Στρατός, Αστυνομία εξασφαλίζουν


Άνοδο των βάσεων εισαγωγής σε Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές προβλέπει η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ), μελετώντας τα αποτελέσματα από... τα γραπτά των υποψήφιων στα μαθήματα Κατεύθυνσης. Απόφοιτη Γ’ Λυκείου, αριστούχος με 18.900 μόρια, θα βάλει Στρατιωτική Σχολή στην πρώτη προτίμηση του μηχανογραφικού της, δηλώνοντας πως «δεν με ενδιαφέρουν και τα χρήματα, τα οποία πιστεύω πως έρχονται μέσα από οποιαδήποτε σχολή, εάν το αντικείμενο σου αρέσει και είσαι διατεθειμένος να το κυνηγήσεις με πάθος μέχρι τα άκρα».

Ξεπερνούν τις 1.750 οι θέσεις εισακτέων που ανακοινώθηκαν από τα συναρμόδια Υπουργεία για τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές. Ουσιαστικά πρόκειται για θέσεις που οδηγούν σε μόνιμη εργασιακή εξασφάλιση και γι’ αυτό το λόγο διεκδικούνται από χιλιάδες υποψηφίους.

Όσον αφορά στις Στρατιωτικές Σχολές, φέτος οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων για τα ΑΕΙ θα διεκδικήσουν 1.170 θέσεις, όπως αυτές εγκρίθηκαν από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας, οι φετινές θέσεις θα είναι μειωμένες κατά 124 (1.294 θέσεις πέρυσι). Το γεγονός αυτό, της μείωσης, σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση, μια και οι Σχολές αυτές εξακολουθούν να προσφέρουν σίγουρη και άμεση εργασιακή αποκατάσταση, αναμένεται να εκτοξεύσει τις βάσεις τους. Ήδη, τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει μια στροφή των υποψήφιων προς τα συγκεκριμένα επαγγέλματα, την ώρα που η ανεργία και ο κορεσμός έχουν πλήξει σχεδόν όλα τα υπόλοιπα επαγγέλματα. Ειδικά από πέρυσι, αλλά ακόμα περισσότερο φέτος προβλέπεται «σφαγή» ανάμεσα στους υποψήφιους για μία θέση σε αυτές τις Σχολές, που οδηγούν σε επαγγέλματα, τα οποία δεν έχουν επηρεαστεί τόσο από την κρίση.

Η ίδια, απόφοιτη Γ’ Λυκείου, ανάμεσα στους αριστούχους της φετινής χρονιάς με 18.900 μόρια, θα δηλώσει ως πρώτη επιλογή στο μηχανογραφικό της το Τμήμα Νομικών Συμβούλων της ΣΣΑΣ. «Η επιλογή μου να δηλώσω στο μηχανογραφικό μου πρώτη μια Στρατιωτική Σχολή, προέκυψε έπειτα από μεγάλη σκέψη. Πιστεύω ακράδαντα πως δεν ταιριάζει σε όλους και κυρίως δεν μπορούν όλοι να το αντέξουν και κατ’ επέκταση να το υποστηρίξουν, γι’ αυτό και οι πρώτες ερωτήσεις στον εαυτό μου ήταν, αν μου ταιριάζει και αν μπορώ να το αντέξω», σχολιάζει η ίδια.

Τι ακριβώς όμως χρειάζεται ένας υποψήφιος, για να διεκδικήσει μία θέση σε μία Στρατιωτική Σχολή; «Χρειάζεται μεγάλη υπομονή και επιμονή, αλλά έχω την αίσθηση πως αξίζει τον κόπο για πολλούς λόγους. Εάν σαφώς τηρούνται οι προαναφερθείσες προϋποθέσεις, ο Στρατός προσφέρει πειθαρχία και μέτρο, δύο πράγματα που η έλλειψή τους πιστεύω πως ευθύνεται αρκετά και για τη σημερινή πραγματικότητα… Έπειτα, για να είμαστε ειλικρινείς, σου προσφέρει και μια σταθερότητα και άρα μια ευελιξία στο πώς να ολοκληρώσεις τις σπουδές σου, μα κυρίως τη διάθεση να το κάνεις. Είναι γεγονός άλλωστε πως πολλά παιδιά δεν ακολουθούν με συνέπεια τις σπουδές τους, ακριβώς γιατί το «μετά» δεν αξίζει τόσο κόπο «πριν», εδώ στην Ελλάδα. Η λύση σ’ αυτό το πρόβλημα -πέρα από το Στρατό- θα ήταν μια σχολή, που πραγματικά αγαπάμε», τονίζει.

Αξίζει να αναφερθεί η αγωνία γονιών και καθηγητών, σχετικά με το αν αριστούχοι μαθητές αξίζει να περάσουν σε μία Στρατιωτική Σχολή και όχι στη Νομική ή την Ιατρική, με σκοπό να γίνουν επιστήμονες. «Προσωπικά επέλεξα τις Στρατιωτικές Σχολές και για το λόγο ότι μου αρέσει παράλληλα με το μυαλό μου να λειτουργεί και το σώμα μου και σίγουρα κάτι τέτοιο δεν μπορούν να σου το προσφέρουν άλλες σχολές».

Σχετικά με το αν σήμερα οι στρατιωτικοί διαθέτουν κύρος, η απόφοιτος σχολιάζει: «Δεν με ενδιαφέρει το κύρος, που πολύ συχνά ακούω ότι λειτουργεί ως κριτήριο επιλογής των Στρατιωτικών Σχολών από τα παιδιά, καθώς πιστεύω ότι το κύρος το κατακτάς με πολλή προσπάθεια, κόπο και δουλειά σε οποιαδήποτε εργασία και όχι μπαίνοντας σε μια σχολή. Είναι λίγο επιφανειακό να πιστέψω, πως εάν περάσω στο Στρατό, αυτομάτως το κύρος μου θα εκτοξευτεί».

Η ίδια επισημαίνει πως στο ίδιο πλαίσιο, «δεν με ενδιαφέρουν και τα χρήματα, τα οποία πιστεύω πως έρχονται μέσα από οποιαδήποτε σχολή, εάν το αντικείμενο σου αρέσει και είσαι διατεθειμένος να το κυνηγήσεις με πάθος μέχρι τα άκρα. Καλώς ή κακώς είμαι οπαδός της ιδέας: Εάν θέλεις πραγματικά να δουλέψεις, τότε θα βρεις πάντα τον τρόπο, ακόμη κι αν αυτό μοιάζει να κινείται στη σφαίρα του ιδανικού. Γενικά, έχω μείνει απίστευτα ευχαριστημένη με όσα έχω διαβάσει για το Στρατό και νιώθω πως, ευτυχώς, θα ξεκινήσω το μηχανογραφικό μου με σχολές που ανταποκρίνονται στις προσδοκίες μου και σε όσα είμαι διατεθειμένη να δώσω. Μακάρι η σχολή, στην οποία θα εισαχθούμε, να μας προσφέρει την ίδια χαρά και ικανοποίηση και μετά από πολλά χρόνια», καταλήγει.

Στρατιωτικές Σχολές

Για τις Στρατιωτικές Σχολές, οι θέσεις κατανέμονται ως εξής: Σχολή Ευελπίδων: 244 (από 285 το 2011). Ναυτικών Δοκίμων: 48 (58), Ικάρων: 83 (146), Αξιωματικών Σωμάτων (για όλα τα Τμήματα): 110 (156), Αξιωματικών Νοσηλευτικής: 39 (43). Στις Ανώτερες Σχολές Υπαξιωματικών οι θέσεις κατανέμονται ως εξής: Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού Ξηράς 273 (265), Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού 108 (125), Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας 204 (173), ενώ η Σχολή Υπαξιωματικών Διοικητικών Αεροπορίας είναι η μόνη στην οποία αυξήθηκαν οι θέσεις από 43 πέρυσι σε 53 φέτος.

Επίσης, η Σχολή Ιπτάμενων Ραδιοναυτίλων θα δεχθεί εκ νέου φέτος εισακτέους (9). Τέλος, οι Έλληνες εξωτερικού από 9/7 – 15/7 και οι αλλοδαποί-αλλογενείς από 16/7 – 22/7 θα υποβάλουν ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας www.minedu.gov.gr, αίτηση και μηχανογραφικό δελτίο για εισαγωγή στα ΑΕΙ. Για τα άτομα με σοβαρές παθήσεις η προθεσμία θα ανακοινωθεί το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου και η υποβολή του μηχανογραφικού θα γίνει το Σεπτέμβριο.

Αστυνομικές Σχολές 

Στις 6 Ιουλίου λήγει η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών για εισαγωγή στις Σχολές της Αστυνομίας. Στο διαδίκτυο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας: www.hellenicpolice.gr η εγκύκλιος προκήρυξης διαγωνισμού για την εισαγωγή ιδιωτών στις σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων με το σύστημα των γενικών εξετάσεων του υπουργείου Παιδείας ακαδημαϊκού έτους 2012-2013. Σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η εγκύκλιος δεν θα διακινηθεί σε έντυπη μορφή, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια και επομένως οι υποψήφιοι θα πρέπει να ενημερωθούν από το διαδίκτυο σχετικά με τα δικαιολογητικά και τις ημερομηνίες υποβολής τους.

Η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών λήγει στις 6-7-2012. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν ανάστημα (άντρες και γυναίκες) τουλάχιστον 1,70 μ., χωρίς υποδήματα.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται πρωτίστως στα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα και δευτερευόντως στο τηλέφωνο 210-6977774.

Ο αριθμός των υποψηφίων που θα εισαχθούν στη Σχολή Αστυφυλάκων καθορίζεται σε 500. Από αυτές, οι δεκαπέντε θέσεις θα καλυφθούν από υποψηφίους, κατόχους απολυτηρίου Ημερησίου ΕΠΑΛ (Α’ ομάδα), οι 48 θέσεις θα καλυφθούν από υποψηφίους που εξετάσθηκαν στα μαθήματα της Γ’ Τάξης Ημερήσιου Γενικού Λυκείου σε εθνικό επίπεδο και απέκτησαν βεβαίωση πρόσβασης τα έτη 2010 ή 2011, και δεν παίρνουν μέρος στις αντίστοιχες εξετάσεις κατά το τρέχον έτος, οι δεκαπέντε θέσεις θα καλυφθούν από υποψηφίους που θα συμμετάσχουν στις διαδικασίες εισαγωγής με τις ειδικές κατηγορίες, οι 422 θέσεις, θα καλυφθούν από υποψηφίους που θα λάβουν μέρος στις εξετάσεις των μαθημάτων της Γ’ Τάξης Ημερήσιου Γενικού Λυκείου και ημερησίου ΕΠΑΛ (Β’ ομάδα).

Ο αριθμός των ιδιωτών, που θα εισαχθούν στη Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας, καθορίζεται σε 80. Από αυτές οι οκτώ θέσεις, θα καλυφθούν από υποψηφίους που εξετάσθηκαν στα μαθήματα της Γ΄ τάξης ημερήσιου Γενικού Λυκείου σε εθνικό επίπεδο και απέκτησαν βεβαίωση πρόσβασης τα έτη 2010 ή 2011 και δεν παίρνουν μέρος στις αντίστοιχες εξετάσεις κατά το τρέχον έτος, οι δυο θέσεις, θα καλυφθούν από υποψηφίους που θα συμμετάσχουν στις διαδικασίες εισαγωγής με τις ειδικές κατηγορίες, οι 70 θέσεις, θα καλυφθούν από υποψηφίους που θα λάβουν μέρος στις εξετάσεις των μαθημάτων της Γ’ Τάξης Ημερήσιου Γενικού Λυκείου και Ημερήσιου ΕΠΑΛ (Β’ ομάδα). Ο αριθμός των Αστυνομικών, που θα εισαχθούν στη Σχολή Αξιωματικών, καθορίζεται σε 53.

(Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ 05/07/2012 – ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΑΝΤΖΑ)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις