Δωρεάν τροφή και στέγη υπόσχεται ο υπουργός Εθνικής Άμυνας

Αντισταθμιστικά μέτρα για τις περικοπές στις Ένοπλες Δυνάμεις

Στη λήψη άμεσων μέτρων, προκειμένου να αντισταθμίσει τις μεγάλες περικοπές που έχουν γίνει στο εισόδημα του πολιτικού και του στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, προτίθεται να προχωρήσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος.


Μέσα στις προθέσεις του κ. Παναγιωτόπουλου είναι... στο επόμενο χρονικό διάστημα και, εφόσον ολοκληρωθούν οι ετήσιες τακτικές κρίσεις των αξιωματικών στο Στράτευμα, να αναλάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες, ξεκινώντας από το θέμα που αφορά στη στέγαση αλλά και στη σίτιση του στελεχικού δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Συγκεκριμένα, ο κ. ΥΕΘΑ τόνισε σε δηλώσεις του την αναγκαιότητα να δοθεί, ως εναλλακτική λύση στα προβλήματα στέγασης που αντιμετωπίζουν οι στρατιωτικοί, η δυνατότητα να μένουν σε κατάλληλες εγκαταστάσεις και ειδικά καταλύματα μέσα στα στρατόπεδα, όπου παράλληλα θα έχουν και το δικαίωμα της δωρεάν σίτισης.

Να σημειώσουμε ότι ήδη, εξαιτίας της οικονομικής εξαθλίωσης και της ανέχειας την οποία βιώνουν ένας μεγάλος αριθμός στρατιωτικών και οι οικογένειές τους, σε αρκετές περιπτώσεις καταλύματα σε θέρετρα των Ενόπλων Δυνάμεων που χρησιμοποιούνταν μόνο κατά τους θερινούς μήνες έχουν αποδοθεί σε στελέχη του Στρατεύματος, που κατά κύριο λόγο αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα με την εξυπηρέτηση των δανείων τους.

Πρόκειται για ανθρώπους που είδαν μέσα σε δύο μόλις χρόνια να εξανεμίζεται το μισό σχεδόν εισόδημά τους, με αποτέλεσμα όχι μόνο να αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, αλλά να μην μπορούν να συντηρηθούν ούτε και οι ίδιοι. Να επισημάνουμε, πάντως, ότι η παραμονή των στρατιωτικών και των οικογενειών τους σε ειδικά καταλύματα εντός των χώρων στρατοπέδων αποτελεί μια διεθνή πρακτική, που εφαρμόζεται σε αρκετές χώρες της Δύσης (και για άλλους λόγους, βέβαια, και σίγουρα όχι για επιβίωση), όπως στις ΗΠΑ όπου οι οικογένειες των στρατιωτικών μένουν και σιτίζονται, αν το θέλουν, σε ειδικά καταλύματα μέσα στα στρατόπεδα. Ανάλογα καταλύματα υπάρχουν επίσης και εντός των ΝΑΤΟϊκών εγκαταστάσεων.

Ενημερωτικό σημείωμα για PSI

Την ίδια στιγμή, όμως, που ο «Κόκκινος Πάνος» υπόσχεται στέγη και τροφή στα εν ενεργεία στελέχη των Ε.Δ., όλο και πληθαίνουν οι αντιδράσεις των ενώσεων των Απόστρατων για το θέμα που αφορά στα Μετοχικά τους Ταμεία, έπειτα από το νέο επικείμενο κόψιμο του μερίσματος που λαμβάνουν από αυτά κατά 25% τουλάχιστον. Ήδη από προχθές μια επιτροπή από εκπροσώπους του συνόλου σχεδόν των φορέων των Αποστράτων επέδωσε στη Διοίκηση του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού ένα ενημερωτικό σημείωμα αναφορικά με τις επιπτώσεις από το PSI στα αποθεματικά των Ταμείων. Επρόκειτο για μια κίνηση με καθαρά συμβολικό χαρακτήρα, που πραγματοποιήθηκε σε μια προσπάθεια των φορέων των Αποστράτων να διαμαρτυρηθούν για το «κούρεμα» τόσο των αποθεματικών των Μετοχικών Ταμείων και των ΝΠΔΔ Ενώσεων Αποστράτων και των ειδικών λογαριασμών όσο και για τις αλλεπάλληλες μειώσεις των μερισμάτων, που έρχονται να προστεθούν στις συνεχιζόμενες μειώσεις μισθών και συντάξεων και στην επιβολή νέων φόρων, εισφορών κ.λπ.

(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ 06/07/2012 – ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΣ)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις