Το ειδικό «φτωχολόγιο» για Στρατό και Σώματα Ασφαλείας

 Ο βομβαρδισμός περικοπών χτυπά τα μεσαία μισθολογικά κλιμάκια
 Στα όρια της απόγνωσης και αστυνομικοί, ειδικοί φρουροί, πυροσβέστες, λιμενικοί

Τελειωμό δεν έχει κατά τα φαινόμενα ο... βομβαρδισμός περικοπών στο Στράτευμα και στα Σώματα Ασφαλείας. Οι νέες εμπνεύσεις του οικονομικού επιτελείου για το ειδικό «φτωχολόγιο» των ένστολων είναι σχεδόν έτοιμες και χιλιάδες οικογένειες αναμένεται να δουν τον προϋπολογισμό τους να τινάσσεται κυριολεκτικά στον αέρα.

Το δραματικότερο είναι πως... οι επώδυνες νέες ρυθμίσεις αφορούν την πλειονότητα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, που κινούνται σε μεσαία μισθολογικά κλιμάκια.

Στα όρια της απόγνωσης βρίσκονται όμως και αστυνομικοί, ειδικοί φρουροί, πυροσβέστες και λιμενικοί, οι οποίοι μετά τις περικοπές σε μισθούς, δώρα και επιδόματα, βρίσκονται αντιμέτωποι με νέες μειώσεις στις αποδοχές τους.

Ναρκοθέτηση στο εισόδημα

Στους διαδρόμους του ΥΕΘΑ το τελευταίο χρονικό διάστημα επικρατεί διάχυτη ανησυχία, με αφορμή τα πιο πρόσφατα σενάρια για τις επερχόμενες περικοπές. Αυτοί που αναμένεται να επωμιστούν το μεγαλύτερο βάρος, είναι εκείνοι των οποίων οι μικτές αποδοχές φτάνουν περίπου στα 1.100 ευρώ, δηλαδή σχεδόν το 60% των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Ευνοημένοι οι στρατιωτικοί που έχουν μικτές αποδοχές κάτω των 1.000 ευρώ, αλλά αυτοί είναι ελάχιστοι.

Ο πίνακας των περικοπών λοιπόν με τα μέχρι σήμερα σενάρια αποτυπώνεται ως εξής (πάντα σε μικτές αποδοχές):

 Μέχρι 1.000 ευρώ καμία περικοπή.
 Από 1.001 έως 1.500 περικοπή 5%.
 Από 1.501 έως 2.000 περικοπή 10%.
 Από 2.001 έως 2.500 περικοπή 20%.
 Από 2.501 και άνω οι περικοπές θα φθάσουν το 35%.

Με βάση τα παραπάνω, η συντριπτική πλειονότητα των στρατιωτικών θα δει τον μισθό της να περικόπτεται κατά 5 με 10% κι αυτό χωρίς το όποιο «ψαλίδι» σε οδοιπορικά, βαθμολογικά κ.ά.

Το δραματικότερο μάλιστα είναι πως ενώ οι μισθοί θα μειωθούν, δεν αναμένεται να συμβεί το ίδιο και με τις κρατήσεις.

Όσον αφορά στους δικαιούχους του ΜΤΣ, όλα δείχνουν πως από το νέο έτος (1/1/2013) δεν θα λαμβάνουν μέρισμα. Τέλος, οι απόστρατοι θα δουν τις συντάξεις να μειώνονται αναλόγως με τις περικοπές, τις οποίες θα υποστούν οι εν ενεργεία στρατιωτικοί στους μισθούς τους.

Μείωση των επιδομάτων αναπήρων πολέμου

Το κερασάκι στην τούρτα των περικοπών, ήρθε στις αρχές της εβδομάδας, όταν ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Ελευσινιώτης, ανακοίνωσε τη μείωση των επιδομάτων των αναπήρων και θυμάτων πολέμου. Συγκεκριμένα, με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο υφυπουργός ενημέρωσε σχετικά το Ταμείο Αρωγής Αναπήρων Θυμάτων Πολέμου (ΤΑΑΠΘ) και έκανε γνωστό πως αποφασίστηκε η αναπροσαρμογή των παροχών ως εξής:

 Της οικονομικής ενίσχυσης λόγω γάμου, από 2.200 ευρώ σε 2.000 ευρώ ανά δικαιούχο, δηλαδή μείωση 9,09%.
 Της οικονομικής αρωγής (πρώην λουτροθεραπείας) από 525 ευρώ σε 250 ευρώ ανά δικαιούχο, μείωση 52,38%.

Στη «φυλακή» της λιτότητας και οι ένστολοι

Σε αντίστοιχη μοίρα και οι ένστολοι. Οι εκπρόσωποι αστυνομικών, πυροσβεστών και λιμενικών υποστηρίζουν πως συνολικά θα χάσουν ένα ποσοστό 20% των αποδοχών τους ή 200 ευρώ τον μήνα. Οι ομοσπονδίες έχουν κρούσει επανειλημμένως τον κώδωνα του κινδύνου, υποστηρίζοντας πως η αποδιοργάνωση των ένστολων προκαλεί την οργάνωση της αυτοδικίας και της μαύρης αντίδρασης, ενώ πρόσφατα μάλιστα εξέδωσαν ψήφισμα στο οποίο περιγράφουν την τραγική κατάσταση στα Σώματα Ασφαλείας και καλούν τους αρχηγούς των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση, να «βάλουν φρένο στα σχέδια για περικοπές».

Στην τελευταία συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Οικονομικών, με τον γενικό γραμματέα αυτού κ. Μέργο Ιωάννη και τον διευθυντή του γραφείου του υπουργού κ. Στουρνάρα, κ. Παναγιώτη Σκέρτσο, τους έλουσε κρύος ιδρώτας, καθώς τα στελέχη του υπουργείου δεν επιβεβαίωσαν, αλλά ούτε και διέψευσαν τα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για επικείμενες νέες περικοπές της τάξεως από 2% έως και 35%.

Διαμαρτυρία

ΟΙ ένστολοι διοργάνωσαν χθες νέα πανελλαδική διαμαρτυρία στην Αθήνα. Η διαμαρτυρία ξεκίνησε το πρωί έξω από τη ΓΑΔΑ και συνεχίστηκε το μεσημέρι στη πλατεία Ευαγγελισμού. Ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, κ. Χρήστος Φωτόπουλος επισήμανε «Μας έχουν τσακίσει, μας έχουν τσαλακώσει. Ο αστυνομικός από άκρον εις άκρον ανά την Ελλάδα έχει εξαντληθεί» και προειδοποίησε πως με «γονατισμένο τον αστυνομικό θα γονατίσει η ελληνική κοινωνία».

Από την πλευρά του, ο γ.γ. της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής Σπήλιος Κρικέτος δήλωσε πως δεν αντέχουν άλλη κοροϊδία και πως θα συνεχίσουν τον αγώνα ακόμη και αν ψηφιστούν τα επαχθή μέτρα.

Πόσα έχουν χάσει μέχρι σήμερα

Από το 2009 οι απώλειες των ετήσιων αποδοχών των ένστολων ανέρχονται από 28,74% έως το 45,42%, ανάλογα με τον βαθμό και τα χρόνια υπηρεσίας, χωρίς να υπολογίζονται αυτές που οφείλονται στο «πάγωμα» των μισθολογικών ωριμάνσεων, του επιδόματος χρόνου υπηρεσίας και των μισθολογικών προαγωγών, τη μείωση του «αφορολόγητου» στα 5.000 €, την εισφορά αλληλεγγύης και τα λοιπά χαράτσια, ενώ ο βασικός μισθός είναι 683 €.

(ΝΙΚΗ 02/11/2012 – ΜΑΡΙΟΣ ΔΡΟΣΟΣ)http://staratalogia.blogspot.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις