Δύο σενάρια για τα ειδικά μισθολόγια


ΠΟΙΟΙ ΣΩΖΟΝΤΑΙ ΠΟΙΟΙ ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ

Ισοδύναμα μέτρα 220 εκατ. από μειώσεις δαπανών θέτει η κυβέρνηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, για να μην περικόψει κατά 12% τους μισθούς των 200.000 υπαλλήλων που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια. Στόχος είναι να μην πραγματοποιηθούν νέες μειώσεις σε μισθούς δημοσίων υπαλλήλων. Εάν η τρόικα δεν αποδεχθεί το σύνολο των μέτρων, τότε η κυβέρνηση αναμένεται να ζητήσει τη «διάσωση» τουλάχιστον των ένστολων υπαλλήλων

Με όπλο την εξεύρεση 220 εκατ. ευρώ από μειώσεις δημοσίων δαπανών, αλλά και δύο σενάρια αποφυγής των περικοπών κατά 12% στις αποδοχές των 200.000 υπαλλήλων που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια...
θα δώσει τη «μάχη» η κυβέρνηση με τους εκπρόσωπους των δανειστών στην κρίσιμη συνάντηση της 24ης Ιουλίου.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που χειρίζεται το θέμα, έχουν εξευρεθεί τα αντίστοιχα κονδύλια ύψους 170-220 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Μνημονίου, από τις περικοπές των ειδικών μισθολογίων έχουν προϋπολογιστεί εξοικονομήσεις 200 εκατ. ευρώ για το 2012 και 400 εκατ. ευρώ το 2013.
Σε κάθε περίπτωση, όλα θα εξαρτηθούν από τη διαπραγμάτευση με την τρόικα.
Η κυβέρνηση θα κινηθεί με βάση δύο σενάρια: θα επιδιώξει να γίνουν αποδεκτά το σύνολο των ισοδύναμων μέτρων προκειμένου να μη γίνουν μειώσεις σε όλους του υπαλλήλους των ειδικών μισθολογίων.
Το δεύτερο σενάριο που επεξεργάζονται τα κυβερνητικά στελέχη αφορά την εκδοχή όπου οι δανειστές αποδεχτούν μόνο ένα μέρος των ισοδύναμων μέτρων. Σε αυτήν την περίπτωση αναμένεται να «διασωθούν» οι αποδοχές των «μάχιμων» ένστολων (αστυνομικοί, στρατιωτικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες), ενώ θα επιβληθούν περικοπές σε γιατρούς, διπλωμάτες και δικαστικούς λειτουργούς, μικρότερες όμως από τον μέσο όρο του 12% που είχε αρχικά προβλεφθεί.
Τι εξετάζεται
Τα ισοδύναμα μέτρα στα οποία έχει καταλήξει το υπουργείο Οικονομικών αφορούν νέες περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες. Τα μέτρα έχουν κοστολογηθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) και έχουν αποσταλεί στην τρόικα από την Κυριακή.
Σε αυτά περιλαμβάνονται μειώσεις επιχορηγήσεων, περικοπές παγίων εξόδων της Δημόσιας Διοίκησης, μείωση της δαπάνης για ενοίκια και περικοπές που κινούνται μεταξύ 5%, 10% και 20% σε διάφορους κωδικούς λειτουργικών δαπανών.
Οι ίδιες πηγές από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι για τα ειδικά μισθολόγια των στρατιωτικών, το υπουργείο Αμυνας έχει εντοπίσει ισοδύναμα μέτρα ύψους 40 εκατ. ευρώ για το 2012 και ακόμη 120 εκατ. ευρώ για το 2013, για να αποφευχθεί η μείωση των αποδοχών στις Ενοπλες Δυνάμεις, στα οποία περιλαμβάνεται και η αύξηση της θητείας από 9 σε 12 μήνες.
Τα μέτρα αφορούν επιπλέον εξοικονομήσεις από το πακέτο των 220 εκατ. ευρώ και θα λειτουργήσουν ως «εφεδρεία» στη διαπραγμάτευση.
Πηγές του υπ. Εθνικής Αμυνας όμως αναφέρουν ότι με τους κατάλληλους χειρισμούς μπορεί να εξοικονομηθεί από τον προϋπολογισμό του υπουργείου το ισοδύναμο των 400 εκατ. ευρώ και υπογραμμίζουν ότι τα ισοδύναμα μέτρα θα προέλθουν από την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του εξοπλιστικού προγράμματος για αγορές που έχουν πραγματοποιηθεί πριν από το 2005.
Υπάρχει όμως έντονος προβληματισμός αφού οι πολυεθνικοί κολοσσοί της παγκόσμιας αμυντικής βιομηχανίας που συνεργάζονται με την Ελλάδα, έχουν ήδη διαμηνύσει στην τρόικα ότι είναι ζήτημα επιβίωσης για τις ίδιες η αποπληρωμή των ελληνικών εξοπλιστικών προγραμμάτων.
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις