριόιτητες των αξιωματικών
Αγκυρα, Τουρκία
Η τουρκική αστυνομία έθεσε υπό κράτηση κορυφαίο απόστρατο στρατηγό πραγματοποιώντας άλλο ένα κύμα συλλήψεων στο πλαίσιο έρευνας για τη στρατιωτική επέμβαση του 1997 που εξανάγκασε σε παραίτηση την πρώτη κυβέρνηση ισλαμιστών.

Οι συλλήψεις σε όλη την Τουρκία αναμένεται ότι θα αυξήσουν σε 50 τον αριθμό των κρατουμένων από τις τελευταίες δικαστικές έρευνες για να λογοδοτήσουν κορυφαίοι στρατηγοί για πραξικοπήματα και απόπειρες πραξικοπημάτων.

Τα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως η αστυνομία πραγματοποίησε επιδρομές σε κατοικίες στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και τη Σμύρνη, καθώς και στην Καρς στα ανατολικά, με στόχο εν ενεργεία και απόστρατους αξιωματικούς. 

Εισαγγελείς είπαν στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα πως εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης για επτά εν ενεργεία και έξι απόστρατους αξιωματικούς.

Μεταξύ των πρώτων που συνελήφθησαν ήταν ο απόστρατος στρατηγός Φεβζί Τουρκερί, πρώην αρχηγός της Χωροφυλακής, μετέδωσε το δίκτυο NTV. Πριν τον συλλάβει, η αστυνομία ερεύνησε το σπίτι του.

Συνελήφθη ακόμη ο πρόεδρος του ασφαλιστικού ταμείου του τουρκικού στρατού, Γιλντιρίμ Τουρκέρ, ο οποίος είναι και αυτός απόστρατος.

Η τελευταία έρευνα επικεντρώνεται σε μία εκστρατεία ενορχηστρωμένη από το στρατό εκστρατεία το 1997 με στόχο τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του τότε πρωθυπουργού Νετσμετίν Ερμπακάν που υποτίθεται ότι απειλούσε το κοσμικό καθεστώς της Τουρκίας.

Η κίνηση αυτή των ενόπλων δυνάμεων είχε χαρακτηριστεί μεταμοντέρνο πραξικόπημα, κυρίως γιατί έγινε χωρίς την επέμβαση στρατιωτών και την ανάληψη της διακυβέρνησης από τις ένοπλες δυνάμεις.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις