Ο υπ. Εθνικής Άμυνας και οι «ανώδυνες» περικοπές…


O Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος τις δύο τελευταίες εβδομάδες με μία έντονη επικοινωνιακή εκστρατεία καταβάλει προσπάθεια να μας πείσει ότι με τις περικοπές των δαπανών για την Εθνική Άμυνα «δεν πρόκειται να ανατραπεί η ισορροπία δυνάμεων με την Τουρκία» και ότι δεν έχει επηρεαστεί η «αποτρεπτική ικανότητα, επιχειρησιακή ετοιμότητα και το αξιόμαχο» (οι εκφράσεις δικές του).
Του Υποστρατήγου ε.α. Κωνσταντίνου Λουκόπουλου

Καταρχήν, θα περιμέναμε ο κ. Παναγιωτόπουλος μετά από 4 και πλέον μήνες στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να έχει διευκρινίσει με τους συμβούλους τι σημαίνει αποτρεπτική ικανότητα και για ποιόν λόγο την χρειαζόμαστε. Να επισημάνουμε επιπροσθέτως αφού κατά πάσα πιθανότητα δεν το έχουν κάνει οι επικοινωνιακοί του σύμβουλοι (άλλωστε πώς να το γνωρίζουν) ότι η επιχειρησιακή ικανότητα και το αξιόμαχο (πλεονασμός σε αυτή την περίπτωση) δεν είναι κάποιες αόριστες και ξεχωριστές έννοιες αλλά αποτελούν προϋποθέσεις της αποτρεπτικής ικανότητας.
Στη χώρα μας, δυστυχώς, πολλά από τα λεγόμενα των πολιτικών μας είτε δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα λόγω κοντόφθαλμης μικροπολιτικής πρακτικής είτε χάνουν την εννοιολογική σημασία μέσα στην επιφανειακή γνώση, την ανεπάρκεια και τη μετριότητα αυτών.
Η μεγάλη μας απορία είναι πως γίνεται να έχουμε συνολικά πάνω από 40% μειώσεις στις αμυντικές δαπάνες τα τελευταία τρία χρόνια σε συνδυασμό με τις χωρίς σχεδιασμό ψηφοθηρικές μειώσεις θητείας, με έλλειψη επαρκούς εκπαιδευμένης εφεδρείας, θεσμικό εκσυγχρονισμό και με ηθικό σε όχι επιθυμητό επίπεδο… και να διατηρούμε την ίδια αποτρεπτική ικανότητα. Υπάρχουν και στοιχεία για να τεκμηριώσουμε τον ισχυρισμό μας, ωστόσο, για ευνόητους λόγους δεν θα πρέπει να δημοσιευθούν.
Δεν υπάρχει αμφισβήτηση ότι η προσπάθεια για δημοσιονομική προσαρμογή και έξοδο από την κρίση είναι εθνική και οπωσδήποτε δεν θα μπορούσε η Εθνική Άμυνα να μείνει οικονομικά ανεπηρέαστη. Ούτε αμφισβητούμε ότι κατά περίπτωση έγιναν σημαντικές σπατάλες τα προηγούμενα χρόνια «των παχιών αγελάδων». Ναι, και βέβαια η χώρα μας διεξάγει έναν ιδιότυπο οικονομικό πόλεμο όπως ο ίδιος ο κ. Παναγιωτόπουλος αρέσκεται να επαναλαμβάνει για τον οποίο όμως «πόλεμο» έχει και ο ίδιος ευθύνη ως εξέχον μέλος του πολιτικο-κομματικού κατεστημένου που με την εξουσία που άσκησε προκάλεσε την χρεοκοπία της χώρας. Η χθεσινή του επίσημη δήλωση κατά τον εορτασμό της ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων, ότι «αυτός ο πόλεμος επιβλήθηκε από τις αγορές», είναι επιεικώς ατυχής και διακρίνεται από λαϊκίστικη στόχευση που ίσως θυμίζει τη ρητορική κομμάτων της αντιπολίτευσης τα οποία υποτίθεται κατακεραυνώνουν τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού. Το Πρωθυπουργικό Γραφείο θα πρέπει να το λάβει αυτό υπόψη του…
Στην Ελλάδα λοιπόν της κενολογίας οι δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας θα μπορούσαν να είναι αποδεκτές αλλά εμείς δεν μπορούμε να μην ασκήσουμε κριτική στην επικοινωνιακή και όχι πολιτική αντιμετώπιση του θέματος που θίγουμε και που όντως παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον για την πλειονότητα του ελληνικού λαού. Εκτιμούμε, ότι επιβάλλεται χωρίς περιστροφές και στρογγυλέματα να ενημερωθεί η ελληνική κοινωνία για την πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις από πλευράς επιχειρησιακής ετοιμότητας.
Ένα άλλο σοβαρό ερώτημα που θα θέλαμε να μοιρασθούμε με τους αναγνώστες μας είναι εάν η Στρατιωτική Ηγεσία έχει μεταφέρει στον κ. Παναγιωτόπουλο την εικόνα, ότι οι ΕΔ έχουν μείνει ανεπηρέαστες από τις περικοπές ή έχει καταλήξει στο συμπέρασμα αυτό μόνος του, όταν φόρεσε ένα σπορ τζάκετ και παρακολούθησε μία επίδειξη (και τονίζουμε την λέξη επίδειξη) εξαιρετικά επίλεκτων δυνάμεων πριν από λίγες ημέρες στις Φλέβες. Εκτίμηση μας είναι, ότι οι Αρχηγοί έχουν ενημερώσει διεξοδικά τον Υπουργό για όλο το φάσμα προβλημάτων τα οποία αντιμετωπίζουν οι Ένοπλες μας Δυνάμεις.
Το γεγονός ότι οι ίδιοι αλλά και οι διοικήσεις όλων των επιπέδων κάνουν νυχθημερόν με αυταπάρνηση και υπερηφάνεια ότι καλύτερο μπορούν με ότι έχουν διαθέσιμα (και δεν είναι πολλά…) για να ελαχιστοποιήσουν τις αρνητικές επιπτώσεις των περικοπών, δεν θα πρέπει να κάνει τον κ. Υπουργό να εφησυχάζει και να μην αναλαμβάνει τις πολιτικές πρωτοβουλίες που πρέπει. Επιπροσθέτως αναρωτιόμαστε αν ο Υπουργός είχε τον χρόνο να πληροφορηθεί ότι ένας από τους συντελεστές μαχητικής ισχύος, ίσως και ο πλέον σημαντικός είναι το ηθικό του προσωπικού… Θα μπορούσε να κάνει πολλά γι’ αυτό…
Υπάρχουν σοβαρά θέματα που απαιτούν πολιτικές παρεμβάσεις προκειμένου να μειωθούν κατά το δυνατόν οι αρνητικές επιδράσεις της οικονομικής ένδειας την οποία βιώνουν οι ΕΔ, όπως θεσμικός εκσυγχρονισμός, τολμηρή και ουσιαστική αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων, (χωρίς τις παρεμβάσεις… μητροπολιτών και τοπικών βουλευτών) και αποκατάσταση των στρεβλώσεων του νόμου Βενιζέλου με τον οποίο «ΔΕΚΟποιήθηκαν» οι Ένοπλες Δυνάμεις και δημιουργήθηκε δυαρχία στους Κλάδους. Τελικά όμως είναι πανεύκολο να ξεχάσει ένα κυβερνητικό στέλεχος, το δίπολο εξουσία-ευθύνη.
Το ότι η Τουρκία αυτό το χρονικό διάστημα είναι «απασχολημένη» σε άλλες περιοχές και με άλλα «θέματα» δε σημαίνει ότι έχει παραιτηθεί της αναθεωρητικής της πολιτικής έναντι της χώρας μας και αυτό κάθε τόσο μας το υπενθυμίζει. Κάντε λοιπόν κύριε Υπουργέ την αυτοκριτική σας γιατί είναισυστατικό αξιοπρέπειας και όχι αδυναμίας. Μπορείτε να αποφύγετε άλλες ατυχείς καταστάσεις. Μπορεί κάποιος να χάσει μια μάχη, αλλά η αυτοκριτική τον βοηθάει να μην χάσει τον πόλεμο… Είσαστε ενώπιον μιας σημαντικής ιστορικής ευθύνης…
*Ο Υποστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Λουκόπουλος είναι ερευνητής και κύριος αναλυτής στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Άμυνας και Ασφάλειας (www.i-sda.eu). Έχει διατελέσει Εκπρόσωπος Τύπου του Α/ΓΕΕΘΑ και έχει υπηρετήσει σε διοικητικές και επιτελικές θέσεις στην Ελλάδα και στον ΝΑΤΟ.
defence-point.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις