Στα σκαριά η Αστυνομία των Ενόπλων Δυνάμεων

Ο «κόκκινος Πάνος» μετά τα πρόσφατα επεισόδια στο Πεντάγωνο, δείχνει να μην αστειεύεται

Τα μέτρα φρούρησης του υπουργείου Εθνικής Άμυνας δεν είναι παρά ο προάγγελος των ανατροπών που φέρνουν στο θέμα της φύλαξης των στρατοπέδων οι προτάσεις που ήδη επεξεργάζονται τα Γενικά Επιτελεία, σε συνεργασία με το υπουργείο. Όλα δείχνουν ότι... η κυβέρνηση θα επιχειρήσει με νομοθετική ρύθμιση να «προικίσει» τις Ένοπλες Δυνάμεις με δική τους Αστυνομία, η οποία θα έχει δικαίωμα όχι απλώς να επεμβαίνει σε περιπτώσεις παραβίασης στρατιωτικών χώρων, αλλά και να συλλαμβάνει πολίτες εάν κριθεί απαραίτητο και να χρησιμοποιεί όλα εκείνα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους σήμερα οι ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας.


Η πρόσφατη εισβολή των συνδικαλιστών των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας προκάλεσε την κινητοποίηση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Προτάσεις που είχαν διατυπωθεί στο παρελθόν και έθεταν το θέμα «ξεσκονίζονται», επικαιροποιούνται και επανεξετάζονται υπό το πρίσμα της νέας εποχής. Το ερώτημα εάν θα δημιουργηθεί ένα νέο σώμα στρατιωτικής αστυνομίας, κατά τα πρότυπα των καραμπινιέρων, ή εάν θα πρέπει να εκπαιδευτούν οι υπάρχουσες δυνάμεις της Στρατονομίας, Ναυτονομίας και Αερονομίας και να αναλαμβάνουν την ασφάλεια των στρατοπέδων, είναι υπό διερεύνηση. Ωστόσο, ο στόχος είναι το νέο αυτό στρατιωτικο-αστυνομικό σώμα να μπορεί να κάνει αποτελεσματική αποτροπή, να έχει δικαίωμα σύλληψης πολιτών εάν εισβάλλουν σε στρατιωτικούς χώρους, να έχει επίσης δικαίωμα αλλά και εκπαίδευση στη χρήση κλομπς, χημικών και άλλων υλικών σχετικών με την ασφάλεια, αλλά να μην έχει δικαίωμα στη χρήση όπλων κατά πολιτών.

Μέχρι στιγμής οι Ε.Δ. είχαν αρνηθεί να προχωρήσουν στην υλοποίηση των όποιων σχεδίων. Ένα βασικό επιχείρημα είναι η απουσία νομικού πλαισίου που να επιτρέπει στις Ένοπλες Δυνάμεις τέτοια εμπλοκή. Εάν τώρα το σχέδιο προχωρήσει για να εφαρμοστεί εντός στρατοπέδων, δεν αποκλείεται να ανοίξει και «παραθυράκι» για επιχειρήσεις και εκτός αυτών σε περίπτωση ανάγκης. Αυτό είναι πιθανό να προκαλέσει αντιδράσεις εντός και εκτός των Ε.Δ., καθώς μετά τις ασκήσεις καταστολής πλήθους που περιλάμβανε η άσκηση «Καλλίμαχος», με τη συμμετοχή της 71ης αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας, η οποία σήμερα φρουρεί το Πεντάγωνο, τόσο η αντιπολίτευση όσο, πιθανώς, και μέλη του κυβερνητικού σχήματος θα έχουν αντιρρήσεις.

Υ.Γ.: Το θέμα είχε πέσει στο τραπέζι επί των ημερών Καραμανλή με αφορμή τα Δεκεμβριανά.

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 13/10/2012 – Σ.Λ.)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις