Στο τραπέζι η επαναφορά του Γένους για την εισαγωγή στις στρατιωτικές σχολές

Αντιμέτωπη με μια προεκλογική δέσμευση που είχε κάνει προς τα στελέχη των Ενόπλων ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, σχετικά με την επαναφορά του Γένους ως απαραίτητη προϋπόθεση για την εισαγωγή σπουδαστών στις στρατιωτικές σχολές, βρίσκεται η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Για το θέμα, να επισημάνουμε ότι... έχουν ήδη -ένας εν ενεργεία και έξι ε.α. αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων- καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση της σχετικής υπουργικής απόφασης (την είχε υπογράψει τον Απρίλιο του 2011 ο κ. Βενιζέλος) για την εγκύκλιο που αφορά στην εισαγωγή στα ΑΣΕΙ, όπου αναγράφεται στα προσόντα των υποψηφίων η ελληνική «ιθαγένεια» και όχι το Γένος, όπως αναγραφόταν στη σχετική εγκύκλιο του 2009.

Το ζήτημα είχε προκαλέσει και συνεχίζει να προκαλεί έντονη αναστάτωση στις Ένοπλες Δυνάμεις, με αποτέλεσμα λίγο πριν από τις εκλογές της 6ης Μαΐου ο κ. Αβραμόπουλος να αναφέρει δημόσια ότι το συγκεκριμένο ζήτημα θα επανεξεταστεί μετά τις εκλογές.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, η επαναφορά της προϋπόθεσης του Γένους για την εισαγωγή στα ΑΣΕΙ απασχολεί και τη νέα πολική ηγεσία. Πέραν, άλλωστε, των όποιων προεκλογικών δεσμεύσεων, ο κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος εκτιμάται πως θα αναγκαστεί να συνυπολογίσει τη στάση που θα επιλέξει να τηρήσει για το συγκεκριμένο ζήτημα, και το γεγονός ότι αυτό εντάσσεται μέσα στο γενικό πλαίσιο της πατριωτικής ρητορικής που ανέπτυξε κατά τους τελευταίους μήνες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Να επισημάνουμε πως η απαλοιφή του ελληνικού γένους για την εισαγωγή στις στρατιωτικές σχολές δίνει τη δυνατότητα σε αλλοδαπούς να καταλάβουν θέσεις αξιωματικών στις Ένοπλες Δυνάμεις, κάτι που αναμένεται να ξεκινήσει να συμβαίνει μέσα στα επόμενα τρία χρόνια με απροσδιόριστες συνέπειες, σύμφωνα με κύκλους του Πενταγώνου, τόσο σε ό,τι αφορά τη μελλοντική ομοιογένεια όσο και τη διατήρηση της μαχητικής ικανότητας του στελεχιακού δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Να σημειώσουμε πως απάλειψη της συγκεκριμένης προϋπόθεσης μέσω σχετικής απόφασης του τότε ΥΕΘΑ Ευάγγ. Βενιζέλου, εντασσόταν στο «άνοιγμα» που έκανε η πρώτη κυβέρνηση Παπανδρέου προς τους εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που βρίσκονταν στη χώρα μας, ένα μεγάλο αριθμό εκ των οποίων επιχείρησε με συνοπτικές διαδικασίες να νομιμοποιήσει παρέχοντάς τους ελληνική ιθαγένεια μέσω του λεγόμενου «νόμου Ραγκούση».

Σε ό,τι αφορά τη σχετική αίτηση ακύρωσης, που αναμένεται να εκδικαστεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα στο ΣΤΕ, αυτή φέρει την υπογραφή, μεταξύ άλλων, του εν ενεργεία αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού Ζώη Μπέχλη και των εν αποστρατεία Κων/νου Ακριώτη (ταξιάρχου ε.α.), Σπ. Σταματόπουλου και Χρίστου Χριστίδα (συνταγματαρχών ε.α., Λίγκα Κων/νου και Κότσιαλου Αν. (σμηνάρχων ε.α.), Νικ. Τοτονίδη (ανθυπολοχαγού ε.α.).

(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ 30/06/2012 – ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΣ)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις