Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ (08/01/2013) ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΠΛΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΩΝ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΤΟΥΣ

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»: Διπλό «μαχαίρι» στις συντάξεις στρατιωτικών

 ΝΕΑ ΑΦΑΙΜΑΞΗ ΜΕΤΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΛΟΓΩ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΩΝ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
 Το ΥΕΘΑ ζητεί να μην ισχύσουν οι περικοπές όπως σε όλους τους συνταξιούχους, κάτι που απορρίπτει το υπ. Οικονομικών

Απορρίπτει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης την όποια θετική προσέγγιση στο θέμα της διπλής περικοπής των συντάξεων των στρατιωτικών που συνεπάγεται η μείωση στους μισθούς των εν ενεργεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, που... ισχύει από τις αρχές του περασμένου Αυγούστου αναδρομικά, και της μείωσης των συντάξεων στο Δημόσιο από τις αρχές του 2013 που υπαγορεύει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής έως και το 2016.

Από τον Αύγουστο

Οι συντάξεις των στρατιωτικών διαμορφώνονται βάσει των βασικών μισθών των εν ενεργεία συναδέλφων τους. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση αποφάσισε να εφαρμόσει νέο ειδικό μισθολόγιο για τα εν ενεργεία στελέχη με αναδρομικές περικοπές από τον Αύγουστο του 2012, αναπόφευκτα συμπαρασύρονται φυσικά προς τα κάτω και οι αποδοχές των «απόμαχων» του Στρατεύματος. Οι περικοπές στις συντάξεις αγγίζουν κατά μέσο όρο το 15%-18%. Για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης η μείωση αυτή δεν αρκεί και εντάσσει τους απόστρατους αξιωματικούς και στην κατηγορία των συνταξιούχων που θα υποστούν μειώσεις από 5% έως και 20% από τις αρχές του 2013.

Κληθείσα να σχολιάσει την αδικία που συντελείται σε βάρος των απόστρατων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πως «δεν μας προκύπτει θετική αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος».

Με άλλα λόγια δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή στη διπλή αφαίμαξη των συντάξεων των στρατιωτικών. Για τη στάση αυτή είχε προϊδεάσει και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας λέγοντας πως «δεν πρέπει να χαλαρώσει τώρα το πρόγραμμα».

Οργή αποστράτων

Η κατάσταση έχει προκαλέσει την οργή των απόστρατων αξιωματικών, που βλέπουν για ακόμη μία φορά και μάλιστα εις διπλούν να περικόπτονται οι συντάξεις τους, τη στιγμή που δεν τους δίδεται η δυνατότητα να εργασθούν εισπράττοντας τη σύνταξή τους, και τα μερίσματα των Μετοχικών Ταμείων συνεχώς μειώνονται έχοντας φθάσει σε μορφή φιλοδωρήματος. Τις αντιδράσεις αυτές ακριβώς επιχείρησε να αμβλύνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος στέλνοντας κατά τις ημέρες των εορτών επιστολές στο υπουργείο Οικονομικών με τις οποίες επισήμανε «τον άμεσο κίνδυνο να υπάρξει κραυγαλέα αδικία σε βάρος των αποστράτων των Ενόπλων Δυνάμεων, με το να υποστούν περαιτέρω περικοπές απ' ό,τι οι άλλες κατηγορίες συνταξιούχων», και ζήτησε να εξετασθούν τρόποι ώστε να μην υπάρξουν διπλές μειώσεις στις συντάξεις τους.

Φαίνεται ξεκάθαρα όμως πως δεν πρόκειται να ανταποκριθεί το υπουργείο Οικονομικών. Να σημειωθεί δε πως αμέσως μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ που έγινε στις 2 Ιανουαρίου, το θέμα των περικοπών στις συντάξεις, αλλά και στις αποδοχές των εν ενεργεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων συζητήθηκε σε σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου, του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Μιχάλη Κωσταράκου.

Δεν τίθεται θέμα αύξησης της στρατιωτικής θητείας

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΕΝ ΣΥΓΧΩΡΟΥΝΤΑΙ ΕΠΙΠΟΛΑΙΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ. ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ προς το παρόν θέμα αύξησης της στρατιωτικής θητείας όπως επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση βουλευτή της Χρυσής Αυγής. «Επιπόλαιοι χειρισμοί σε αυτό το θέμα δεν συγχωρούνται. Το θέμα της θητείας έχει πελώριες κοινωνικές διαστάσεις και αφορά στη νεολαία μας, το πλέον ευαίσθητο κομμάτι του ελληνικού λαού, το οποίο έχει υποστεί μεγάλα δεινά από την οικονομική κρίση μεταξύ των οποίων και η ανεργία», αναφέρει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης την οποία είχε καταθέσει ο Ηλίας Παναγιώταρος.

Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής έθετε θέμα αύξησης της στρατιωτικής θητείας, αλλά και υποχρεωτικής στράτευσης ανδρών και γυναικών στο 18ο έτος της ηλικίας τους.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος πρόσθεσε πως «επιπόλαιοι χειρισμοί από την Πολιτεία σε τέτοιου είδους ζητήματα, οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν κατά δραματικό τρόπο ακόμη και την ψυχολογία των νέων ανθρώπων, χωρίς να υπάρξει μελέτη εκ των προτέρων όλων των κοινωνικών δεδομένων και κάθε άλλης κοινωνικής διάστασης του θέματος δεν ενδείκνυται».

Όσον αφορά στη στράτευση των γυναικών ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υπενθύμισε το τι ακριβώς ορίζουν οι διατάξεις του νόμου 705/77 «περί στράτευσης των Ελληνίδων». Με λίγα λόγια, δεν συζητείται η στράτευσή τους.

Σημειώνεται πως το τελευταίο διάστημα έχει ανακύψει μεγάλο θέμα με την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, αλλά σε διαφορετική εντελώς κατεύθυνση. Η Κομισιόν στο προσχέδιο της έκθεσής της για τη δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας συνέστησε την κατάργηση της στρατιωτικής θητείας δήθεν για τον εξορθολογισμό των αμυντικών δαπανών.

Επί της ουσίας όμως αυτή η πρόταση συνιστούσε ωμή παρέμβαση στα ευαίσθητα θέματα άμυνας και ασφάλειας της χώρας.

Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις, στο τελικό της σχέδιο η Κομισιόν λείανε την πρότασή της κάνοντας λόγο για τη δημιουργία επαγγελματικού στρατού, χωρίς ωστόσο να εξηγεί πώς και από πού θα βρεθούν τα απαιτούμενα κονδύλια.

(Ε.Τ. 08/01/2012 – ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΤΡΑΣ - akoutras@e-typos.com)

______________________________________

«ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ»: Καζάνι που βράζει οι Ένοπλες Δυνάμεις

Φήμες ότι από το υπουργείο Οικονομικών ασκούνται πιέσεις για περαιτέρω μειώσεις με κατάργηση των μισθολογικών προαγωγών

Να μαζέψει τα ασυμμάζευτα επιχειρεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος, που μέσα σε λίγες ημέρες βλέπει τις προσπάθειες του να κατευνάσει το οξυμένα πνεύματα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων από τις συνεχείς μειώσεις στις αποδοχές τους να πέφτουν στο κενό.

Πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε αποστείλει επιστολές στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τις οποίες ζητούσε να μην υπάρξουν διπλές μειώσεις στους αποστράτους (σ.σ.: η πρώτη από την περικοπή της σύνταξής τους και η δεύτερη από τη συσχέτιση της με τις πενιχρές απολαβές των εν ενεργεία στελεχών), για να λάβει την αρνητική απάντηση του υπουργού Οικονομικών.

Πριν, λοιπόν, οι στρατιωτικοί συνέλθουν από αυτό το χτύπημα ήρθε χθες ένα ακόμα: πριν από τη σύγκληση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες ότι από το υπουργείο Οικονομικών ασκούνται πιέσεις για τη δημιουργία νέου ειδικού μισθολογίου με το οποίο θα υπάρχουν περαιτέρω μειώσεις με την κατάργηση των μισθολογικών προαγωγών.

Πάντως, μετά την ολοκλήρωση του ΣΑΓΕ υψηλά ιστάμενα στελέχη ανέφεραν ότι για φέτος δεν θα υπάρχουν νέες περικοπές.

Υπό αυτό λοιπόν το κλίμα ο υπουργός ανέλαβε χθες πρωτοβουλία και απέστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο του Δ.Σ. της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Γιώργο Ζανιά, με την οποία τον καλεί να ανοίξει διάλογο ώστε να βρεθούν λύσεις για την εξυπηρέτηση των δανείων των στρατιωτικών. Σε αυτήν προτείνει τη μείωση του ποσού της εκάστοτε καταβαλλόμενης δόσης ώστε αυτή να μην υπερβαίνει το 25% των καθαρών αποδοχών των στελεχών και ανάλογη άτοκη επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου. Η σπουδή του υπουργού για μια θετική εξέλιξη διαφαίνεται από την υπογράμμισή του ότι ο διάλογος πρέπει να διεξαχθεί το ταχύτερο δυνατό γιατί οι ανάγκες των στελεχών είναι μεγάλες και επιτακτικές.

(ΕΦΗΜ. ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 08/01/2012 – ΜΑΝΟΣ ΤΣΑΛΔΑΡΗΣ - m.tsaldaris@efsyn.gr)

______________________________________

«ΕΘΝΟΣ»: Ανώμαλη προσγείωση

«Ζεματισμένος» επέστρεψε χθες από το υπουργείο Οικονομικών ο εορτάζων υποστράτηγος Γιάννης Μπούρος.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών διεμήνυσε στον «τσάρο» του Πενταγώνου ότι το ενιαίο μισθολόγιο θα πρέπει να ισχύσει και για τους στρατιωτικούς από 1/1/13 και όχι από τις αρχές του 2014, όπως αρχικά είχε συμφωνηθεί. Αυτό σημαίνει πρόωρη ανώμαλη προσγείωση και των στρατιωτικών στην ανέχεια...

http://staratalogia.blogspot.gr/2013/01/08012013.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις