Βαριοπούλα:"Κόντρα" στρατηγών και η σχέση της με το σχέδιο Ανάν για τη Κύπρο

Βαριοπούλα:`Κόντρα` στρατηγών και η σχέση της με το σχέδιο Ανάν για τη ΚύπροΔιαμάχη έχει ξεσπάσει στην Τουρκία για το κατά πόσο ό εκ των κατηγορουμένων στην Δίκη Ερνεκερόν -  και για το σχέδιο ''Βαριοπόυλα'' - τότε   Αρχηγός των χερσαίων δυνάμεων της Τουρκίας,Στρατηγός εα  Αϊτάτς Γιαλμάν   είχε πεί στο  συνωμοτικό ''σεμινάριο'' την λέξη ''τελεσίγραφο'' πρός την κυβέρνηση όπως καταθέτει ως μάρτυρας ο  πρώην Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός εα Χιλμί Οζκιόκ.

H Hurriyet   με τον  τίτλο «Τέτοια πράγματα δεν λησμονούνται» γράφει ότι ο πρώην Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός  είπε κατά την κατάθεσή του ότι αυτός που ανέφερε την λέξη «τελεσίγραφο» ( που πρέπει να απευθυνθεί στην τότε κυβέρνηση)  σε στρατιωτικό σεμινάριο το 2003 ήταν ο τότε  Αρχηγός των χερσαίων δυνάμεων της Τουρκία΄. Αργότερα ο  Στρατηγός ε.α. Αϊτάτς Γιαλμάν   δήλωσε στην Hurriyet  ότι «Δεν θυμάμαι να χρησιμοποίησα αυτήν την λέξη».

Σε νεώτερες δηλώσεις του ο κ. Οζκιόκ απαντώντας στον κ. Γιαλμάν είπε: « Υπάρχουν κάποια πράγματα τα οποία δεν ξεχνιούνται» και πρόσθεσε: « Πράγματι από το σεμινάριο εκείνο έχουν περάσει 9 χρόνια. Ο άνθρωπος μπορεί να ξεχάσει πολλά πράγματα. Άλλωστε γερνάμε. Όμως υπάρχουν κάποια πράγματα τα οποία ο άνθρωπος δεν ξεχνάει και είναι υποχρεωμένος να τα θυμάται. Εγώ θυμάμαι ξεκάθαρα ότι χρησιμοποίησε την λέξη “τελεσίγραφο”. 
Άλλωστε αν δεν ήμουν βέβαιος δεν θα το έλεγα».

Υπενθυμίζεται ότι ο  πρώην αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Χιλμί Οζκιόκ, κατέθεσε στον εισαγγελέα, στα πλαίσια των ερευνών για την οργάνωση Εργκενεκόν και τη δράση της ότι  " όταν η κυβέρνηση Ερντογάν ήρθε στην εξουσία προκλήθηκε φόβος κυρίως λόγω των παλαιών δράσεων τους, φοβήθηκα κι εγώ. Κάποτε εμείς οι στρατηγοί, κάνουμε ανταλλαγή απόψεων. Σε μια απο αυτές ειπώθηκε και το "πραξικόπημα". Αλλά αυτό ειπώθηκε ως μια απο τις πιθανότητες δράσης".

Οι αναφορές αυτές επιβεβαίωσαν ουσιατικά τις  πληροφορίες που ήθελαν τον τότε αρχηγό των του Στρατού Ξηράς, Αγτιάτς Γιαλμάν να προσπάθεί να ετοιμάσει πραξικόπημα εναντίον του Ερντογάν. Στις σημειώσεις του πρώην αρηχγού του Ναυτικού Οζντέν Ορνέκ, οι οποίες είναι στα χέρια του εισαγγελέα, ο Ορνέκ είχε γράψει " στη σύσκεψη πήρε το λόγο ο Γιαλμάν και μας είπε " χάσαμε άδικα το χρόνο μας. . Πρέπει να δράσουμε άμεσα. Να στείλουμε προειδοποίηση ( τελεσίγραφο)  για πραξικόπημα πριν τις εκλογές." . Επίσης σε ένα άλλο σημείο υπάρχει η αναφορά " στις 12 Νοεμβρίου του 2003 ο Γιαλμάν δήλωσε στον Οζκιόκ : πρέπει να έρθετε μαζί μας. Αν χρειαστεί να στείλουμε προειδοποίηση ( τελεσίγραφο) στην κυβέρνηση πριν τις εκλογές".
Μέχρι σήμερα πολλοί είχαν αμφισβητήσει το περιεχόμενο αυτών των σημειώσεων. Τελικά ο Οζκιόκ επιβεβαίωσε πως πολλοί στρατηγοί ήθελαν πραξικόπημα. και ΄λοτι την λέξη τελεσίγραφο ( προειδοποίηση) την είχε πεί ο Γιαλμάν.
Να σημειωθεί ότι το σύνολο του τουρκικού τύπου έχει γράψει για τον στρατηγό Οζκιόκ  ότι ήταν αυτός που είχε παρεμποδίσει τις απόπειρες των  πραξικοπημάτων και  ότι είχαν γίνει απόπειρες από υποστηριχτές των πραξικοπημάτων να τον δηλητηριάσουν.

Υπήρχε σχέση με το σχέδιο Ανάν;

Για να καταλάβουμε - κάπως ...- πρόσωπα και - κάπως ...- πράγματα άς δούμε ένα κείμενο του 2010 του Μ. Δρουσιώτη στην ''Ελευθεροτυπία'' όπου αναφέρει ότι το το σχέδιο πραξικοπήματος «Βαριοπούλα» για την ανατροπή της κυβέρνησης του ΑΚΡ,έγινε  μόνο λίγους μήνες μετά την άνοδο του κόμματος στην εξουσία. Σύμφωνα με τα έγγραφα που είχε αποκαλύψει η εφημερίδα «Ταράφ», του πραξικοπήματος θα προηγούνταν προβοκατόρικες δράσεις, μεταξύ των οποίων και κρίση με την Ελλάδα.

Το Γενικό Επιτελείο παραδέχτηκε τον  Ιανουάριο του 2009 με ανακοίνωσή του την ύπαρξη του σχεδίου «Βαριοπούλα», αλλά το χαρακτήρισε θεωρητικό σενάριο. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι μεταξύ 5-7 Μαρτίου 2003 έγινε ένα σεμινάριο με βάση το σχέδιο αυτό στο Αρχηγείο της Πρώτης Στρατιάς.

Οι ημερομηνίες αυτές δεν είναι ούτε τυχαίες ούτε αθώες. Εκείνες τις μέρες υπήρξε σοβαρή κρίση στις σχέσεις μεταξύ ΑΚΡ και Ντενκτάς, ο οποίος είναι συνδεδεμένος με το βαθύ κράτος από το '50, όταν ιδρύθηκε ο μηχανισμός επιβολής πολιτικής από τον στρατό, μέσω παρακρατικών οργανώσεων, με πρώτη επιχείρηση το πογκρόμ της 5ης προς 6η Σεπτεμβρίου 1955 κατά των Ελλήνων της Πόλης.

Η αιτία της ρήξης μεταξύ του ΑΚΡ και του Ντενκτάς ήταν η άρνηση του τελευταίου να αποδεχτεί το σχέδιο Ανάν. Τον Ιανουάριο του 2003 ο Ερντογάν (δεν ήταν καν βουλευτής) έστειλε στην κατεχόμενη Κύπρο τον τότε υπουργό Εξωτερικών Γιασάρ Γιακίς για να πιέσει τον Ντενκτάς να συνεργαστεί για λύση του Κυπριακού. Την ίδια μέρα ο στρατός έστειλε στο νησί, για αντιπερισπασμό, τον αρχηγό του στρατού ξηράς, στρατηγό Αϊτάτς Γιαλμάν.Ο Γιαλμάν στήριξε δημόσια στον Ντενκτάς, σε αντίθεση με την πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης.

Στις 10 Μαρτίου 2003 θα γινόταν στη Χάγη η διάσκεψη που είχε συγκαλέσει ο Κόφι Ανάν με σκοπό την υπογραφή του σχεδίου του. Ο Ντενκτάς αποδέχτηκε την πρόσκληση, όμως αποτάθηκε στον τουρκικό στρατό και ζήτησε στήριξη για να μην υπογράψει. Στις 5 Μαρτίου 2003, την ημέρα που γινόταν το σεμινάριο για το σχέδιο πραξικοπήματος «Βαριοπούλα», ο Ντενκτάς βρισκόταν στην Αγκυρα και είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο Σεζέρ, τη στρατιωτική ηγεσία, καθώς και με την κυβέρνηση Γκιουλ. Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, ο Ντενκτάς κατάφερε να περάσει η άποψη του Γενικού Επιτελείου κατά της αποδοχής του σχεδίου και όχι αυτή της τουρκικής κυβέρνησης. Ο Ντενκτάς επέστρεψε στα κατεχόμενα, δηλώνοντας ότι αισθανόταν υπερήφανος για τις διαβεβαιώσεις που είχε πάρει από την Τουρκία.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας συνέχισε να πιέζει τον Ντενκτάς να υπογράψει το σχέδιο. Πριν πάει στη Χάγη, ο Ντενκτάς πέρασε ξανά από την Αγκυρα και είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Οπως δήλωσε αργότερα ο Γκιουλ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ακσάμ» (3/12/2005), είχε συμφωνήσει με τον Ντενκτάς να υπογράψει το σχέδιο. «Καθ' οδόν προς το αεροδρόμιο κάποιος του τηλεφώνησε και άλλαξε γνώμη», είπε ο Γκιουλ, χωρίς να δώσει το όνομα αυτού του κάποιου. Αργότερα έγινε γνωστό ότι επρόκειτο για τον στρατηγό Μεχμέτ Σενέρ Ερουιγούρ, κατηγορούμενο  ως κορυφαίο στέλεχος της οργάνωσης Εργκένεκον. 

onalert.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις