Καύκασος 2012: Έναρξη σημαντικής ρωσικής άσκησης


Ξεκινάει σήμερα στον Νότιο Καύκασο η άσκηση Kavkaz 2012, η οποία συχνά αποτελεί βαρόμετρο εκτίμησης της προόδου που έχουν πραγματοποιήσει οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, κυρίως οι χερσαίες. Ενδεικτικό της σημασίας της άσκησης, την πρώτη φάση της άσκησης θα παρακολουθήσει ο ίδιος ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Αναμένεται να αφιχθεί στο πεδίο βολής «Ραγιέβσκι» στην περιοχή Κρασνοντάρ.
Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινώσει οι Ρώσοι για την άσκηση που θα διαρκέσει μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου και θα εποπτεύεται απευθείας από τον Ρώσο αρχηγό, στρατηγό Μακάροβ, έχουν κινητοποιηθεί περισσότερα από 8.000 στρατεύματα, περισσότερα από 200 στρατιωτικά οχήματα, περίπου 100 στοιχεία πυροβολικού, ενώ θα συμμετάσχουν και 10 πολεμικά πλοία.
Αναμένεται να διαπιστωθεί εάν στην άσκηση θα συμμετάσχουν και οι τακτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι Iskander-M όπως είχε αναφέρει τον περασμένο Αύγουστο ο αρχηγός του ρωσικού γενικού επιτελείου. Ενδιαφέρον έχει και η πληροφορία, ότι μονάδες της ρωσικής υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας – αντικατασκοπείας, της FSB και της ρωσικής ομοσπονδιακής φρουράς, αλλά και των υπουργείων Εσωτερικών και Εκτάκτων Καταστάσεων, θα συμμετάσχουν στην άσκηση.
Η άσκηση έχει ειδικό ενδιαφέρον λόγω της αναταραχής που υφίσταται στις σχέσεις Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, καθώς επίσης και της προσπάθειας των χωρών της Δύσης να δείξουν ότι δεν έχουν ξεχάσει τη Γεωργία, με τις επισκέψεις πλήθους επισήμων και ημιεπίσημων παραγόντων, εκπροσώπων χωρών ή των ενόπλων τους δυνάμεων, αλλά και της Ατλαντικής Συμμαχίας…

defence-point.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις