Το Σουδάν απειλεί το Ν.Σουδάν με όπλο το πετρέλαιο

Ο πρόεδρος του Σουδάν Ομάρ Χασάν αλ Μπεσίρ διατράνωσε σήμερα πως η χώρα του δεν δέχεται τα χρήματα του Νοτίου Σουδάν και απείλησε πως θα κρατήσει κλειστούς τους αγωγούς μεταφοράς του πετρελαίου από τον Νότο, καθώς οι συρράξεις σε μία διαφιλονικούμενη περιοχή από αμφοτέρους συνεχίζονται.
«Δεν δεχόμαστε δασμούς μεταφοράς από το πετρέλαιο του Νοτίου Σουδάν και δεν πρόκειται να ανοίξουμε τους πετρελαιαγωγούς.

Δεν πρόκειται να υπάρξει πετρέλαιο από το Νότιο Σουδάν που θα περάσει από την αγνή μας χώρα, έτσι ώστε ούτε ένα δολάριο να μη φθάσει στους εγκληματίες αυτούς», τόνισε ο Μπεσίρ σε ομιλία του ενώπιον ενός πολυάριθμού πλήθους στο Χαρτούμ.

Παράλληλα, ο Νοτιοσουδανικός στρατός ανακοίνωσε απόψε πως τα στρατεύματά του εξακολουθούν να βρίσκονται στη διαφιλονικούμενη παραμεθόριο περιοχή Χέγκλιγκ και πως δεν προτίθενται να την εγκαταλείψουν παρά μόνον εάν τηρηθούν οι προϋποθέσεις που έχει θέσει η Τζούμπα, ήτοι να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί από τους Σουδανούς.
«Βρισκόμαστε πάντοτε στο εσωτερικό του Χέγκλιγκ» και «ο SPLA (νοτιοσουδανικός στρατός) δεν πρόκειται να αποσυρθεί παρά μόνον με τους δικούς του όρους», τόνισε ο εκπρόσωπος του στρατού συνταγματάρχης Φίλιπ 'Αγκερ.

Ο Νοτιοσουδανός πρόεδρος Σάλβα Κιρ είχε ανακοινώσει νωρίτερα την άμεση αναδίπλωση των δυνάμεών του από το Χέγκλιγκ και πως η αποχώρηση θα έχει ολοκληρωθεί εντός τριημέρου.
defencenet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις