Τεχνολογία: Νέες επιτυχείς βολές για το λέιζερ της MBDA


Ένα παραπάνω βήμα προχώρησε η ανάπτυξη ενός λέιζερ υψηλής ισχύος 40 kW από τη MBDA Germany μετά τις πρόσφατες επιτυχείς δοκιμές.
Συγκεκριμένα στις 9 Οκτωβρίου το πρωτότυπο επίδειξης τεχνολογίας, για πρώτη φορά, ολοκλήρωσε κατά τη διάρκεια δοκιμής όλη τη διαδικασία εντοπισμού, αναγνώρισης, εγκλωβισμού, εμπλοκής και προσβολής εναέριων στόχων και συγκεκριμένα ρουκετών και βλημάτων όλμων και πυροβολικού.

Εναέριοι στόχοι προσβλήθηκαν σε αποστάσεις μέχρι 2.000 μέτρα, αποδεικνύοντας τις δυνατότητες του συστήματος σε αποστολές C-RAM (Countering Rockets, Artillery and Mortar). Οι στόχοι ήταν ομοιώματα βλημάτων πυροβολικού που ρυμουλκούνταν σε διάφορες κατευθύνσεις και αποστάσεις σε σχέση με το πρωτότυπο του λέιζερ υψηλής ισχύος και σε υψόμετρα μέχρι τα 1.000 μέτρα.
Για τις εν λόγω δοκιμές το πρωτότυπο είχε εξοπλιστεί με μία νέα, αυξημένης απόδοσης, σημαντικά μικρότερου όγκου και βάρους οπτική διάταξη που ήταν ενσωματωμένη σε ειδική θήκη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη μεταφορά της. Για τον εντοπισμό, εγκλωβισμό και εμπλοκή των στόχων, το πρωτότυπο χρησιμοποιούσε δύο συστήματα της Cassidian, το ραντάρ SPEXER 2000 και το ηλεκτρο-οπτικό σύστημα MEOS II, και ένα κέντρο ελέγχου με λογισμικό που ανέπτυξε ειδικά για αυτό τον σκοπό η κατασκευάστρια.
Η συγκεκριμένη δοκιμή έγινε στο πεδίο δοκιμών WTD 52 της γερμανικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας BWB. Σύμφωνα με αξιωματούχους της MBDA Germany, η ανάπτυξη θα επικεντρωθεί πλέον στην αύξηση της ισχύος του λέιζερ και τη μείωση του όγκου και του μεγέθους του.
defence-point.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις