Ξεκίνησε η διάσκεψη για τα πυρηνικά του Ιράν στην Κωνσταντινούπολη


Επαναλαμβάνονται σήμερα στην Κωνσταντινούπολη οι συνομιλίες ανάμεσα στο Ιράν και στις δυτικές δυνάμεις την Ρωσία και την Κίνα, για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, χωρίς σοβαρή προοπτική να καταλήξουν σε κάποιο σημείο. Το Ιράν ήδη χαρακτήρισε «απογοητευτική» την στάση των Δυτικών και οι Ηνωμένες Πολιτείες ύψωσαν τους τόνους, ζητώντας από την Τεχεράνη να δείξει «σοβαρότητα».

Η θέση των Δυτικών «δεν δείχνει σημάδια που να μας επιτρέπουν να ελπίζουμε» ότι θα υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, τόνισε πηγή προσκείμενη στην ιρανική αντιπροσωπεία και χαρακτήρισε τη στάση της Δύσης «αποθαρρυντική και απογοητευτική».
"Επιθυμούμε να υπάρξει ένα ευνοϊκό περιβάλλον στο οποίο η ιρανική κυβέρνηση θα δείξει σοβαρότητα και τη θέλησή της να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις», τόνισε από την πλευρά του ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Μπεν Ρόουντς.
Στις συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης συμμετέχουν εκπρόσωποι της ομάδας 5+1 (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Γερμανία) και του Ιράν. Οι προηγούμενες διαπραγματεύσεις, τον Ιανουάριο, είχαν καταλήξει σε αποτυχία.
Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης επισήμαναν αυτήν την εβδομάδα πως οι Δυτικοί θα ζητήσουν από την Τεχεράνη να σταματήσει τον εμπλουτισμό κατά 20% του ουρανίου που διαθέτει, να μεταφέρει στο εξωτερικό τα αποθέματα (περίπου 110 κιλά) που ήδη έχει εμπλουτίσει και να κλείσει τις πυρηνικές της εγκαταστάσεις στο Φόρντο.
Οι Ιρανοί ζητούν την άρση των διεθνών και ευρωπαϊκών κυρώσεων και τονίζουν πως είναι αναμφισβήτητο δικαίωμά τους ο εμπλουτισμός ουρανίου.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις