Δούρειος Ίππος στο Αιγαίο

 ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΝΑΥΠΗΓΟΥΝ ΠΛΩΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΛΟΞΟΚΟΙΤΩΝΤΑΣ» ΤΑ ΝΗΣΙΑ
 Με την πλωτή ιατρική μονάδα, οι Τούρκοι θέλουν να εκμεταλλευθούν το γεγονός ότι κάποια νησιά (και ιδιαίτερα αυτά του ενδιαφέροντος τους, όπως το Φαρμακονήσι, το Καστελόριζο, ο Άγιος Ευστράτιος, η Σύμη, τα Κύθηρα) έχουν μείνει χωρίς γιατρό

Το μεγαλόπνοο και μακροπρόθεσμο σχέδιο της Τουρκίας για κατάληψη, με τον «Δούρειο Ίππο» της οικονομίας, του Αιγαίου, προχωρά ταχύτατα. Τώρα, η γείτονα, ποντάροντας στην πλήρη κατάρρευση του συστήματος υγείας στην Ελλάδα προχωρά... στη ναυπήγηση υπερπολυτελούς πλωτού νοσοκομείου, το οποίο θα «ρίξει» στο Αιγαίο. Και φυσικά, το συγκεκριμένο πλοίο, θα παίζει τον εξελιγμένο ρόλο των διεκδικήσεων που άνοιξαν τα «Σισμίκ», «Πίρι Ρέις» και «Τσουμπουκλού» στο Αιγαίο. Γιατί, όπως είναι φυσικό, δεν θα ναυπηγηθεί για να παράσχει υπηρεσίες υγείας στους μετρημένους στα δάχτυλα κατοίκους της Ίμβρου και της Τενέδου. Στόχος είναι τα νησιά του Αιγαίου. Κυρίως, όμως, οι αποστολές έρευνας και διάσωσης.

Ύπουλα

Το μεγάλο πρόβλημα της Τουρκίας στη δημιουργία «γκρίζων ζωνών» στην πράξη, είναι, μέχρι σήμερα, η ταχύτητα των ελληνικών υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, αυτό που έχει προκαλέσει «ενόχληση» (γιατί τους χαλά τα σχέδια) στους Τούρκους, είναι η ταχεία αντίδραση των ελληνικών αρχών (ΛΣ ΠΝ) σε έκτακτα περιστατικά. Σε ναυάγια, ναυτικά ατυχήματα κ.α. τα πλοιάρια και τα ελικόπτερα της Ελλάδας φτάνουν σχεδόν πάντα πρώτα, μη επιτρέποντας στους Τούρκους να αναλάβουν τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και να πουν τα παρεπόμενα περί γκρίζων ζωνών. Επειδή αυτό είναι δύσκολο να αλλάξει, η Τουρκία σκέφτηκε να το πάει από άλλο δρόμο. Ένα πλωτό νοσοκομείο, το οποίο θα διαπλέει το Αιγαίο σε απόσταση αναπνοής από τα νησιά μέχρι και το Σούνιο (τελικά αποδεικνύεται που «στόχευαν» οι «αβλαβείς διελεύσεις» των τουρκικών πολεμικών σκαφών) έρχεται να συμπληρώσει τη «λογική» και την ολοένα και μεγαλύτερη πίεση της Τουρκίας για συνδιαχείριση στο Αιγαίο.

Μάλιστα, η κίνηση αυτή έχει άμεση σχέση και με τις αποστολές έρευνας και διάσωσης: Στόχος είναι η παροχή υπηρεσιών υγείας σε σκάφη αναψυχής που για κάποιο λόγο οι επιβάτες τους εμφανίζουν αιφνιδιαστικά προβλήματα υγείας, προσφέροντας έτσι ουσιαστικές και πιο άμεσες υπηρεσίες από αυτές του κυριάρχου κράτους του Αρχιπελάγους που είναι η Ελλάδα...

Η Τουρκία επισήμως- αν και τηρεί σιγή ιχθύος, αφήνει να διαρρεύσει ότι σκοπεύει στη βοήθεια σε έκτακτα περιστατικά που αφορούν τουρίστες. Όμως είναι ηλίου φαεινότερο ότι αυτό το οποίο «λοξοκοιτάζει», είναι τα νησιά. Με το πλωτό νοσοκομείο, οι Τούρκοι θέλουν να εκμεταλλευθούν το γεγονός ότι κάποια νησιά (και ιδιαίτερα αυτά του ενδιαφέροντός τους, όπως το Φαρμακονήσι, το Καστελόριζο, ο Άγιος Ευστράτιος, η Σύμη, τα Κύθηρα) έχουν μείνει χωρίς γιατρό. Με αυτό τον τρόπο, θα «εισβάλλουν» στα νησιά, «κερδίζοντας» τους κατοίκους τους.

Ευρύτερη πολιτική

Δεν θα πρέπει να σταθούμε βέβαια στο πλωτό νοσοκομείο αυτό καθεαυτό, αλλά στο ευρύτερο σχέδιο της Τουρκίας για το Αιγαίο. Στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι τυχαία η επίσκεψη του Τούρκου μεγαλοεπιχειρηματία που προσπάθησε να εξαγοράσει μεγάλη ιατρική μονάδα χωρίς επιτυχία. Ούτε είναι τυχαίες οι «βόλτες» των τουρκικών πολεμικών πλοίων και οι συνεχείς παραβιάσεις από τα τουρκικά αεροσκάφη στο Αιγαίο.

Ας μην ξεχνάμε ότι οι Τούρκοι, με πλάγιο τρόπο προσπαθούν να βάλουν πόδι στα νησιά μας. Πέρα από τις προκλήσεις για μειονότητες, έδειξαν όχι τυχαία- μεγάλο ενδιαφέρον, στις εξαγγελίες για απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, για να αναλάβουν την ηλεκτροδότηση των νησιών της χώρας, θέλοντας έτσι να κάνουν το Αιγαίο ενεργειακά εξαρτώμενο από την Τουρκία. Και φυσικά, σε κάθε περίπτωση οι Τούρκοι προσπαθούν να κάνουν «ανοίγματα» προς το Αιγαίο. Είτε με επιμέρους συμφωνίες, δίνοντας κίνητρα στους κατοίκους των νησιών για συνεργασία με την Τουρκία στον τομέα του τουρισμού, είτε ακόμα και στις μεγάλες καταστροφές. Η ειρωνεία; Η αποστολή πυροσβεστικών αεροσκαφών στα νησιά, στις μεγάλες φωτιές του καλοκαιριού, από τη χώρα η οποία κατά δήλωση πρώην πρωθυπουργού της, έβαζε μυστικούς πράκτορες να βάζουν φωτιές στα ίδια νησιά.

Ο Βρετανικός το τελευταίο

Μια λεπτομέρεια που λίγοι ξέρουν, είναι ότι το τελευταίο πλωτό νοσοκομείο που διέπλευσε το Αιγαίο (και παρείχε υπηρεσίες για μεγάλο χρονικό διάστημα στα νησιά), ήταν το αδελφό πλοίο του «Τιτανικού» και πανομοιότυπο με το μεγαλύτερο ναυάγιο της ιστορίας, «Βρετανικός». Το υπερπολυτελές κρουαζιερόπλοιο είχε μετατραπεί σε πλωτό νοσοκομείο από το Βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό και είχε πεδίο δράσης το Αιγαίο. Βυθίστηκε από γερμανικό υποβρύχιο στις 21 Νοεμβρίου 1916, καθώς πήγαινε στη Λήμνο για να παραλάβει τραυματίες. Βρίσκεται στο βυθό ανοιχτά της Κέας. Υπήρχαν σχέδια να μετατραπεί σε υποθαλάσσιο μουσείο, που κατέληξαν όπως αυτά του πλωτού νοσοκομείου.

Η Ελλάδα είχε τον «Ιπποκράτη», αλλά τον πέταξε!

Στην Ελλάδα του παραλογισμού και της ρεμούλας, ίσως να μας «πονάει» η ιδέα των Τούρκων για πλωτό νοσοκομείο, όμως τα θέλαμε. Η Ελλάδα, από το 1998 είχε πλωτό νοσοκομείο. Το πλοίο «Ιπποκράτης» (πρώην «Πάρος Εξπρές»), μήκους 79 μέτρων, με ελικοδρόμιο, γκαράζ για μεγάλα ασθενοφόρα, 14 ιατρικά εξεταστήρια, 50 καμπίνες, εστιατόρια για το ιατρικό και διοικητικό προσωπικό, σύστημα αφαλάτωσης νερού, πλούσιο ιματισμό (κουβέρτες, σεντόνια κ.λπ.). Όμως, αντί να πάει από λιμάνι σε λιμάνι, έμεινε αγκυροβολημένο στον Πειραιά, όπου γινόταν πλιάτσικο κάθε βράδυ, μέχρι να σαπίσει και να κινδυνεύσει να βουλιάξει. Μετά έγινε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης επειδή «κόστιζε 15 εκατ. το μήνα» και τελικά κατέληξε για παλιοσίδερα στον ΟΔΔΥ.

(PRESS TIME 08/12/2012 – Σ.Λ.)
http://staratalogia.blogspot.gr/2012/12/blog-post_9492.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις