Της… γειτονιάς η πρώτη κοινοπραξία που ζήτησε άδειες για εξορύξεις…


Ξεκίνησε η εκδήλωση ενδιαφέροντος αξιοποίησης του ελληνικού πετρελαίου και φυσικού αερίου από την πλευρά εταιριών και κοινοπραξιών που εξειδικεύονται σε αυτό τον τομέα και έχουν μακρά και επιτυχημένη παρουσία στον τομέα των υδρογονανθράκων.

Η Petroceltic International (PCI), εταιρία εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου η οποία δραστηριοποιείται στην Αίγυπτο και στην ανατολική Ευρώπη σχεδιάζει να ξεκινήσει έρευνες και στη χώρα μας. Ο διευθύνων σύμβουλος (CEO) της εταιρίας, Μπράιαν Ο’ Καθέιν, δήλωσε από το Δουβλίνο πως η PCI έκανε πρόταση για να λάβει άδεια σε θαλάσσια και χερσαία Blocks μαζί με τα ΕΛΠΕ, και την ιταλική Edison SpA. Σύμφωνα με τα ΕΛΠΕ, η πρόταση έγινε ως κοινοπραξία, ενώ κάθε εταίρος ελέγχει το ίδιο ποσοστό, με την Αθήνα να φέρεται να εξετάζει την πρόταση. Η συγκεκριμένη κοινοπραξία ενδιαφέρεται για συγκεκριμένες περιοχές στην Ήπειρο και στον Πατραϊκό.
Το «defence-point.gr» έχει να σημειώσει δύο θέματα με την PCI τα οποία καθιστούν την εμπλοκή της στη χώρα μας ενδιαφέρουσα από κάθε άποψη:
Πρώτον, η επένδυσή της στην Αίγυπτο, επιβεβαιώνουν τη παρατήρηση πως οι πρώτοι που θα σπεύσουν στην Ελλάδα θα είναι όλες οι εταιρίες οι οποίες εργάζονται σε γειτονικές περιοχές, διότι γνωρίζουν τη περιοχή και έχουν αυξημένες προσδοκίες να ανακαλύψουν κοιτάσματα τα οποία θα αξιοποιήσουν, σε επίπεδο οικονομίας κλίμακας, με αυτά που ήδη εκμεταλλεύονται. Η περίπτωση της Noble Energy με το κοιτάσματα του Ισραήλ και το Αφροδίτη της Κύπρου είναι χαρακτηριστική.
Δεύτερον, η PCI πέραν της εμπλοκής στην Αίγυπτο, αυτή τη στιγμή έχει επενδύσει και στην Αλγερία με στόχο να αναπτύξει το κοίτασμα Ain Tsila με αρχική παραγωγή το 2017, ενώ διαπραγματεύεται να παραχωρήσει το 18% αυτού σε αγοραστές, τους οποίους η εταιρία δεν αποκαλύπτει. Ακόμα πιο ενδιαφέρον όμως είναι το γεγονός πως η εταιρία αυτή δραστηριοποιείται και στο Κουρδιστάν! Το Ερμπίλ έχει παραχωρήσει το κοίτασμα του Shakrok και το κοίτασμα του Dinarta, στα οποία η εταιρία ελέγχει το 16%.
Άρα μιλάμε για μία εταιρία η οποία γνωρίσει τόσο την ανατολική Μεσόγειο και της δυνατότηές της, αλλά φαίνεται να γνωρίζει και τις ευαίσθητες (γεω)πολιτικές ισορροπίες της περιοχές, αφού το Κουρδιστάν μόνο «εύκολη» περιοχή δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.
http://www.defence-point.gr/news/?p=65804

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις