ΠΑΚΕΤΟ ΒΟΜΒΑ για περικοπές 6 δισ. ευρώ


ΟΛΗ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΕΠΕ ΓΙΑ ΤΟ 2013-2014

Μειώσεις σε μισθούς υπαλλήλων και λειτουργών του Δημοσίου, περικοπές-σοκ σε συντάξεις και παροχές Υγείας, απολύσεις χιλιάδων αναπληρωτών καθηγητών και συμβασιούχων, επιβολή διδάκτρων σε χιλιάδες φοιτητές και «ψαλίδι» σε επιχορηγήσεις για τη λειτουργία δημόσιων φορέων και οργανισμών προτείνει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) στο προσχέδιο της έκθεσής του για τις δημόσιες δαπάνες, που έχει ήδη υποβάλει στην κυβέρνηση.


Αποκαλύπτεται όλο το προσχέδιο της έκθεσης του ΚΕΠΕ. Σύμφωνα με… το πλήρες κείμενο που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα μας, το συνολικό ύψος των περικοπών που προβλέπουν οι προτάσεις του ΚΕΠΕ φθάνει τα 6 δισ. ευρώ, αν ληφθεί υπόψη ότι το σύνολο των προτεινόμενων μειώσεων στις δαπάνες για τη μισθοδοσία των λειτουργών του Δημοσίου, την Παιδεία, την Υγεία, την Εθνική Άμυνα, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη λειτουργία του κράτους φθάνει τα 3,937 δισ. ευρώ και ότι το επικρατέστερο σενάριο περικοπών στις συντάξεις εκτιμάται ότι θα αποδώσει εξοικονόμηση 2,047 δισ. ευρώ. Ωστόσο, ειδικά για τις συντάξεις, το ΚΕΠΕ προτείνει 13 εναλλακτικά σενάρια για τη μείωση του ανωτάτου ορίου τους, τα οποία έχουν ένα… εύρος εξοικονόμησης από 1,6 έως και 4 δισ. ευρώ!

Συνεπώς, το σύνολο των περικοπών που προβλέπει η έκθεση μπορεί να φθάσει μέχρι και τα 8 δισ. ευρώ περίπου, εάν ληφθεί υπόψη το χειρότερο από τα προτεινόμενα σενάρια, το οποίο προβλέπει ανώτατο όριο 1.800 ευρώ το μήνα σε όλες τις κύριες συντάξεις!

Πάντως, πολλά από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στην έκθεση του ΚΕΠΕ η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να τα εφαρμόσει, καθώς προβλέπουν τόσο μεγάλες περικοπές ώστε να θεωρείται βέβαιο ότι η επιβολή τους θα βαθύνει ακόμη περισσότερο την ύφεση της οικονομίας και θα πυροδοτήσει ανεξέλεγκτο κύμα κοινωνικών αντιδράσεων και απεργιακών κινητοποιήσεων, με αποτέλεσμα τα προβλήματα που θα προκληθούν να οδηγήσουν τελικά σε επιδείνωση και όχι σε βελτίωση της οικονομίας της χώρας.

Η κυβέρνηση θα προσέλθει στις επίπονες και μαραθώνιες συζητήσεις με την Τρόικα, που ξεκινούν από την προσεχή Τρίτη 24 Ιουλίου και μπορεί να διαρκέσουν όλο τον Αύγουστο, έχοντας ως στόχο την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τα μέτρα για τις περικοπές δαπανών ύψους 11,5 δισ. ευρώ που προβλέπει το Μνημόνιο για τη διετία 2013-2014. Μέχρι στιγμής, το υπουργείο Οικονομικών και τα λοιπά εμπλεκόμενα υπουργεία έχουν προσδιορίσει μέτρα περικοπών ύψους 8-9 δισ. ευρώ. Αν δεν καταστεί δυνατή και η εξεύρεση των υπολοίπων 2,5-3 δισ. ευρώ, τότε θα επιλεγεί η λύση της αυστηροποίησης των ήδη εξευρεθέντων μέτρων, ώστε να αυξηθεί το ύψος της προβλεπόμενης εξοικονόμησης και να καλυφθεί το «κενό» μέχρι τα 11,5 δισ. ευρώ!

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Περικοπές στις κύριες και κατάργηση Δώρων από τις επικουρικές

Από τις προτεινόμενες περικοπές στις δαπάνες για συντάξεις εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν από 1,6 έως και 4 δισ. ευρώ!

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ-ΣΟΚ για νέες «οριζόντιες» περικοπές στις κύριες συντάξεις και κατάργηση των Δώρων από τις επικουρικές συντάξεις περιλαμβάνονται στο προσχέδιο της έκθεσης του ΚΕΠΕ. Από τις προτεινόμενες περικοπές στις δαπάνες για συντάξεις εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν από 1,6 έως και 4 δισ. ευρώ! Αναλυτικά, όσον αφορά στις συντάξεις, στο προσχέδιο της μελέτης του ΚΕΠΕ προτείνονται τα ακόλουθα μέτρα:

1. Επιβολή «οριζόντιων» μειώσεων σε όλες τις κύριες συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ μικτά από το 2014. Συγκεκριμένα, προτείνεται μείωση 5% στις κύριες συντάξεις από τα 1.000,01 έως τα 1.400 ευρώ και 10% στις κύριες συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.400 ευρώ. Το συνολικό ποσό που εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθεί από την εφαρμογή αυτού του μέτρου φθάνει τα 880 εκατ. ευρώ! Το αποτέλεσμα των περικοπών αυτών θα είναι να μειωθούν ακόμη και συντάξεις τα καθαρά ποσά των οποίων ανέρχονται στα επίπεδα των 800 και των 900 ευρώ!
2. Μείωση του ανώτατου ορίου (του πλαφόν) στις κύριες συντάξεις από το 2014. Παρουσιάζονται 13 εναλλακτικά σενάρια. Στο χειρότερο από αυτά, το πλαφόν τοποθετείται στα 1.800 ευρώ μικτά (!), ενώ, με βάση το... καλύτερο, το πλαφόν προτείνεται να διαμορφωθεί στα 3.000 ευρώ μικτά. Το ΚΕΠΕ θεωρεί ως καλύτερη λύση το πλαφόν των 2.300 ευρώ. Με βάση τα σενάρια που παρουσιάζονται, εάν το πλαφόν στην κύρια σύνταξη διαμορφωθεί στα 3.000 ευρώ θα εξοικονομηθεί δαπάνη 282,54 εκατ. ευρώ, εάν υποχωρήσει στα 2.700 ευρώ θα εξοικονομηθούν 615,18 εκατ. ευρώ, εάν πέσει στα 2.400 ευρώ η εξοικονόμηση θα φθάσει το 1 δισ. ευρώ, εάν μειωθεί στα 2.000 ευρώ το δημοσιονομικό όφελος θα φθάσει τα 2,095 δισ. ευρώ, ενώ εάν υποχωρήσει στα 1.800 ευρώ θα περικοπούν συνολικά 2,958 δισ. ευρώ!
Τόσο οι «οριζόντιες» μειώσεις στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ όσο και η μείωση του ανώτατου ορίου των κύριων συντάξεων προτείνεται να εφαρμοστούν ταυτόχρονα, ώστε το «δημοσιονομικό όφελος» να είναι τουλάχιστον 1,1 δισ. ευρώ και να μπορεί να φθάσει ακόμη και μέχρι τα 3,5 δισ. ευρώ!
3. Κατάργηση της 13ης και της 14ης επικουρικής σύνταξης από το 2013! Όπως επισημαίνεται, η περικοπή των Δώρων από τις επικουρικές συντάξεις θα έχει ως συνέπεια να γίνονται 12, αντί για 14, πληρωμές επικουρικών το χρόνο! Το δημοσιονομικό όφελος από το μέτρο αυτό υπολογίζεται ότι θα φθάσει τα 506.1 εκατ. ευρώ.

Το ΚΕΠΕ εισηγείται επίσης τα ακόλουθα επαχθή μέτρα για χιλιάδες συνταξιούχους:

 Να εντοπιστούν και να περικοπούν οι πολλαπλές συντάξεις. Σύμφωνα με τη μελέτη, σε κάθε περίπτωση ατόμου που εισπράττει περισσότερες της μίας κύριες συντάξεις, το ύψος της δεύτερης, της τρίτης κ.λπ. σύνταξης θα πρέπει να εξαρτάται από το ύψος της πρώτης σύνταξης. Αν, για παράδειγμα, η πρώτη σύνταξη είναι πάνω από τη μέση καταβαλλόμενη σε όλους τους δικαιούχους (πλην ΟΓΑ), τότε, σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, η δεύτερη σύνταξη θα πρέπει να περικόπτεται κατά 50% και οι επόμενες να μειώνονται κατά 70%!
 Όποια μείωση αποφασίζεται να επιβάλλεται στο σύνολο των συντάξεων που εισπράττει κάθε δικαιούχος και όχι σε κάθε σύνταξη χωριστά. Για παράδειγμα, εφόσον αποφασίζεται μείωση 10% στο τμήμα των συντάξεων πάνω από τα 1.400 ευρώ. το μέτρο αυτό να μην ισχύει χωριστά για κάθε καταβαλλόμενη σύνταξη, αλλά για όλες τις συντάξεις που καταβάλλονται στο ίδιο πρόσωπο αθροιστικά! Με τον τρόπο αυτό, εάν, για παράδειγμα. ένας συνταξιούχος λαμβάνει δύο συντάξεις, μία των 1.000 ευρώ και μία των 600 ευρώ, τότε, εφόσον η περικοπή γίνει στο άθροισμά τους, ο συγκεκριμένος συνταξιούχος θα χάσει 20 ευρώ (1.000 + 600 = 1.600 - 1.400 = 200 Χ 10% = 20). Αντιθέτως, εάν η περικοπή κατά 10% στο τμήμα άνω των 1.400 ευρώ ισχύσει ξεχωριστά για κάθε σύνταξη, τότε ο συνταξιούχος του συγκεκριμένου παραδείγματος δεν θα υποστεί καμία μείωση!
 Να περικοπούν περαιτέρω οι συντάξεις για τις ορφανές ανύπαντρες ή διαζευγμένες κόρες δικαστικών και στρατιωτικών, με τη θέσπιση ακόμη πιο αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων, την επιβολή προοδευτικής μείωσης και πλαφόν το οποίο θα φθάνει στο ύψος της μέσης σύνταξης ή του ελάχιστου μισθού ή του επιδόματος ανεργίας.
Οι συντάκτες της έκθεσης φθάνουν, κάποια στιγμή, στο σημείο να ισχυριστούν ότι η «όποια περικοπή στις συντάξεις είναι διαρθρωτικό μέτρο και η εξοικονόμηση είναι διαρκής», εκφράζοντας, γενικότερα, τη θερμή τους υποστήριξη σε μέτρα άγριων περικοπών στις συντάξεις, όπως αυτά που οι ίδιοι προτείνουν!

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ-ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ: «Ψαλίδι» στα προνόμια των «300», ψηφιοποίηση συναλλαγών με το Δημόσιο

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ 369,10 εκατ. ευρώ αναμένεται να προκύψει για τον Κρατικό Προϋπολογισμό σε βάθος 4,5 ετών εάν εφαρμοστούν οι προτάσεις του ΚΕΠΕ για την περικοπή των κρατικών παροχών προς τους βουλευτές και την... ψηφιοποίηση όλων των συναλλαγών με το Δημόσιο. Τα μέτρα για τις περικοπές των προνομίων των βουλευτών, τα οποία προτείνεται να εφαρμοστούν από το 2013, δεν είναι καθόλου τολμηρά. Εκτιμάται ότι θα αποδώσουν εξοικονόμηση δαπανών ύψους μόλις 11,1 εκατ. ευρώ. Εξάλλου, οι προτεινόμενες παρεμβάσεις που αφορούν στην ηλεκτρονική διεκπεραίωση των συναλλαγών και της αλληλογραφίας του Δημοσίου δεν μπορούν να εφαρμοστούν πριν από το τέλος του 2013! Αναλυτικά, για τη μείωση του λειτουργικού κόστους της κεντρικής διοίκησης το ΚΕΠΕ προτείνει:

1. Να έχουν δικαίωμα να παραλαμβάνουν δωρεάν αυτοκίνητο μόνο οι βουλευτές της περιφέρειας. Δηλαδή να καταργηθεί το δικαίωμα αυτό για τους βουλευτές της Αθήνας και του Πειραιά. Από το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθεί 1,54 εκατ. ευρώ.
2. Να μειωθεί η καλυπτόμενη από τον Κρατικό Προϋπολογισμό δαπάνη για καύσιμα κυβερνητικών οχημάτων με τη θέσπιση ανώτατου ορίου 400 ευρώ το μήνα. Το μέτρο προβλέπεται ότι θα αποδώσει 770.000 ευρώ.
3. Να μειωθεί η καλυπτόμενη από τον Κρατικό Προϋπολογισμό δαπάνη για καύσιμα οχημάτων που χρησιμοποιούν τα μέλη της κυβέρνησης, με τη θέσπιση ανώτατου ορίου 800 ευρώ το μήνα. Το μέτρο προβλέπεται ότι θα αποδώσει 110.000 ευρώ.
4. Να μειωθεί το κόστος που καταβάλλει ο Προϋπολογισμός για τα κινητά τηλέφωνα των βουλευτών, μέσω της διεξαγωγής διαγωνισμού για την επιλογή παρόχου με το χαμηλότερο δυνατό κόστος (120 ευρώ το πολύ για κάθε βουλευτή). Η εξοικονόμηση υπολογίζεται ότι θα φθάσει τα 120.000 ευρώ.
5. Να μειωθούν οι υποχρεώσεις παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών προς τους βουλευτές (να γίνονται διαγωνισμός και διακανονισμός μείωσης κατά 20%), ώστε να εξοικονομηθούν 1,37 εκατ. ευρώ.
6. Να μειωθούν οι ατέλειες των βουλευτών στα 500 ευρώ το μήνα, ώστε να εξοικονομηθούν άλλα 1,8 εκατ. ευρώ.
7. Να καταργηθεί η κρατική χρηματοδότηση των ινστιτούτων μελετών των κομμάτων και των πρώην πρωθυπουργών, για να περικοπεί σπατάλη συνολικού ύψους 4,8 εκατ. ευρώ.
8. Να περιοριστεί κατά 590.000 ευρώ η κρατική δαπάνη για τα αεροπορικά εισιτήρια των βουλευτών, μέσω του περιορισμού του αριθμού των δικαιούμενων εισιτηρίων στα 24 το χρόνο και με την υπογραφή σύμβασης με ένα φορέα για τη μείωση του κόστους.
9. Να γίνεται χρήση του «ηλεκτρονικού παραβόλου» σε όλες τις συναλλαγές του Δημοσίου. Από την εφαρμογή του μέτρου εκτιμάται ότι θα προκύψει εξοικονόμηση δαπάνης ύψους 95 εκατ. ευρώ.
10. Να χρησιμοποιούνται ηλεκτρονικά τιμολόγια σε όλες τις συναλλαγές του Δημοσίου, ώστε να εξοικονομηθούν άλλα 150 εκατ. ευρώ.
11. Να εφαρμοστεί πλήρως το πρόγραμμα «ΣΥΖΕΥΞΙΣ» για την ηλεκτρονική ενδοεπικοινωνία όλων των δημόσιων υπηρεσιών, ώστε να εξοικονομηθούν άλλα 110 εκατ. ευρώ.
12. Να εφαρμοστεί σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες η ηλεκτρονική ψηφιακή υπογραφή, ώστε ο κύριος όγκος των εγγράφων να γίνεται ηλεκτρονικά και να εξοικονομηθούν περίπου 3 εκατ. ευρώ.

ΠΑΙΔΕΙΑ: Δίδακτρα από 200 έως 2.000 ευρώ για «αιώνιους» φοιτητές και μεταπτυχιακά!

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ δαπανών συνολικού ύψους 178,64 εκατ. ευρώ τη διετία 2013-2014 προτείνει το ΚΕΠΕ για τον τομέα της Παιδείας. Οι περικοπές θα προκύψουν κυρίως μέσω της επιβολής διδάκτρων σε φοιτητές που υπερβαίνουν τον κανονικό χρόνο σπουδών, που θα επιτρέψει την ισόποση μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων προς τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Αναλυτικά, τα προτεινόμενα μέτρα προβλέπουν:

1. Επιβολή διδάκτρων 200 ευρώ ανά έτος για όλους τους φοιτητές ΤΕΙ που έχουν ξεπεράσει την κανονική διάρκεια σπουδών. Εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν 24,88 εκατ. ευρώ.
2. Επιβολή διδάκτρων 300 ευρώ ανά έτος για όλους τους φοιτητές ΑΕΙ που έχουν ξεπεράσει την κανονική διάρκεια σπουδών. Η εξοικονόμηση προβλέπεται να φθάσει τα 58,3 εκατ. ευρώ.
3. Επιβολή διδάκτρων 500 ευρώ ανά έτος για όλους τους φοιτητές που φοιτούν σε μεταπτυχιακές σπουδές πρώτου επιπέδου, ανεξαρτήτως σχολής/τμήματος. Προβλέπεται να εξοικονομηθούν 910.000 ευρώ.
4. Επιβολή διδάκτρων 2.000 ευρώ σε αυτούς που φοιτούν σε μεταπτυχιακά προγράμματα τα οποία χρηματοδοτούνται από τον Τακτικό Προϋπολογισμό, για το σύνολο της διάρκειας του μεταπτυχιακού! Το ύψος της δαπάνης που θα εξοικονομηθεί εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 73,52 εκατ. ευρώ.
5. Μείωση κατά 10% έως 20% στις επιχορηγήσεις προς τη Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης, την Ακαδημία Αθηνών και την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, με στόχο να εξοικονομηθούν 4,62 εκατ. ευρώ.
6. Μείωση εξόδων κεντρικής υπηρεσίας υπουργείου Παιδείας κατά 16,4 εκατ. ευρώ.
7. Μείωση κατά 25% των μισθωμάτων για βιβλιοθήκες και ιστορικά αρχεία για την εξοικονόμηση 310.000 ευρώ.

ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ: Αναβολές στις πληρωμές εξοπλιστικών και περικοπές στα οδοιπορικά στρατιωτικών

ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ πληρωμών συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ, κατάργηση των «τεκμαρτών» οδοιπορικών των στρατιωτικών και «άνοιγμα» των στρατιωτικών νοσοκομείων στο ευρύ κοινό προτείνει το ΚΕΠΕ με στόχο να εξοικονομηθούν συνολικά 628,26 εκατ. ευρώ, τη διετία 2013-2014.

Ειδικότερα, για τις δαπάνες του τομέα της Εθνικής Άμυνας το ΚΕΠΕ προτείνει:

1. Εξοικονόμηση εξοπλιστικών δαπανών συνολικού ποσού 500 εκατ. ευρώ, εντός της διετίας 2013-2014, μέσω της μετάθεσης των πληρωμών για μετά το 2016.
2. Κατάργηση, από την 1η-1-2013, του τμήματος των οδοιπορικών που καταβάλλεται στους στρατιωτικούς σταθερά κάθε μήνα, ανεξάρτητα από τις πραγματικές τους μετακινήσεις, και αποτελεί άτυπα μέρος της μισθοδοσίας, χωρίς όμως να δύναται να αιτιολογηθεί ως επίδομα επί του βασικού μισθού. Από το μέτρο αυτό προβλέπεται να εξοικονομηθούν 120,22 εκατ. ευρώ.
3. Κατά περίπτωση «άνοιγμα» των στρατιωτικών νοσοκομείων, από το 2013, με στόχο την αύξηση της πληρότητας και την κάλυψη μέρους του σταθερού κόστους από τα νοσήλια. Η εξοικονόμηση εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 8,04 εκατ. ευρώ τη διετία 2013-2014.

ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ: Πλαφόν 1.500 ευρώ το χρόνο στις δαπάνες Υγείας που θα καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία

ΠΡΟΤΑΣΗ-ΣΟΚ για τη θέσπιση ανώτατου ορίου 1.500 ευρώ το χρόνο στις δαπάνες ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης που θα καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία περιλαμβάνει η έκθεση του ΚΕΠΕ. Στην ίδια έκθεση προτείνεται η περαιτέρω αύξηση της χρήσης γενόσημων φαρμάκων ώστε να καλύπτουν πάνω από το 66% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης.

Αναλυτικά, για τον περιορισμό των δαπανών ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης κατά 657,54 εκατ. ευρώ τη διετία 2013- 2014, το ΚΕΠΕ προτείνει:

1. Την εφαρμογή του θεσμού της «συνασφάλισης». Στόχος είναι η είσπραξη εσόδων από την «υπερβάλλουσα χρήση» των ιατρικών υπηρεσιών. Σύμφωνα με την πρόταση αυτή:

α) Οι δικαιούχοι ιατρικής περίθαλψης στα νοσοκομεία, καθώς και στα εξωτερικά ιατρεία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (δημόσιου και ιδιωτικού χαρακτήρα συμβεβλημένου με τα ασφαλιστικά ταμεία) θα έχουν κάλυψη μέχρι ποσού 1.500 ευρώ ετησίως από τα ασφαλιστικά τους ταμεία για τις μηνιαίες επισκέψεις τους για συνταγογράφηση, για 2 check up το χρόνο και 1 νοσηλεία σε ιδιωτικό ή κρατικό θεραπευτήριο (δηλαδή 4 μέρες με βάση τη μέση διάρκεια νοσηλείας).
β) Από κει και πέρα, όποιος υπερβαίνει το ποσό αυτό θα καταβάλλει πλέον 10 ευρώ ανά επίσκεψη και το 15% του ημερήσιου νοσηλίου! Με την πρόταση αυτή, δηλαδή, ο κάθε ασθενής θα πληρώνει «για την υπερβάλλουσα χρήση των υπηρεσιών Υγείας». Η εφαρμογή του μέτρου αυτού εκτιμάται ότι θα έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 182,57 εκατ. ευρώ τη διετία 2013-2014!

2. Μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης των δημόσιων νοσοκομείων, μέσω της αύξησης του ποσοστού χρήσης γενόσημων φαρμάκων. Προτείνεται σταδιακή επιπρόσθετη αύξηση της χρήσης των γενόσημων φαρμάκων κατά 10% ετησίως, ώστε το 2014 να προσεγγίζει το 66%. Από την εφαρμογή του μέτρου εκτιμάται ότι θα υπάρξει εξοικονόμηση 181,35 εκατ. ευρώ.

3. Μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης της συνταγογράφησης (ΕΟΠΥΥ). Προτείνεται η σταδιακή επαύξηση της χρήσης γενόσημων φαρμάκων κατά 7% το 2013 και το 2014, ώστε να προσεγγίσει το 85% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης. Εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν 293,63 εκατ. ευρώ.

ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ: ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ-ΣΟΚ στις αποδοχές ένστολων, δικαστικών και μείωση αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Προτείνεται να απολυθούν το 90% των αναπληρωτών καθηγητών και χιλιάδες συμβασιούχοι, καθώς και να περικοπούν κατά 20%-50% οι αμοιβές των πρώην πρωθυπουργών, των βουλευτών, των γενικών γραμματέων και των στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Σαράντα οκτώ μέτρα περικοπών συνολικού ύψους 1,724 δισ. ευρώ προτείνει για τους μισθούς του Δημοσίου η μελέτη του ΚΕΠΕ. Από αυτά, τα 23 προβλέπουν μειώσεις στις αποδοχές των στρατιωτικών, των αστυνομικών, των λιμενικών, των πυροσβεστών, των δικαστικών λειτουργών και των κληρικών, απολύσεις αναπληρωτών καθηγητών από τα σχολεία, του έκτακτου προσωπικού από ΑΕΙ και ΤΕΙ και των συμβασιούχων από όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, πάγωμα προσλήψεων στους δήμους και περαιτέρω περιορισμούς στις προσλήψεις στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα μέσω της εφαρμογής της αναλογίας «1 πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις».

Τα υπόλοιπα 25 μέτρα προβλέπουν μειώσεις στις αποδοχές που καταβάλλονται σε πρώην πρωθυπουργούς, βουλευτές, γενικούς γραμματείς, περιφερειάρχες, δημάρχους και λοιπά στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μειώσεις στον αριθμό και τις αποδοχές των συμβούλων των υπουργών και των συνεργατών των βουλευτών.

Αναλυτικά, για την περικοπή της μισθολογικής δαπάνης του Δημοσίου κατά 1,724 δισ. ευρώ, την περίοδο 2012-2016, προτείνονται από το ΚΕΠΕ τα ακόλουθα μέτρα:

1. Αναβολή της πληρωμής των αναδρομικών των δικαστών για μετά το 2016, με στόχο να εξοικονομηθούν 280 εκατ. ευρώ.
2. Καταβολή του 50% της αμοιβής των κληρικών από την Εκκλησία. Η δαπάνη που θα... γλιτώσει το κράτος εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 92,5 εκατ. ευρώ.
3. Κατάργηση του επιδόματος εξομάλυνσης που λαμβάνουν οι αστυνομικοί, για να μην καταβάλλεται δαπάνη ύψους 104,89 εκατ. ευρώ.
4. Κατάργηση του επιδόματος εξομάλυνσης των στρατιωτικών, για να εξοικονομηθούν 163,48 εκατ. ευρώ.
5. Κατάργηση του χρονοεπιδόματος για τους δικηγόρους με έμμισθη εντολή, για την εξοικονόμηση 2,7 εκατ. ευρώ.
6. Κατάργηση μισθολογικών προαγωγών για τους στρατιωτικούς, για να εξοικονομηθούν 152,14 εκατ. ευρώ.
7. Κατάργηση μισθολογικών προαγωγών στην Ελληνική Αστυνομία, για την εξοικονόμηση 99,24 εκατ. ευρώ.
8. Κατάργηση μισθολογικών προαγωγών στο Λιμενικό, για να εξοικονομηθούν 11,22 εκατ. ευρώ.
9. Κατάργηση μισθολογικών προαγωγών στην Πυροσβεστική, για να εξοικονομηθούν 14,38 εκατ. ευρώ.
10. Κατάργηση των μισθολογικών προαγωγών των δικαστικών.
11. Μείωση της μισθολογικής αύξησης των δικαστικών, που επιβλήθηκε με δικαστική απόφαση. Προτείνεται οι μισθοί των δικαστικών να επιστρέψουν ως προς το βασικό μισθό και το χρονοεπίδομα στο επίπεδο που ήταν πριν από τη δικαστική απόφαση με την οποία πήραν αύξηση στο μισθολόγιο. Εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν 46,27 εκατ. ευρώ.
12. Μείωση αμοιβών δικαστικών κατά 20%, ώστε ο ανώτατος μισθός τους να υποχωρήσει στο επίπεδο των μειωμένων κατά 20% αποδοχών του γενικού γραμματέα υπουργείου. Το μέτρο εκτιμάται ότι θα επιτύχει εξοικονόμηση 33,4 εκατ. ευρώ.
13. Μείωση του έκτακτου διδακτικού προσωπικού των ΤΕΙ (του εργαστηριακού και επιστημονικού προσωπικού). Προτείνονται ταυτόχρονα η αύξηση των ωρών διδασκαλίας του μόνιμου προσωπικού, καθώς και συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων και ιδρυμάτων. Εκτιμάται ότι με τα μέτρα αυτά θα περικοπούν 27,72 εκατ. ευρώ.
14. Μείωση του έκτακτου διδακτικού προσωπικού των ΑΕΙ. Προτείνονται ταυτόχρονα η αύξηση των ωρών διδασκαλίας του μόνιμου προσωπικού, καθώς και συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων και ιδρυμάτων. Εκτιμάται ότι με τα μέτρα αυτά θα περικοπούν 16,1 εκατ. ευρώ.
15. Μείωση του αριθμού των αναπληρωτών εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κατά 90% (60% το 2013 και 30% το 2014), ώστε να εξοικονομηθούν 149,77 εκατ. ευρώ.
16. Μείωση του αριθμού των αναπληρωτών εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κατά 90% (60% το 2013 και 30% το 2014), ώστε να εξοικονομηθούν 88 εκατ. ευρώ.
17. Κατάργηση της υπερωριακής αποζημίωσης των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, για να εξοικονομηθούν 2,33 εκατ. ευρώ.
18. Κατάργηση της υπερωριακής αποζημίωσης των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για εξοικονόμηση άλλων 2,33 εκατ. ευρώ.
19. Μείωση των θέσεων ευθύνης συντονιστών διευθυντών ιατρών, για εξοικονόμηση 1,69 εκατ. ευρώ.
20. Μείωση των θέσεων ευθύνης διευθυντών ιατρών για εξοικονόμηση 1,82 εκατ. ευρώ.
21. Η αναλογία προσλήψεων προς αποχωρήσεις να παραμείνει «1 προς 10» μέχρι και το 2016. Το μέτρο ήδη έχει ανακοινωθεί και προβλέπεται να αποδώσει 209,52 εκατ. ευρώ από το 2012 έως το 2016.
22. Πάγωμα προσλήψεων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την επίτευξη του στόχου της συνολικής μείωσης των εργαζομένων στη Γενική Κυβέρνηση, και λόγω κατάργησης - συγχώνευσης φορέων, πέραν του «1 προς 10». Εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν 27,58 εκατ. ευρώ.
23. Μείωση του αριθμού των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου κατά 10% επιπλέον, για να περικοπούν άλλα 52 εκατ. ευρώ.
24. Μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης κατά 20% για να εξοικονομηθούν 4,245 εκατ. ευρώ.
25. Περικοπή ή ακόμη και κατάργηση των αποζημιώσεων για τα μέλη των επιτροπών που συστήνονται στα υπουργεία και τις λοιπές δημόσιες υπηρεσίες. Το μέτρο εκτιμάται ότι θα επιτύχει εξοικονόμηση 8,4 εκατ. ευρώ, αλλά κι ότι θα δημιουργήσει, ταυτόχρονα, δυσλειτουργίες στο κράτος.
26. Κατάργηση της αποζημίωσης που καταβάλλεται στους βουλευτές για τη συμμετοχή τους στα τμήματα διακοπών της Βουλής. Η δαπάνη που θα εξοικονομηθεί θα φθάσει τα 2,875 εκατ. ευρώ.
27. Μείωση του επιδόματος γραφείου των βουλευτών κατά 50%, για να εξοικονομηθούν άλλα 4,073 εκατ. ευρώ.
28. Μείωση του επιδόματος κατοικίας των βουλευτών κατά 50%, ώστε να καταστεί δυνατή η εξοικονόμηση επιπλέον 1,29 εκατ. ευρώ.
29. Μείωση κατά 40% στις συντάξεις των βουλευτών, για να γλιτώσει το κράτος την πληρωμή 9,6 εκατ. ευρώ.
30. Μείωση του αριθμού των υπαλλήλων που είναι αποσπασμένοι στους βουλευτές. Ο κάθε βουλευτής δικαιούται 4 υπαλλήλους. Προτείνεται να γίνουν 2 ώστε να εξοικονομηθούν 9,36 εκατ. ευρώ.
31. Κατάργηση των επιστημονικών συνεργατών των βουλευτών, ώστε να μην καταβάλλεται γι' αυτούς αντιμισθία. Εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν 10,686 εκατ. ευρώ.
32. «Λουκέτο» στο κανάλι της Βουλής για την εξοικονόμηση 3 εκατ. ευρώ.
33. Μείωση των μελών της κυβέρνησης στα 25 χωρίς τον πρωθυπουργό. Η εξοικονόμηση εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 1,92 εκατ. ευρώ.
34. Μείωση κατά 50% στις συντάξεις των πρώην πρωθυπουργών, οι οποίοι λαμβάνουν και τις συντάξεις των βουλευτών! Εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν 2,15 εκατ. ευρώ.
35. Οι σύμβουλοι των υπουργών να μην ξεπερνούν τα 10 άτομα και ο μισθός τους να μην υπερβαίνει τα 2.000 ευρώ για να γλιτώσει το κράτος δαπάνη ύψους 8,19 εκατ. ευρώ.
36. Κατάργηση των μετακλητών συμβούλων των αιρετών μελών των δημοτικών συμβουλίων, για να εξοικονομηθούν 61,4 εκατ. ευρώ.
37. Μείωση των αποδοχών των γενικών γραμματέων των υπουργείων κατά 20%, για την εξοικονόμηση 632.457 ευρώ.
38. Μείωση των αποδοχών των γενικών γραμματέων των περιφερειών κατά 20%, για την εξοικονόμηση 182.710 ευρώ.
39. Μείωση των αποδοχών των γενικών γραμματέων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων κατά 20%, για την εξοικονόμηση 98.382 ευρώ.
40. Μείωση των αποδοχών των περιφερειαρχών κατά 20%, για την εξοικονόμηση 182.710 ευρώ.
41. Μείωση των αποδοχών των αντιπεριφερειαρχών κατά 20%, για την εξοικονόμηση 548.129 ευρώ.
42. Μείωση των αποδοχών των προέδρων των περιφερειακών συμβουλίων κατά 20%, για την εξοικονόμηση 137.032 ευρώ.
43. Μείωση των αποδοχών των δημάρχων κατά 20%, για την εξοικονόμηση 3,65 εκατ. ευρώ.
44. Μείωση των αποδοχών των αντιδημάρχων κατά 20%, για την εξοικονόμηση 8,38 εκατ. ευρώ.
45. Μείωση των αποδοχών των προέδρων Δημοτικών Συμβουλίων κατά 20%, για την εξοικονόμηση 1,46 εκατ. ευρώ.
46. Κατάργηση των Ειδικών Γραμματειών των υπουργείων, για την εξοικονόμηση 1,169 εκατ. ευρώ.
47. Μείωση των αποδοχών των προέδρων ΝΠΔΔ κατά 20%, για την εξοικονόμηση 748.386 ευρώ.
48. Μείωση των αποδοχών των προέδρων των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών κατά 20%, για να εξοικονομηθούν 787.135 ευρώ.

ΔΗΜΟΙ-ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ:

Μειώσεις επιχορηγήσεων προς τους ΟΤΑ και τα κόμματα για εξοικονόμηση 380 εκατομμυρίων ευρώ

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ σε επιχορηγήσεις προς Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου που ανήκουν σε δήμους της χώρας και προς πολιτικά κόμματα, καθώς και περαιτέρω μείωση στις δαπάνες για τη διεξαγωγή των επόμενων δημοτικών εκλογών το 2014 προτείνει το ΚΕΠΕ.

Αναλυτικά, οι προτεινόμενες παρεμβάσεις για τη μείωση των δαπανών των δήμων και του υπουργείου Εσωτερικών είναι οι ακόλουθες:

1. Μείωση κατά 50% των υποχρεωτικών μεταβιβάσεων προς τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου των δήμων, ώστε να περικοπούν 168,36 εκατ. ευρώ τη διετία 2013-2014.
2. Κατάργηση προαιρετικών μεταβιβάσεων σε νομικά πρόσωπα και οργανισμούς των δήμων, για εξοικονόμηση 43,97 εκατ. ευρώ.
3. Μείωση κατά 112 εκατ. ευρώ των επιχορηγήσεων για επενδύσεις από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
4. Μείωση κατά 50% των επιχορηγήσεων προς τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις για σκοπούς μεταναστευτικής πολιτικής, για εξοικονόμηση 7,7 εκατ. ευρώ.
5. Μείωση των επιχορηγήσεων στα πολιτικά κόμματα κατά 30% το 2013 και κατά επιπλέον 30% το 2014, για να εξοικονομηθούν 27 εκατ. ευρώ.
6. Μείωση κατά 15% των δαπανών κάλυψης των εκλογών που θα διεξαχθούν το 2014 για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, για εξοικονόμηση 2,25 εκατ. ευρώ.
7. Μείωση κατά 20% των αποζημιώσεων προς τα πρόσωπα που θα εμπλακούν με τις εκλογές του 2014 για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, για εξοικονόμηση 17,8 εκατ. ευρώ.
8. Μείωση κατά 470.000 ευρώ στις λειτουργικές δαπάνες του υπουργείου Εσωτερικών.
9. Μείωση κατά 50% των επιχορηγήσεων προς τους ερευνητικούς οργανισμούς του υπουργείου Εσωτερικών, για εξοικονόμηση 420.000 ευρώ.
10. Μείωση 40% του προϋπολογισμού εφαρμογής νέων προγραμμάτων του υπουργείου Εσωτερικών.

«Δίχτυ» προστασίας για μακροχρόνια ανέργους

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ καθίσταται ο εξορθολογισμός των προνοιακών μεταβιβάσεων καθώς η ανάγκη περιορισμού των δημόσιων δαπανών είναι επιτακτική. Στις προνοιακές μεταβιβάσεις περιλαμβάνονται πολλά επιδόματα, μεταξύ των οποίων και το ΕΚΑΣ.

Ωστόσο, ο εξορθολογισμός αυτός δεν θα θίξει τα πλέον ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού. Οι δημόσιες μεταβιβάσεις είτε μέσω κοινωνικών επιδομάτων (στους τομείς της προστασίας της οικογένειας, της αναπηρίας κ.λπ.) είτε μέσω ενισχύσεων των συντάξεων προς τα τμήματα αυτά θα παραμείνουν στο σημερινό τους επίπεδο, ενώ θα μειωθούν, με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, τα επιδόματα σε οικογένειες με μεγαλύτερες οικονομικές δυνατότητες.

Παράλληλα, θα προωθηθούν δράσεις για την προστασία των μακροχρόνια ανέργων, όπως η παροχή βοηθήματος σε εκείνους που έχουν εξαντλήσει τη διάρκεια παροχής επιδόματος ανεργίας και έχουν χαμηλό οικογενειακό εισόδημα.

Επίσης, μία δεύτερη δράση θα αφορά την προσεκτική μελέτη και σταδιακή εισαγωγή ενός συμπληρωματικού συστήματος προστασίας για τα πλέον ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού, ανεξαρτήτως των επιμέρους χαρακτηριστικών τους, με τη μορφή του συστήματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Σημειώνεται πως η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες χώρες της Ε.Ε. χωρίς τέτοιο σύστημα, αλλά οι ιδιομορφίες της χώρας μας (π.χ. παραοικονομία) επιβάλλουν την προσεκτική εφαρμογή του μέτρου και την εισαγωγή του σε πρώτη φάση σε περιορισμένη κλίμακα.

[Ε.Τ. 20/07/2012 – ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ (gpalaitsakis@e-typos.com)]

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις