Μάχη... χαρακωμάτων μεταξύ Τρόικας - ΥΠΕΘΑ

 Απαίτηση το «ψαλίδι» 1 δισ. ευρώ από τις Ένοπλες Δυνάμεις
 Η νέα δομή στις Ε.Δ. που εμφανίζεται να προωθεί ο Π. Παναγιωτόπουλος προϋποθέτει την ύπαρξη ανάλογης μελέτης και αρκετό χρόνο

Στη μεγαλοθυμία της... Τρόικας επαφίεται η ασφάλεια της χώρας, αφού η απαίτησή της να περικοπεί κατά 1 δισ. ευρώ ο προϋπολογισμός του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί χωρίς να προκληθεί κατάρρευση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Παρά τα εναλλακτικά σενάρια που... κατατέθηκαν στο τραπέζι των συσκέψεων οι οποίες πραγματοποιήθηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας μεταξύ επιτελών του Πενταγώνου και στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, έως και σήμερα δεν έχει καταστεί δυνατόν να εξοικονομηθεί το παραπάνω ποσό.

Σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΕΘΑ, τα χρήματα που μπορούν να εξοικονομηθούν μέσα από δραματικές περικοπές, κυρίως στο εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων, μόλις και μετά βίας ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, το σύνολο των μέτρων που έχουν προταθεί εξοικονομούν στην καλύτερη των περιπτώσεων 520 εκατ. ευρώ για το Δημόσιο.

Την ίδια στιγμή, πάντως, πέραν των περικοπών στο εξοπλιστικό, οικονομίες κλίμακος αναμένεται να προκύψουν και μέσα από τον επανασχεδιασμό και την εφαρμογή μιας νέας δομής στις Ένοπλες Δυνάμεις που εμφανίζεται να προωθεί ο κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, η υλοποίηση της οποίας πάντως προϋποθέτει την ύπαρξη ανάλογης μελέτης και αρκετό χρόνο.

Πρόταση

Να θυμίσουμε, ωστόσο, πως ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μιχάλης Κωσταράκος πριν από περίπου 10 μήνες είχε επεξεργαστεί μια ανάλογη πρόταση, κατόπιν σχετικής εντολής της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η δημοσιοποίηση της οποίας όμως είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις τόσο εντός όσο και εκτός στρατεύματος, ακόμη και από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, επρόκειτο για τηνπρόταση που είχε καταθέσει ο τότε ΥΕΘΑ Πάνος Μπεγλίτης αναφορικά με την υλοποίηση της νέας Δομής Δυνάμεων 2011-2015 στο στράτευμα. Η σχετική εισήγηση είχε κατατεθεί στη συνεδρίαση του ΣΑΓΕ της 17ης Οκτωβρίου 2011, όπου και συνάντησε την άρνηση υπογραφής των τότε αρχηγών με το αιτιολογικό ότι αποδομούσε τις Ένοπλες Δυνάμεις. Η συγκεκριμένη άρνηση είχε αποτέλεσμα λίγες ημέρες αργότερα να συγκληθεί το ΚΥΣΕΑ και εν μια νυκτί να αποστρατεύσει τη μισή στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Να σημειώσουμε πως οι τότε προταθείσες αλλαγές, μεταξύ άλλων, ήταν οι εξής:

 Στον Στρατό Ξηράς, κατάργηση των στρατηγείων της 1ης Στρατιάς, του Α' Σώματος Στράτου (με πρόβλεψη διάλυσης και του Β' ΣΣ), της IV ΜΠ στην Τρίπολη, της V ΜΠ στην Κρήτη, της VIII ΜΠ στα Ιωάννινα (και αριθμού μονάδων της), της 15ης ΤΑΞΠΖ στην Καστοριά (και αριθμού μονάδων της), της XX Τεθωρακισμένης Μεραρχίας, των I, II και III ΤΑΞΥΠ (Βόλος, Κοζάνη, Θεσσαλονίκη) και της 651 ΑΒΥΠ (Μπογιάτι).
 Στο Πολεμικό Ναυτικό, κατάργηση της Διοίκησης Ναυτικής Εκπαίδευσης, μετάπτωση των Ναυτικών Διοικήσεων Βορείου Ελλάδος (ΝΔΒΕ) και Ιονίου (ΝΒΙ) σε Ναυτικούς Σταθμούς, κατάργηση μονάδων υποστήριξης των διοικήσεων ελικοπτέρων και φρεγατών. Προβλεπόταν επίσης απόσυρση δύο φρεγατών και κατάργηση μιας εκ των τριών μοιρών της Διοίκησης Ταχέων Σκαφών.
 Στην Πολεμική Αεροπορία, κατάργηση της Διοίκησης Αεροπορικής Εκπαίδευσης, της 113 ΠΜ στη Θεσσαλονίκη (με πρόβλεψη κατάργησης και της 110 ΠΜ στη Λάρισα), της 129 Πτέρυγας Υποστήριξης, της 132 Σμηναρχίας Μάχης στο Αγρίνιο, της 134 ΣΜ στη Σαντορίνη και 138 ΣΜ στο Τυμπάκι. Σε επίπεδο υλικού προβλεπόταν η απόσυρση του συνόλου των αεροσκαφών Α-7, προφανώς χωρίς αντικατάσταση.

(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ 06/08/2012 – ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΣ)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις