Αφγανιστάν: Σοβαρές εξελίξεις με ΗΠΑ-Ταλιμπάν


Οι Ταλιμπάν «είναι ανοιχτοί» σε μια γενική εκεχειρία όπως και σε μια πολιτική συμφωνία που θα επέτρεπε μια αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν έως το 2024, αναφέρει το βρετανικό ίδρυμα γεωπολιτικών μελετών Royal United Services Institute (RUSI) σε έκθεσή του.
Ωστόσο, οι Αφγανοί αντάρτες που τελούν υπό τις εντολές του μουλά Ομάρ, δεν θέλουν να διαπραγματευτούν με τον πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι ή με την κυβέρνησή του την οποία θεωρούν διεφθαρμένη και αδύναμη, επισημαίνει η έκθεση. Η μελέτη υπό τον τίτλο: «Ταλιμπάν: Προοπτικές συμφιλίωσης» παρουσιάζει συνεντεύξεις με τέσσερα στελέχη των Ταλιμπάν που μιλούν για τις δυνατότητες μιας συμφιλίωσης. Σύμφωνα με την έκθεση, η Σούρα στην Κουέτα, το συμβούλιο των αρχηγών των Ταλιμπάν υπό τον Ομάρ, δεν θα αποδεχτεί την ερμηνεία του αφγανικού Συντάγματος στην παρούσα μορφή του καθώς αυτό θα ισοδυναμούσε με μια επανέκδοση.
Οι Ταλιμπάν εξετάζουν ευνοϊκά την προοπτική μιας αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης σταθεροποίησης που θα επιχειρεί στον Αφγανιστάν έως το 2024 στις πέντε στρατιωτικές βάσεις που βρίσκονται στις περιοχές Κανταχάρ, Χεράτ, Τζαλαλαμπάντ, Μαζάρ-ε-Σαΐφ και Καμπούλ.

defence-point.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις