Φτάσαμε αισίως σήμερα, στις 5 Ιουλίου, και ακόμα ΔΕΝ έχουν πραγματοποιηθεί οι ετήσιες τακτικές κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις και οι συνακόλουθες αυτών αποστρατείες, προαγωγές και μεταθέσεις των στελεχών.
Βέβαια, για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, η διαδικασία των μεταθέσεων, των κατώτερων κυρίως... στελεχών και όσων δεν εμπλέκονται με τις κρίσεις, έχει ξεκινήσει, αλλά ο κύριος όγκος αυτών αναμένεται τώρα. Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, και τη σχετική επιπρόσθετη ρύθμιση που έγινε με υπουργική απόφαση, οι κρίσεις αυτές θα πρέπει να γίνουν μέχρι τις 15 του τρέχοντος μηνός, καθώς έχουν ουσιαστικά αναβληθεί δύο φορές, λόγω των ισάριθμων εκλογικών αναμετρήσεων τόσο του Μαΐου, όσο και του Ιουνίου.
Το γεγονός αυτό, δηλαδή οι πάρα πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στη διενέργεια των ετήσιων τακτικών κρίσεων, έχει δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα, τόσο στην εύρυθμη λειτουργία του στρατεύματος, όσο και στις προσωπικές ζωές των στελεχών και των οικογενειών τους, που έχουν αναστατωθεί αδικαιολόγητα. Και λέμε «αδικαιολόγητα» γιατί, να υπήρχε κάποιος σοβαρός λόγος, κάποια κρίση, κάποια φυσική καταστροφή (ο μη γένοιτο) κ.λπ., τότε όλοι θα το καταλάβαιναν και δεν θα γινόταν θέμα. Αλλά τώρα έχει προκληθεί όλη αυτή η (αδικαιολόγητη) αναστάτωση απλώς λόγω των… εκλογών! Αν είναι δυνατόν! Και όμως είναι. Με την επίσημη αιτιολογία ότι δεν μπορούσαν να γίνουν οι κρίσεις με «υπηρεσιακό υπουργό» ή με «μη εκλεγμένο».
Δεν είμαστε φυσικά κατά των εκλογών, ούτε βεβαίως και των εκλεγμένων υπουργών. Απλά, θέλουμε να θέσουμε ένα… μάλλον «αφελές» ερώτημα: Είχε ή δεν είχε υπουργούς Εθνικής Αμύνης, με πλήρεις δικαιοδοσίες, η Ελλάδα το διάστημα από τον Νοέμβριο πέρσι μέχρι τις πρόσφατες εκλογές; Αν – ο μη γένοιτο – γινόταν κάτι σοβαρό, οι υπουργοί Εθνικής Αμύνης δεν θα υπέγραφαν κανονικά ΟΛΑ τα προβλεπόμενα έγγραφα και δεν θα εξέδιδαν ΟΛΕΣ τις προβλεπόμενες εντολές; Φυσικά και θα το έκαναν. Αφού λοιπόν θα έκαναν αυτό το μείζον – και σωστά θα το έκαναν –, γιατί δεν έκαναν και το έλασσον, σε σχέση με αυτό, που είναι οι ετήσιες τακτικές κρίσεις;
Αν ήθελαν επιτέλους να ισχύσει αυτό που όλοι λένε προεκλογικώς και μετεκλογικώς, ότι «έξω η πολιτική από το στράτευμα», γιατί δεν θα μπορούσαν να γίνουν οι τακτικές κρίσεις των στελεχών (και όχι των αρχηγών, οι οποίοι όλοι τους έχουν επιλεγεί τον περασμένο Νοέμβριο και είναι μόλις ένα οκτάμηνο στην παρούσα θέση του έκαστος) από τα αρμόδια υπηρεσιακά συμβούλια κάθε Κλάδου; Τι πιο τρανό μήνυμα θα ήταν προς την ελληνική κοινωνία, ότι αυτό που λένε το εννοούν κιόλας;
Και όμως, ούτε και σε αυτό το ζήτημα δεν μπόρεσε να «δουλέψει το σύστημα» εν αναμονή του «εκλεγμένου υπουργού». Άντε να δούμε πότε θα δουλέψει.
(ΜΕΤΡΟ 05/07/2012 – ΛΕΩΝΙΔΑΣ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗΣ) |
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου