Οι φρουροί της ομαλότητας

 Τι προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο για εμπλοκή του Στρατού σε αποστολές εσωτερικής ασφάλειας
 «Δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε έναν Δεκέμβριο σαν αυτόν του 2008», λέει με νόημα κορυφαία κυβερνητική πηγή

Τη δυνατότητα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων να εμπλέκονται χωρίς κανένα νομικό πρόβλημα ή συνταγματικό κώλυμα σε αποστολές εσωτερικής ασφαλείας προβλέπει... νόμος του 2000, καθώς και η «Αμυντική Στρατηγική Αναθεώρηση» του 2001, με τη σφραγίδα του ΚΥΣΕΑ και της τότε κυβέρνησης. Ειδικότερα, όπως αποκαλύπτουν σήμερα τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν να εμπλέκονται εδώ και 12 χρόνια σε ζητήματα που άπτονται της εσωτερικής ασφάλειας της χώρας, αρχικά με την ψήφιση σχετικού νόμου το 2000 και εν συνεχεία με την έγκριση του κειμένου «Αμυντικής Στρατηγικής Αναθεώρησης» από το ΚΥΣΕΑ σε συνεδρίαση του (20 Σεπτεμβρίου 2001). Οι εν λόγω αποφάσεις ελήφθησαν επί πρωθυπουργίας του Κώστα Σημίτη, με υπουργό Εθνικής Άμυνας τον προφυλακισμένο σήμερα στον Κορυδαλλό, Άκη Τσοχατζόπουλο.

Κατά συνέπεια, υπάρχει πλήρες θεσμικό πλαίσιο για αυτόν τον σκοπό και το μόνο ερώτημα που μένει πλέον είναι πότε θα δούμε μια τέτοια... πρεμιέρα. «Η ΕΛ.ΑΣ. κάνει ό,τι μπορεί, αλλά αρκεί αυτό; Δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε έναν Δεκέμβριο του 2008», ανέφερε χαρακτηριστικά στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» κορυφαία πηγή της κυβέρνησης, που άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά!...

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ

Πιο συγκεκριμένα, στο σχετικό κείμενο, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι «ως ασύμμετρες απειλές ορίζονται οι προσπάθειες εκείνες υπονόμευσης της ισχύος ενός αντιπάλου οι οποίες στηρίζονται στην εκμετάλλευση των αδυναμιών του με χρήση μέσων που διαφέρουν σημαντικά από τον συνήθη τρόπο διεξαγωγής επιχειρήσεων του αντιπάλου» (σελίδα 19). Στην ίδια σελίδα αναφέρεται ως τέτοιο παράδειγμα «ασύμμετρης απειλής» «μια σύγκρουση», γενικά, στην οποία «από τη μία βρίσκεται ένα οργανωμένο κράτος και από την άλλη έχουμε "ομάδες" συμφερόντων» -οι οποίες απαρτίζονται, προφανώς, από εξτρεμιστές- στο εσωτερικό της χώρας. Αναλυτικότερη είναι η απαρίθμηση, στο ίδιο ντοκουμέντο, «των βασικότερων μορφών ασύμμετρης απειλής» που αντιμετωπίζει η χώρα μας: «διεθνής τρομοκρατία», «όπλα μαζικής καταστροφής», «διεθνές οργανωμένο έγκλημα», «εμπόριο ναρκωτικών», «διαφθορά» και «λαθρομετανάστευση» (σελίδα 21). Η τελευταία, εκτός από «εισβολή προσφύγων από βαλκανικές χώρες», συνεπάγεται και τον πρόσθετο «κίνδυνο» της «διασποράς μουσουλμανικών θυλάκων στα βόρεια σύνορα, με απροσδιόριστες απειλές» (σελίδα 54). Στις 21 Αυγούστου 2002, ο τότε αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Παναγιώτης Χαρβάλας, σε ομιλία του στη Ναυτική Σχολή Πολέμου, προσέθεσε δύο ακόμα «ασύμμετρους» κινδύνους, τον «εθνικοθρησκευτικό φανατισμό» και τον εν γένει «ριζοσπαστισμό», μια διατύπωση που παραπέμπει σε όλα αυτά που έχουν να αντιμετωπίσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις στο εσωτερικό της χώρας.

ΤΟ «ΒΑΠΤΙΣΜΑ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ»

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, οι Ένοπλες Δυνάμεις έλαβαν το «βάπτισμα του πυρός» στα νέα τους καθήκοντα: Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας διέθεσε ειδικές δυνάμεις, οι οποίες εκπαιδεύτηκαν κατάλληλα και ανέλαβαν τη φύλαξη σημαντικών υποδομών και εγκαταστάσεων και την αστυνόμευση χώρων. Ωστόσο, η ενισχυτική παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας προβλέπεται ήδη και νομικά, κατά βάση από το Άρθρο 5 του Ν. 2833/2000 και το Π.Δ. 63/2001, με έγκαιρο προσδιορισμό του έργου τους, είτε ως αυτοτελώς ενεργουσών (ανάθεση διακριτών - αυτοτελών αποστολών), είτε με ανάθεση αποστολών που επιβάλλουν διάθεση προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Άλλες, σοβαρότερες αποστολές που δύνανται να αναλάβουν οι Ένοπλες Δυνάμεις με αυτονομία δράσης, υπό την πλήρη διοίκηση του στρατιωτικού διοικητή, και με τον οπλισμό και την εξάρτυση του θεσμικού τους ρόλου, είναι οι κατωτέρω:

1. Η φύλαξη των ζωτικών υποδομών, όπως οι εγκαταστάσεις ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και μεταφοράς κοινού.
2. Η διάθεση προσωπικού των Ειδικών Δυνάμεων σε ρόλο εφεδρείας για την υποστήριξη των αντίστοιχων δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ.
3. Η αστυνόμευση των χερσαίων συνόρων, στο πλαίσιο της ήδη υφιστάμενης συνεργασίας της ΕΛ.ΑΣ. με τον Στρατό Ξηράς.

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 03/11/2012 – ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΟΔΙΤΗΣ)http://staratalogia.blogspot.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις